Mi a lakástulajdonos joga, kötelessége?
Van egy lakás egy tulajdonossal és egy haszonélvező tulajdonossal.
Bérbe szeretnék adni.
Mik a tulajdonos jogai, kötelességei?
A haszonélvező "élvezi" a lakás használatából származó előnyöket. Tehát ő adhatja bérbe, övé a bérleti díj. De ő tartozik az állagmegóvási munkákat elvégezni.
A nagy felújítások a tulajdonost terhelik.
A haszonélvező jog - bizonyos értelemben - sokkal erősebb,mint a tulajdonjog.
A tulajdonos nem adhatja el az ingatlant mindaddig,míg a haszonélvező haszonélvezeti joggal rendelkezik benne,és arról -írásban!!!- le nem mond.
Ugyanakkor a haszonélvezőnek más joga a használati jogon kívül nincs.Nem alakíthatja át az ingatlant(nem húzhat fel,bonthat le falat,stb.)
Jogiul,jogi nyelven meg mondja el egy jogász.Egyszerü hétköznapi,kvázi józan paraszti nyelven leírtam én.
Egy szakfordító
Ja még annyit,hogy a haszonélvezeti jog nem örökíthető tovább,tehát ha a haszonélvező meghal,a jog elvész.
A tulajdonjog ellenben örökíthető,és csak akkor vész el,ha közben írásban kitagadja az illetőt az örökhagyó.
Köszönöm a válaszokat.
Szóval a tulajdonos a bérbeadásból származó bevételből nem jogosult kapni.
Anyu a haszonélvező
én a fél tulajdonos.
Most elköltözünk a gyerekeimmel és a párommal, mert anyuval nem lehet élni, ő sem tud velünk.
Mivel ő egyedül nem tudja fentartani, így bérbe akarja adni az üres lakást.
Ebben az esetben nekem nem járna a fele bérleti díj?
A beépített konyhát a parkettákat a szobában és szinte minden felújítást anno én csináltam, hisz ő kisnyugdíjas.
Én gyeden vagyok itthon, albérletbe menekülünk előle, nem vagyunk gazdagok.
Tudjátok 6 éves voltam, amikor apukám meghalt.
Bátyám kapott egy kisebb családi házat, én pedig egy fél panel lakás tulajdonosa lettem, anyu pedig a haszonélvező.
Anyuval bármi történne, a bátyám a fél lakásunk tulajdonát is megörökli.
Szerintetek ez így helyes?
Én diplomás, bátyás leszázalékolt alkoholista.
Én világéletemben dolgoztam, tanultam, lett két babánk, mégis mi megyünk albérletbe.
Anyu eddig rezsit sem fizetett, semmit sem a lakásban. Az ő részét is mi fizettük, még a tv-jét is.
Testvérek.
A 80-as években arany ára volt a paneloknak, így.
Akkor a családi ház és a panel fele egy értékre vették.
Hogy én miért örököltem lakottan? haszonélvezővel?
Lehet, hogy azért, mert ő volt a gyámom és így volt törvényes.
Lényeg, hogy elég kiszúrás ez velem.
Bátyám lakása most annyit ér,mint az egész panellakás......
De, ha most kiadja az egész lakást bérbe, akkor szeretném a fele bérleti díjat, hiszen főként miatta költözünk el.
A lehető legrosszabb anyósa a páromnak.
Párom nem tud vele egy fedél alatt lakni, de én sem.
Kérhetem én a bérleti díj felét???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!