Hol lehet részvényt venni?
Szeretném mondjuk valamilyen NyRt részvénybe tenni a pénzemet. Hosszútávra. Akkor azt hol lehet megtenni?
Az más kérdés, hogy milyen cégbe érdemes és mennyit.
Egyik cég honlapján sincs ott, hogy kattints ide, ha részvényt vennél. Ha beírom a keresőbe, hogy részvény vásárlás, arra sem jön ki semmi. Legalábbis nekem.
Állítólag vannak erre közvetítő cégek. De azt sem találtam. És minek erre közvetítő? Hogy még az is elvigye a nyereségemet jutalék címén?
Az hogy egy magyar állampapír reálhozama 0,25-0,75% hogyha hiszel a ksh inflációs adatok valódiságában, ha nem akkor lehet hogy ennyi sem.
Egy jól megválasztott passzív indexkövető tőzsdei alap meg átlag évi 6-7% reálhozamot is hozhat hosszú távon EUR-ban vagy $-ban.
Az állampapírral max az infláció okozta reálveszteséged mértékét tudod kicsit csökkenteni, vagy szinten tartani, a fentebb említettekkel meg valódi reál növekedést érhetsz el. Ennyivel jobbak.
Ha 5 évre megtartod a befektetésed TBSZ számlán, akkor nullára redukálható az adó.
Az első két mondatodat sajnos nem tudom értelmezni hogy egész pontosan mit szeretnél kérdezni vele.
Reálhozam = nominális hozam - infláció
Ez egy állampapír esetében mondjuk 0,25-0,75% egy jól megválasztott moderált kockázatú tőzsdei terméknél 6-7% is lehet.
Állampapír esetében a normál hozam az miért lenne 0,25? A normál hozam az nem maga a kamat, amit ad a papír? Melyik papír az, ami nem ad többet 0,25-nél?
Azt értem, hogy van infláció. Tehát 5 év múlva nem fog annyit érni a pénz, mint ma. Tehát azt i tudom számolni, hogy adott kamat mellett mennyi pénzem lesz mondjuk 5 év múlva, de akkor nem kapom érte ugyanazt, mint amit ma kapnék. Ezt értem.
De infláció akkor is van, ha nem állampapírba teszem a pénzem, hanem befektetésbe. Tehát a kérdés az, hogy miért győzné le jobban az inflációt a befektetés, mint az állampapír?
"miért győzné le jobban az inflációt a befektetés, mint az állampapír"
Nem annyira bonyolult.
Ha 5 éve, 2019-ben egymilliót tettél volna nvidia részvénybe, akkor az most 30 milliót érne.
Talán ezért.
Persze, egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, mibe fektetsz pénzt...
Szóval, ha most tenné, egymillát nvidiába, nem biztos, hogy 5 év alatt harmincszoroznál.
Itt mindenki 6-7%-os hasznokról írt. Amit az előbb írtál, az nem 6-7%. Azt értem, hogy miért több 3000% a 8%-nál. Csak eddig nem erről volt szó.
De akkor nekem kell kitalálni, hogy konkrétan melyik cégbe fektetek? Nem ez a dolga az alapkezelőnek vagy a brókernek? Állítólag ő ért hozzá, én meg nem. De ha én találom ki, akkor minek az alapkezelő? Miért nem lehet közvetlenül az adott cégnél venni részvényt?
Semmilyen cég honlapján sem találok részvényvásárlás fület.
Ki gazdagodott meg az aranyláz idején? Az aranyásó? Nem. A felvásárló? Nem? Az ékszerész? Nem. Hanem? A lapátgyáros. Ezt csak arra, hogy nem könnyű megjósolni, hogy melyik cég értéke fog emelkedni.
az nvidia cégnevet mostanáig nem is hallottam.
"De akkor nekem kell kitalálni, hogy konkrétan melyik cégbe fektetek? Nem ez a dolga az alapkezelőnek vagy a brókernek?"
