Németben miért nem akarnak lakást és inkább bérelnek, ott nem annyi közel a lakásbérleti díj mint lenne a lakáshitel törlesztőrészlet ami után legalább az övéké válna?
"Milyen alternatív hozamának, a bérlők nehogy már tömegével bölcs befektetők legyenek. A bérleti díj egy haszontalan feneketlen zsák, aminél biztos hogy találni jobbat lakáshitellel, nem?"
Kedves kérdező, erre válaszolnék neked magyar példán :D . Képzeld el én albérletben lakom és a vagyonom hónapról hónapra nő 😯. Míg ha lakástörlesztőt fizetnék kb. az összes megkeresett pénzem elmenne 🧐😔. Számszerűsítek neked: Egy ilyen típusú lakás amiben élek kb. 35-40 milliótól indul (2 szobás, teljesen felújított panel/tégla típusú lakás). A teljesen felújított nem azt jelenti, hogy le van rakva egy laminált parketta és ki van festve, hanem azt jelenti, hogy gyakorlatilag MINDEN új és igényes. Szeretünk is itt lakni a barátnőmmel. Igen 35-40 milliótól kezdődik, nem ér annyit de jelen pillanatban a piacon ennyiért kínálják az ilyen típusú lakásokat a környéken. Jelenleg ezt a lakást 170 ezer / hóért béreljük.
Tömören összefoglalva:
Olcsóbb bérelni, mint hitelt fizetni abban az esetben, ha nem vagy pénzügyi analfabéta és a pénzt befekteted. A befektetés alatt nem csak a tőzsde és az ingatlan bérbeadás létezik. Számos banki és kincstári ajánlat közül is válogathatsz + vállalkozás + cégépítés. És a kamatos-kamatnak hála a pénzed neked (is) fog dolgozni így a bérleti kiadások ellenére is egyre gazdagabb leszel.
Na nálam ez az a pont, ha lenne rá való akkor sem biztos, hogy vennék sajátot mert akkor örökké én nekem kéne a pénzért dolgozni. Ha annyit dolgozok én a pénzért ő is dolgozzon nekem.
#32: "ezeket a befektetéseket ha nem is vitte el a háborús infláció"
Látom képben vagy. Nézz már rá az S&P500 és All-World indexekre...
31-es vagyok.
32-es háborús inflációs papagáj. Már bocsánat :D . De mindenki ezzel a logikátlan gondolatmenettel dobálózik.
Gondolkozz logikusan: Ha 150 ezer forint az albérlet és neked 200 ezer forint jön havonta a befektetésedből akkor még így is +50 ezer marad a zsebedben. A havi fizud felét hozzácsapod ismét lekötöd. De akkor már nem 200 ezer forint lesz a kamat egy hónapra hanem több. Mondjuk 209 ezer. Ezt hívják "kamatos kamatnak". Aki ismeri használja aki nem ismeri fizeti (hiteltörlesztés).
“25 milláért vettem 5 éve, most 40et ér Mikor is kapartam volna össze 15 milla megtakarítást 5 év alatt? Akarhova fektetem be a pénzem.“
Ez ha jól számolom 60% felértékelődés forintban
Az S&P500 index:
- 5 éve 2826 USD
- ma 5312 USD
Ez 88% felértékelődés dollárban.
A dollár 290 volt 5 éve, most 355, az 22% felértékelődés forintban
1,88*1,22=2,29, azaz az S&P500-nak 129% a felértékelődése forintban.
Tehát kétszer akkora vagyonod lenne most, ha nem lakást vettél volna, hanem S&P 500 indexkövető ETF-et.
Hogyha kicsi kutatómunkát végzel, akkor azt fogod látni, hogy az ingatlant mindig felülteljesíti a részvénypiac hosszú távon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!