Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Miért nem engedi a párom,...

Miért nem engedi a párom, hogy utánozzam a befektetéseit?

Figyelt kérdés

Kb 3 éve dobta fel az ötletet, hogy a megtakarításunk fektessük be részvényekbe. Nem értek az ilyesmihez, úgyhogy szkeptikus vagyok, ráadásul kockázatatni sem szeretek. Mondtam neki, hogy csinálja nyugodtan a saját pénzével, de én nem szállok be. Azóta ő havi 50 ezret fektetett be, összesen 1.7 milliót. Mostanra pedig, 34 hónappal később ez a 1.7 milliós részvényportfoliója 3.12 milliót ér. Látom rajta, hogy azóta érdekeldődik a pénzügyek iránt, és folyamatosan képzi magát. Állandóan gazdasági híreket olvas, könyveket vett, szóval nem puszta szerencse, hogy nem bukta el a pénzét.

Így megváltozott a véleményem, és már nem vagyok annyira szkeptikus, és kedvet kaptam, hogy én is szerencsét próbáljak a tőzsdén. Megkértem, hogy fektesse be az én havi 50ezres megtakarításom is, de visszautasította, mondván nem vállal érte felelősséget, és nyissak saját számlát. Mondom oké, akkor nyitok saját számlát, és majd ugyanazokat részvényeket veszem, mint ő. Ez ellen is tiltakozott, és azt mondta, hogy végezzek önálló kutatómunkát a részvények vásárlása előtt, vagy inkább vegyek állampapírt.

nov. 20. 13:34
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
76%

Miért nem vele beszéled meg? Ne számon kérd, hogy miért nem hagyja, ne támadásnak, rábeszélésnek érezze. Mondd ki és éreztesd is vele, hogy elfogadod a döntését, csak szeretnéd megérteni az okát, hogy miért dönt így. Hiszen rajta kívül legfeljebb csak találgathat bárki más. Ha megbeszélitek a dolgokat, akkor jobban fogod érteni őt, a gondolkodását és talán a tőzsdéről is tanulsz tőle valamennyit.

Több féle oka is lehet, elég valószínű, hogy ezek vegyesen indokolják a döntését.

Eleve nem szerencsés alapvető ismeretek hiányában, csupán mások "tuti" tippjeire alapozni befektetéseket. A másik számára a saját tudása birtokában világosak a kockázatok és a helyzet megváltozása által megkövetelt reakciók, vészmegoldások is. Viszont ha te nem rendelkezel azzal a tudással, amivel ő igen, akkor nem tudod megfelelően mérlegelni a kockázatokat, megítélni azt, hogy neked megéri-e vagy sem. Ahogy azt sem tudod, mire kell figyelni, hogy észre vedd, hogy változik a helyzet és újra kell gondolnod az addigi stratégiát - amire a megfelelő tudás nélkül nyilván képes sem lennél, míg ő igen.

Arra is több féle érv létezik, hogy valaki csak a saját pénzét akarja kockáztatni, még a tiédet is már nem. Nyilván, amíg jól alakulnak a dolgok, addig könnyű osztozni a hasznon (már ez sem ennyire egyszerű), de ha rosszul alakulnak a dolgok, akkor a kockázat és a veszteség kié, milyen mértékben vállaljon belőle felelősséget?

Már önmagában a sajátodnál sokkal több pénz kezelése is sok esetben komoly teher tud lenni. Egy emberi kapcsolatot (rokonság, barátság, párkapcsolat egyformán) nem szerencsés pénz ügyekkel terhelni, mert a jó viszony könnyen kárát láthatja, ha az anyagiak miatt nézetkülönbség alakul ki a felek között.

Nem véletlenül mondják, hogy ha halat adsz valakinek, az csak egyszer eszik belőle, ha hálót adsz neki, akkor egész életében jól fog lakni.

Lehet benne némi elvi féltékenység is, hogy ő beletette a munkát a tanulásba, te meg csak bezsebelnéd az ő tudásának a hasznát annyival, hogy mondja meg neked a tutit.

Ettől nem teljesen függetlenül gyakori párkapcsolati dinamikai probléma, hogy a párok hajlamosak a másikat okolni a szerintük hibás döntésekért. Lehet, hogy azt akarja elkerülni vele, hogy ha netán mégsem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan szeretné, azt ő a saját tudásával tudja kezelni, te viszont lehet, hogy nekiállnál reklamálni, hogy azért veszít a pénzed az értékéből, mert ő rossz döntéseket hozott. Amire lehet, hogy most azt mondod, hogy nem így volna, viszont lehet, hogy neki már eleve vannak ezzel eltérő tapasztalatai és nem szeretné megkockáztatni.

Portfolio szempontból sem feltétlenül jó, ha mindketten ugyanabban tartjátok a pénzeteket, mert ha az veszít az értékéből, akkor mindketten megszívjátok, míg ha mindketten más részvényeket válogattok a portfoliótokba, akkor ha az egyikőtöknek veszít is az értékéből a vagyona, a másiknak még lehet jobb szerencséje vele.

nov. 22. 12:36
 12/12 anonim ***** válasza:
És ő mit mondott, miért?
dec. 6. 13:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!