Hol lehet részvényt venni?
Szeretném mondjuk valamilyen NyRt részvénybe tenni a pénzemet. Hosszútávra. Akkor azt hol lehet megtenni?
Az más kérdés, hogy milyen cégbe érdemes és mennyit.
Egyik cég honlapján sincs ott, hogy kattints ide, ha részvényt vennél. Ha beírom a keresőbe, hogy részvény vásárlás, arra sem jön ki semmi. Legalábbis nekem.
Állítólag vannak erre közvetítő cégek. De azt sem találtam. És minek erre közvetítő? Hogy még az is elvigye a nyereségemet jutalék címén?
Részvényeket és minden más tőzsdei terméket brókercégeknél lehet vásárolni.
Regisztrálni kell egy brókernél egy kereskedési számlát, és akkor ott tudsz vásárolni.
Nem tudom milyen megfontolásból szeretnél épp magyar részvényt vásárolni nem a legjobb módja a tőzsdei kereskedésnek…
Akik eredményeket szeretnének elérni, azok sokkal inkább amerikai részvényeket vásárolnak.
Részvényeket értéktőzsdén lehet venni.
Az értéktőzsdén a tőzsdetagok, tőzsdeügynökök kereskedhetnek csak közvetlenül - ők a brokerek.
Ha szeretnél részvényt venni, akkor egy brokernél kell értékpapírszámlát nyitnod, beutalni a pénzt, majd vételi megbízást adni a brokernek az általad választott részvényre.
Brokerek például:
Interactive Brokers
Lightyear
K&H Értékpapír
Erste Investment
és a Kereskedelmi bankok: OTP, Erste, K&H, Raiffeisen, CIB, stb
De vègtelen sok van, magyar adóalanyként mégis ezeket javasolnám a TBSZ elérhetősége miatt.
Köszönöm. Az utolsó válaszból ki tudok indulni.
Egyébként nem kereskedni szeretnék, hanem hosszú távra befektetni.
Azt olvastam itt valamelyik kérdés alatt (az oldalukon egy gyors kereséssel nem találtam ennek nyomát, de ez nem biztos, hogy cáfolja), hogy az OTP-nél tudsz OTP részvényt venni bármelyik bankfiókban. Nem tűnik lehetetlennek, mivel az OTP többek közt bróker tevékenységet is folytat, tehát kereskedik részvényekkel is. Abban pedig kifejezetten érdekeltek, hogy a saját részvényeiket minél könnyebben hozzáférhetővé tegyék az ügyfelek számára.
Bár ahogy a KP pénztáraik számát is folyamatosan csökkentik, nem lepne meg, ha egy ilyen szolgáltatás is inkább csak régen létezett volna és már megszűntették, hogy ajánljanak egy értékpapír számla nyitást, ha ilyennel mész oda hozzájuk.
A részvényeket a tőzsdén kereskedik, az egy szabályozott piac. Azért nem tud bárki, bárkitől részvényeket venni, nem árulják a cégek a saját honlapjukon, mert a tőzsde máshogyan működik.
Érdemes utána olvasni a működésének és a kockázatainak is. A kiszámoló blog és YouTube akadémiája, az Elemzésközpont cikkei és YouTube videói, Bencze Balázs videói, meg sok sok könyv elég jó bevezetést adnak.
Az OTP az egyik lehető legdrágább hely, ahol részvényeket vásárolhatsz.
OTP-nél max az vesz részvényt aki nem ért hozzá.
Ha hosszútávú értékalapú befektetésbe gondolkodsz, akkor az évek alatt OTP által felszámolt magas fenntartási költséges eszik meg a nyereséged, ha meg spekulatív kereskedésbe gondolkodsz, akkor ott a folyamatos kereskedéseknél levámolt magas tranzakciós költségek.
#6 Jogos, ez kimaradt az #5-ből, hogy az OTP biztosan az egyik legdrágább bank. Őket csak azért említettem, mert róluk olvastam, hogy elvben bankfiókban is lehet venni a részvényeikből. Tőzsdei kereskedésre nem ajánlom az OTP-t, de lakossági bankként is találsz náluk olcsóbbat.
Úgy hallottam, a hagyományos nagy magyarországi bankok többsége se nagyon jeleskedik brókerként. Érdemesebb kimondottan bróker céghez vinni a pénzed, főleg az IBKR-t, Lightyear-t dicsérik és már TBSZ számlát is kínál mindkettő. Hosszú távú befektetésnél az sem hátrány, hogy 3 év után kevesebbet, 5 év után semmit nem kell adózni a nyereségből.
Nem lehet venni OTP részvényt a fiókban.
Az OTP részvények dematerializáltak. (Nem papír alakúak, hanem elektronikus jelek)
A demat értékpapírok “helye” pedig az értékpapírszámla. Értékpapírszámla nélkül úgy lehet demat értékpapírod, mint bankszámla nélkül számlapénzed…
A fiókban úgy vehetsz OTP részvényt, hogy először megnyitja a kisasszony neked az értékpapírszámlát, majd ott aláírsz egy piaci áras vételi megbízást (miután beutaltad a pénzt), amit a kisasszony végrehajt és így kerül az OTP részvény az értékpapírszámládra.
És mivel jobbak ezek a befektetések például egy állampapírhoz képest?
Adnak vagy adhatnak annyival több kamatot, amennyivel bizonytalanabbak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!