Kell-e vagyonátruházási illetéket fizetnem?
Figyelt kérdés
Nekem volt egy lakástulajdonom, amit 2007-ben vettem, ezután kiszabták az illetéket, amelyre részletfizetést kértem, kaptam és fizetem is. Ezt a lakást 2008. októberében eladtam, mert időközben megszületett a babánk és nagyobba szerettünk volna költözni. Az új lakást megtaláltuk hamar, december 2-án adásvételi szerződést kötöttünk rá. Az egész adásvétel február közepére lezajlódott. A férjemmel közös tulajdon, tehát 1/2 tulajdonrészeink vannak. A férjemnek tegnap megjött, hogy az Ő felére kiszabták az illetéket. Ma viszont nekem is bedobott a postás egy értesítőt ajánlott levélről amiben az apeh a feladó. Félek, hogy az én felemre is kiszabták az illetéket. Jogosan fellebbezhetek ekkor olyan indokkal, hogy csak a két tulajdonrész összeg közötti különbözetre szabják ki az illetéket, ne az egészre? Zárójelben jegyzem meg, hogy esetünkben külön illetékkiszabásról az én tulajdonrészem után már nem is lenne szó, mert kb. egálban van az előző lakás vételi értéke és ennek a lakásnak az 1/2 tulajdoni hányad forgalmi értéke.2009. ápr. 23. 10:51
11/12 anonim válasza:
Kedves előttem szóló!
Az SZJA-nál már 2008. január 1. óta NEM számít, hogy mennyiért adtad el az előzőt és mennyiért vetted az újat. Nincs ilyen beszámítás már.
Ott csak az számít, hogy az eladás 5 éven belül történt-e és hogy melyik évben, valamint az, hogy milyen értékkülönbözettel történt.
12/12 anonim válasza:
Az előzőnek. Lehet nem voltam elég világos de én csak a régi lakás vételi és eladási áráról irtam, az újról nem. Igy remélem egyetértünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!