Nem. A bróker csupán végrehajtja az általad adott megbízást. Tehát ő az, aki általában egy minimális jutalékért cserébe megveszi/eladja neked az általad kiválasztott részvényt. Merthogy te nem vásárolhatsz a tőzsdén, ő viszont igen. A döntést, hogy milyen részvényekbe fektetsz, viszont neked kell meghoznod...
Az alapkezelőt meg inkább hagyjuk. Ő az, akinek odaadod a pénzed, ő meg addig kezelgeti, hogy neki több marad, mint neked...
16: Bróker biztosítja a felületet, hogy tudj online részvényt vásárolni.
Rajtad kívül senkinek se érdeke, hogy meggazdagodj (miért is lenne?) mi több, aki teheti lecsípni akar a pénzedből. Ezért érdemes tájékozódni, másképp bármilyen befektetés mínuszos lehet.
Jó akkor pár alapfogalom, mert eléggé vakon vagy hogy mi micsoda, ki kicsoda…
Részvény: értékpapír, ami egyes vállalatokban tulajdonjogot testesít meg, értéke a jövőbeli osztaléktermelő képességükre vonatkozó várakozásoktól függ. A várakozások folyamatosan változnak, emiatt a piac mindig másként látja, mennyi pénzt, mikor fog termelni az adott vállalat, ennek és a pénz időértékének (kamatkörnyezet) megfelelően változik az árfolyam. A részvényt soha nem közvetlenül a vállalattól tudod megvenni mondjuk a cég webshopján 🤣. Hanem hogyha nyilvánosan jegyzett akkor a tőzsdén, ha pedig zártkörű akkor legfeljebb a tulajdonostól adásvételi és értékpapír átruházási szerződéssel.
Tőzsde: egy piac, ahol nyilvánosan kereskedett értékpapírokat adnak-vesznek. A tőzsdén csak tőzsdetagok/tőzsdeügynökök: a brokerek kereskedhetnek.
Broker: A brokerek adnak-vesznek a tőzsdén értékpapírokat saját nevükben is saját számlára de leginkább ügyfeleik megbízásából. Ügyfeleik (befektetők és kereskedők) szeretnének tőzsdei termékeket venni vagy eladni, a tőzsdéhez hozzáférni pedig csak brokereken keresztül lehet (a brokerek néha bankok). A brokerek értékpapírszámlát vezetnek az ügyfeleiknek, amin nyilvántartják az értékpapírpozícióikat, valamint teljesítik a vételi vagy eladási megbízásaikat amiért jutalékot számítanak fel. Röviden a broker az egy ügynök, aki azt csinálja, amit mondasz, díjért és jutalékért.
Letétkezelő: ezek sokszor befektetési bankok, akiknél a brokerek meg egyéb intézmények/pénzügyi szolgáltatók vezetik az értékpapír (letéti) számlákat, ők állnak kapcsolatban az elszámolóházzal és adminisztrálják a letétkezelt papírok kamat és osztalékfizetéseit (amiket utána a brokerek az ügyfeleik számláira továbbítanak.) Ha csődbe megy a broker, azért nem vesznek el az értékpapírjaid, mert valójában azok a letétkezelőnél vannak. Ha a letétkezelő bedől, akkor sem vész el az értékpapír, mert a letétkezelő részére az elszámolóház tartja nyilván.
Befektetési alap: egy olyan jogi személy, aminek a vagyona különböző befektetésekből (értékpapírok, ingatlanok, áruk, derivatívák stb) áll az alap profiljának megfelelően. Az alap vagyona a befektetőktől származik akik megveszik az alap befektetési jegyeit.
ETF: Az ETF-ek olyan befektetési alapok, amiknek a jegyei tőzsdén jegyzettek, ott adhatók-vehetők.
Alapkezelő: Az alap befektetéseit az alapkezelő alakítja ki, ez egy általában jogi személy, egy cég. Ha az alap egy aktívan kezelt alap, akkor az alapkezelő sűrűn variálja a benne lévő értékpapírokat, úgymond forgatja a zsét benne. A passzív, indexkövető alapoknál az alapkezelő leginkább csak adminisztrálja az alapot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!