Megéri több lakást venni befektetésnek?
Múltban a lakás sokkal jobb befektetés volt az állampapírnál, mert a lakás törlesztő nagyrésze megvolt a bérleti díjból, a lakás ára pár év alatt jelentősen nőtt, hitel lejárta után pedig lett egy saját lakásod.
Hogy a jövőben így lesz? Valószínűleg igen, de lakást nem célszerű állampapírhoz hasonlítani mint befektetés, mivel másra való.
Néhány tény:
-A lakásárakat felverték az ingyenhitelek.
-Torzítatlan piacgazdaságban az ingatlan értéke a jövőbeli bérleti díjaktól és a hosszú távú hozamgörbétől függ.
- A bérleti díjakra nincs növelő hatással a sok ingyenhitel.
- A hozamelvárását csak azoknak nyomja le az ingyenhitel, akik felvehetik.
“megveszed 60 millióért, 10 év múlva ér majd 200 milliót”
Ez jól hangzik, ám könnyen lehet hogy nem 200 milliót fog érni, hanem csak 70-et. Vagy épp 50-et.
Szép álom, hogy az árak mindig csak fölfelé mennek.
Szerintem számolgass és majd kijön a tuti! Ahogy írták előttem is, sajnos semmi nem biztos a jövőre vonatkoztatva. A lakáskiadás nem csak annyi, hogy ma kitalálom, holnap jön valaki, aki kiveszi, és hosszú távon bérelni is fogja tőled. Erre semmi garancia sincs! Ráadásul az ingatlanpiacon is a nagy bumm után most lehet jön majd egy nagy pofára esés. Vagy nem! Nem tudjuk. Ezt hívják úgy, hogy kockázat. Szemben ezzel, pl. az állampapír jóval kisebb kockázattal hozhat közel ugyan annyit, vagy most éppen többet. De itt sem tudod, hogy 2-3-5-10 év múlva is így lesz-e még.
Egyébként kétlem, hogy régebben is megérte volna két ingatlant is venni, pláne hitelből csak azért, hogy kiadd őket. Számolj! vegyünk egy mai helyzetet: van 80 milkád a kispárnádban. Veszel belőle két 40 milliós ingatlant. Ha Pesten veszed, akkor mondjuk ki tudod őket adni darabonként 200 ezerért egy hónapban, és szerencséd is van, mert minden hónapban jön a 400 ezer a számládra (mindig időben fizetnek a bérlők) Így egy évben bejön 400.000x12=4.800.000 Ft. Ez a 80 misinek az 5%-a. Ha tehát ezt a 80 misit betetted volna csak simán állampapírba, akkor idén 10...20%-ot is profitálhattál volna, foglalkoznod nem kellett volna vele, és így nem kell számolnod járulékos költségekkel sem.... Nem árulok vagy reklámozok állampapírt! Ez csak a mostani, vagy az elmúlt egy év! Utólag vagyok okos én is! Ha azt veszem, hogy állambácsi is bármikor dönthet úgy, hogy nem veszi vissza a papírt, vagy csak rossz feltételekkel, az is lehet nagy bukta. (Értsd, annak is van kockázata.)
Csak azért írtam le ezt, mert rengeteg ember, aki egyébként még soha nem adott ki ingatlant, azt képzeli, hogy milyen tuti jó befektetés. Csak megvesz az ember egy lakást és majd dől a pénz... Hát kérem, nem ilyen szép, fényes, egyszerű dolog ez!
Azt is írtam már itt valamelyik kérdésre, hogy akárkit kérdezek a környezetemben, hogy ha rád szakadna a lottónyeremény, akkor mit vennél a pénzből? 95%-ban azt mondják az emberek: ingatlant vennék, csinálnék egy vállalkozást..., stb.. Kérdezem erre: "Mire vállalkoznál? Milyen vállalkozást csinálnál?" És itt már általában nem tud mit mondani az illető. Nah, így aztán lehet vállalkozást csinálni! Sok sikert hozzá, bármibe is kezdesz! Ugyanis a vállalkozás is többről szól, mint, hogy én leszek a vállalkozó és holnap nyitok egy konkurenciát valamelyik multinak, vagy éppen a szomszéd kutyakozmetikájának csinálok egy konkurenciát. Piackutatás, igényfelmérés, jó ötlet, proaktivitás, kapcsolati tőke, szerencse, sok belefektetett idő...stb, stb.., plusz az anyagi forrás, ahol ez utóbbi csak egy, a sok-sok szükséges feltétel közül!
Ha munka nélkül akar valaki sok pénzt keresni ahhoz általában, legalábbis tapasztalatom szerint, elsősorban szerencse kell! Lásd Bitcoin, szerencsejáték, megfelelő játszótárs gyerekkorodból, mint Lölőnek is volt... :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!