Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Németben miért nem akarnak...

Németben miért nem akarnak lakást és inkább bérelnek, ott nem annyi közel a lakásbérleti díj mint lenne a lakáshitel törlesztőrészlet ami után legalább az övéké válna?

Figyelt kérdés

2024. máj. 14. 12:48
1 2 3 4 5 6
 21/53 anonim ***** válasza:
79%
Mert berelni egy lakast vagy hazat, elegansabb dolog, mint venni. Magyarul luxus, pozitiv ertelemben. Nincs vele gond, ha valami miatt nem tetszik, vagy talalsz messzebb egy munkahelyet, felmondasz, es az uj helyen berelsz egy lakast. Annak nincs ertelme, hogy veszel egy lakast, es aztan kiadod, majd a bevetelböl berelsz egy masik lakast. Ez mire lenne jo? A sajat lakasodban nem laksz, de ha valami elromlik, vagy renovalni kell, akkor csak gondod van vele, meg kiadas.
2024. máj. 15. 08:59
 22/53 anonim ***** válasza:
61%

#20: Lehet, hogy Budapesten több évi átlagbér lakást venni, mint "németben", de nem több, mint Münchenben vagy Stuttgartban. München átlag nettó évi 36 ezer euró (adóznak szépen), átlag négyzetméterár 9 ezer euró, ami 4 m2/év. Az albérletárak és hitelkörnyezet tekintetében is hasonlóak. Ha annyira filléres dolog lenne nekik a lakhatás, akkor ennyi erővel a törlesztőre is költhetnék.

Ha csak dumcsizni akarsz, az oké, de feljebb már leírtam, hogy mi a fő oka. Frikció a magas adásvételi illetékek miatt, bérlői kultúra, erős bérlővédelem, koncentrált ingatlanvagyon hatékonyabb hasznosítással, mint "józsi vagyok, mellékesben kiadom az előző lakásom".

2024. máj. 15. 09:02
 23/53 anonim ***** válasza:
Nyilván akarnak lakást, csak nem tudnak venni. Az pedig, hogy ők mobilisabbak lennének, miért gondolják egyesek? A huszonéves korosztályból a facérok egy része persze mindenhol mobilisabb, de egy párkapcsolatban élő, pláne családos ember már nem fog neked ide-oda költözni, és a gyerekeit párévente másik iskolába, óvodába iratgatni. Ők js ugyanolyan emberek, mint mi. Többségükben ragaszkodak a családjukhoz, a barátaikhoz, a megszokott, ismert környezetükhöz.
2024. máj. 16. 08:31
 24/53 A kérdező kommentje:
Hát de ott több évi átlagjövedelem kell lakásvételhez, mint Budapesten. Pont hogy ők jobban tudnának venni.
2024. máj. 16. 13:57
 25/53 anonim ***** válasza:
Amit írsz, abban nincs sok logika.
2024. máj. 16. 14:31
 26/53 anonim ***** válasza:
100%

#23: Nyilván az akarnak/nem akarnak vs tudnak/nem tudnak táblázat mind a négy mezőjében vannak emberek, de tény, hogy a Magyarországon alig létező "tudnának, de nem akarnak" kontigens Németországban elég nagy.

Én is ezek közé tartozom. 7 éve lakunk a jelenlegi albérletünkben, tökéletesen megfelel, a tulaj normális és rendben tartja az épületet. Időközben az árak jócskán felmentek, a bérleti díjunk a szabályozás miatt sokkal kevésbé, ami nyilván nem ösztönöz vásárlásra, ahogy az se, hogy lerakjak 150 ezer euró önrészt, amihez el kéne adom a megtakarításaim nem kis részét, tőkenyereségadót fizetnem utána (Magyarországgal ellentétben itt nincs 5 év után adómentessé váló TBSZ), majd több tízezer eurós illetékeket meg a bérleti díjunknál jóval magasabb törlesztőt + ingatlanadót fizetni, és remélni, hogy nem lesz szükség komolyabb karbantartásra.

Pár éve egy Excel-monstrumban már végigszámoltam a történelmi ingatlanár / bérleti díj / lakáshitelkamat / infláció / hozamok mellett, és az jött ki, hogy kb 50-50 a dolog, a vásárlás időpontjától függően jársz jobban vagy rosszabbul 25 éves távlatban.

2024. máj. 16. 14:55
 27/53 anonim ***** válasza:
20%
Magyarul akarnál, különben nem számolgatnál excelben, de nem tudsz, ahogy fentebb kifejted, csak ha megszakadnál.
2024. máj. 16. 15:40
 28/53 anonim ***** válasza:

Nem azért számolom végig, mert ingatlant akarok, hanem azért, mert életem legnagyobb pénzügyi döntésénél ez a minimum. Nekem is fura volt idecsöppenni, és azt látni, hogy egy csomó teljesen normális, a budapesti átlagéletszínvonal dupláján élő család is bérel. A kérdezőhöz, és a magyarok 95%-ához hasonlóan én is azt hittem, hogy a bérlés egy feneketlen zsák, felelőtlenség, csóró emberek kényszere. Csak éppen végig lehet számolni, és kiderül, hogy nem az.

Nem azért bérel a német háztartások fele, mert szegényebbek vagy tudatlanabbak, mint a magyarok, hanem mert... dobpergés... nem rosszabb, mint venni! Ki gondolta volna?

Nehéz elhinni, hogy ez esetben a 600 ezer eurós stuttgarti lakás és a 600 ezer eurónyi likvid eszköz közül az utóbbit választom?

2024. máj. 16. 21:16
 29/53 anonim ***** válasza:
Már ha volna az átlag németnek 600 ezer eurója. Még mindig ott tartunk, hogy meg se tudnák venni, ha akarnák se.
2024. máj. 17. 09:29
 30/53 anonim ***** válasza:
Németország élek én azt látom hogy inkább autóra költenek mint saját ingatlanra....van itt egy 70 éves néni. Mondta hogy világéletében albérletben élt mert sose adatott meg neki sajátra
2024. máj. 20. 20:36
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!