Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Miért nem engedi a párom,...

Miért nem engedi a párom, hogy utánozzam a befektetéseit?

Figyelt kérdés

Kb 3 éve dobta fel az ötletet, hogy a megtakarításunk fektessük be részvényekbe. Nem értek az ilyesmihez, úgyhogy szkeptikus vagyok, ráadásul kockázatatni sem szeretek. Mondtam neki, hogy csinálja nyugodtan a saját pénzével, de én nem szállok be. Azóta ő havi 50 ezret fektetett be, összesen 1.7 milliót. Mostanra pedig, 34 hónappal később ez a 1.7 milliós részvényportfoliója 3.12 milliót ér. Látom rajta, hogy azóta érdekeldődik a pénzügyek iránt, és folyamatosan képzi magát. Állandóan gazdasági híreket olvas, könyveket vett, szóval nem puszta szerencse, hogy nem bukta el a pénzét.

Így megváltozott a véleményem, és már nem vagyok annyira szkeptikus, és kedvet kaptam, hogy én is szerencsét próbáljak a tőzsdén. Megkértem, hogy fektesse be az én havi 50ezres megtakarításom is, de visszautasította, mondván nem vállal érte felelősséget, és nyissak saját számlát. Mondom oké, akkor nyitok saját számlát, és majd ugyanazokat részvényeket veszem, mint ő. Ez ellen is tiltakozott, és azt mondta, hogy végezzek önálló kutatómunkát a részvények vásárlása előtt, vagy inkább vegyek állampapírt.

nov. 20. 13:34
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
85%
Azért mert nem akar felelősséget vállalni. A részvény bukhat rengeteget
nov. 20. 13:41
 2/12 anonim ***** válasza:
91%
Mondta a párod, "nem vállal érte felelősséget". Teljesen megértem, gondolom őt hibáztatnád ha a jövőben mínuszba kerülne a befektetés.
nov. 20. 13:41
 3/12 anonim ***** válasza:
17%
Nem véletlen mondja, hogy ne utánozd. Én is alapos utána járással raktam X dologba, de egyből kivettem, mert tudtam, hogy hirtelen nagyot fog ugrani, de bent tartani nem biztonságos. Aztán tudtam melyik fog nagyot ugrani abba visszaraktam. Egy random ember, akivel alig beszéltem még, leutánnozott, pedig végig elmondtam mikor mibe rakok. Bukott is szépen, pedig nem én tanácsoltam neki, hogy csinálja. Látszik rajta, hogy utál azóta, pedig ő csinálta magának. Amúgy 34 hónapos duplázás nem valami jó eredmény. Pár hónap alatt is meg lehet duplázni, csak nagyon nagy tudás kell hozzá. Szerintem neked a pénzügyis tudatosság alapjaival kellene kezdeni, illetve a jó öreg gazdag papa szegény papa könyvel, de ha nem érted a könyvet, akkor azok táborát fogod erősíteni, akik szerint hülyeség a pénzügyi tudatosság és azonnal el kell verni a pénzt
nov. 20. 16:36
 4/12 anonim ***** válasza:
7%
készül a költözésre, ha így halad hamar összejön egy kégli ára.
nov. 20. 17:16
 5/12 anonim ***** válasza:
49%

Olvass utána, hogy mi az a TBSZ. Olvass utána, hogy mi az az ETF. Nézz utána, hogy mi az a VWCE és SP500.

Nyiss az IBKR-en egy TBSZt, és minden hónapban az 50ezret (bár ha tudsz, akkor többet) tedd bele, az 1 millióddal egy ETFbe. 700ezret tarts meg vésztartaléknak (ahogy értem te is tetted félre az 50ezreket,csak kpben tartottad.)

Ha letelt az egy év, akkor nyitod a következő TBSZt, rinse n repeat.

A hétvégén nézd meg a kiszámoló akadémiát youtubeon.

Attól hogy esik, ne foss be. Vegyél mégtöbbet belőle. Ne törd fel a számlát 5 évig. Hagyd, hogy növekedjen, és amikor letelik az év, onnantól ne nézz rá újra.

nov. 20. 22:29
 6/12 anonim ***** válasza:
0%
3-as válasz miért lett lepontozva?
nov. 21. 06:13
 7/12 anonim ***** válasza:
33%
Azt megértem, hogy külön számlát akar, macerás ezt közös számlán csinálni. Viszont párodként taníthatna téged. Az ETF-ek nem olyan bonyolultak pl. a részvények, kötvények se. CFD, na az nem ajánlott kezdőknek.
nov. 21. 15:59
 8/12 anonim ***** válasza:
Említették, hogy van, hogy az "utánzás" egyszerűen nem működik, nem tudod ugyanazt ugyanúgy csinálni. Gondolom láttál már kalimpáló gyertyákat, meg láthatóan semmitől se függően zuhanni indulásokat, majd megtorpangatást, és iszonyú mélyrepülést. Ha a munkaóráid sokasodó ellenértéke fekszik benne, akkor tud egészen hülye reakciókra is késztetni egy-egy ilyen, és akkor rögtön nincs "utánzás". Gondolom marhára hangulatos lehet egy közös reggeli egy-egy ilyen után... Tényleg költsd el a tanulópénzedet inkább úgy, hogy közben magát a tárgyat tanulod! Eredményesebb költekezés lesz az úgy.
nov. 21. 17:50
 9/12 anonim ***** válasza:
Még mindig nem értem miért lettem lepontozva? Leutánnoztak, majd pénzt buktak, én meg nem. Szerintem ezek alapján lehet látni miért ne csinálja a kérdező.
nov. 21. 18:30
 10/12 anonim ***** válasza:
43%
Egyébként én kicsit más állásponton vagyok, mint az eddigi válaszolók. Szerintem egy kapcsolat arról szól, hogy mindketten belerakjuk a maximális tudásunkat és amit tudunk. Nálunk én értek a befektetésekhez (én vagyok a nő), ezt tanultam, érdekel, szeretem, eddig szép hozamaim vannak. Gyakorlatilag az elejétől fogva adtam befektetési tanácsot a páromnak, persze tudta, hogy semmi nem 100%. Az esküvő óta már közös értékpapír számla van, és én kezelem. Ő mérnök, a pénzügyekhez nem ért, cserébe sok máshoz, amihez én nem, igen. Nekem egy párkapcsolatban nagyon fura ez a nem segítek, tanuld meg magadtól hozzáállás. És én is fel lennék háborodva, ha a párom közölné, hogy menjek én kereket cserélni a közös autón, meg menjek falra képet fúrni. Szerintem pont arról szól a párkapcsolat, hogy mindenki csinálja, amiben jobb. Ha mindent egyedül kell, meg tanuld meg magadnak, akkor olyan mintha egyedül lennél.
nov. 22. 11:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!