Az létezik, hogy nem kapok munkakeresésit csak mert egyetemista vagyok, pedig fizettem a járulékokat amíg dolgoztam?
15 hónapig dolgoztam az MSc képzésem alatt, direkt NEM diákmunkában, hogy a röghözkötött éveimet koptassam a BSc-ről (állami ösztöndíjas voltam) Ez idő alatt fizettem a 10% eü-t, 7% nyugdíjat meg a 1,5% munkanélkülit (még épp SZJA mentes voltam 25 alatt). Idő alapján elég hosszú jogviszonyom lett volna, hogy kapjak 3 hónapra támogatást (amúgy se jött rosszul hogy most vizsgaidőszakra nem lesz meló, aztán kerestem volna újat)
Na szóval be is fáradtam a kormányablakba, hogy akkor 90 napra szeretnék egy kis támogatást, és közölték, hogy mivel nappali tagozatos diák vagyok, nem kaphatok???
Egyszerűen nem értem, ha otthon hokiznék akkor fizetnének, de így hogy tanulok és kezdek valamit magammal, már nem érinti őket. Jó akkor legyen így, de akkor a foglalkoztatásom alatt miért vonták a 1,5% százalékot, ha utána nem is lehettem volna jogosult a juttatásra amikor szükségem van rá?
Amúgy a TB miatt be is mentem a HR-re még a melóhelyen, hogy amúgy én már biztosítva vagyok a hallgatói jogviszonyom által, úgyhogy nem lehetne-e, hogy akkor a fizetésemből ne vonják, minek legyek duplán biztosítva ha egyszer se látnak el amúgy amikor kell.
Szóval gombolják le rólam a járulékokat orrba-szájba, aztán ha szüksége lenne rá az embernek semmi. (nyugdíj 7%-ot amúgy is úgy számoltam hogy sosem látom, de a másik kettő azért fáj)
Amúgy ha valakinek sosem volt állása és otthagyja az egyetemet az kap segélyt és csak azoktól tagadják meg akik be is fizettek?
Bocsi ha hosszú lett de teljesen kiakadtam, azért számoltam ezzel a pénzzel, nem volt sok de nekem jelentett volna. Aki eljutott eddig köszi hogy elolvastad.
90napra semmikepp sem kaphanal mert ahhoz 900napnyi munka kene. 10naponkent 1 nap ellatas.
Jo nagy hulye voltal hogy nem diakmunkaban dolgoztal.
Az ott megsporolt 18,5%okkal tobbet nyertel volna 18honap alatt mint az amugy kb 55napig jaro allaskeresesi jaradekkal.
Te nappali tagozatos diak vagy tehat nem vagy munkanelkuli. Ugyanugy nem jar annak allaskeresi aki foallasban vallalkozo.
Es aki vegez az egyetemmel az sem kap allaskeresesit mert nem volt munkaja. Ok maximum fht-t kaphatnak ami kemeny 20onvalahany ezernft.
A szomoru az hogy egyetemista vagy de ennyire ostoba. Ha nem tudod oke. Akkor miert nem kerdezel meg valami hozzaertot? Ha ezt ide beirod a munka elott, megmondtuk volna hogy jo nagy hulye vagy ha erre alapozol. Hogy nem diakkent 25 alatt melozol.
Ha dolgoztal mas fel evig es atlagban brutto 150kt kerestel akkor a masfel ev alatt fizettel feleslegesen 18x28k jarulekot. Ami kb 500k. 150k bruttonal arra az 55napra osszesen nem kaptal volna 200k ellatast. Csak mondom
Ja latom, 15honapra kb 46napra jart volna allaskeresesi es igy 150k atlag bruttonal 420kt sporolhattal volna.. de arra a 42 napra kb 90kt kaptal volna osszesen..
Igy pontos.
Akkor miert is rinyalsz? Jobb munkat kaptal mint a diakmelos lett volna 25%kal tobb berert. Nyilvan a ceg nem tudott/akart diakkent foglalkoztatni, marpedig ekkor kotelezo fizetni minden jarulekot sot ha elmultal volna 25, vagy meghaladod a mentes reszt akkor szjat is.
Arrol ki tehet hogy nem neztel utana hogy ilyenkor nem jar allaskeresesi mert te nappali tagazotas diak vagy? Regen sem jart, most sem jar. En a helyedben inkabb orulnek hogy szjat sem kellett fizetned, mert tolem anno pl levontak.
Az allaskeresesi jaradek feltetelei mindenki elott nyilvanosak. Aki nappali tagozatos diak az nem munkakereso. Mert a foallasod, mint diak, meg el.
Toled a sajat dontesed miatt vontak le a jarulekot. Meguszhattad volna de nyilvan nem eri meg.
Semmi nem tiltja hogy nyaron a diak ne fiakszovetkezetnel dolgozzon hanem rendes munkaja legyen. Tole ugyanugy vonjak a 18,5et, mert ez a kedvezmeny csak a diakszovetkezeti munkara vonatkozik, hiaba biztositott a mv mas jogcimen.
Akkor mondok egy igazsagtalanabbat a te szitudnal. Vegig dolgoztam a diak eveimet es tolem es hozzam hasonlo szazezrektol levontak az szjat.
Szomoru hogy hoppon maradtal, megertem a frusztraciod. De ahogy korabban mondtam, jobban utana kellett volna jarnod, es akkor nem kergetsz illuziokat az allaskeresesi jaradekkal kapcsolatban.
Én amúgy a csedet érzem igazságtalannak.
Valami dolgozik egy évet terhes lesz, elmegy rögtön táppénzre és kapja a fizuja után.
Valaki dolgozik 13 évet jó magas fizetéssel, de terhesség előtt pont megszűnik a cég. Akkor nem mehet táppénzre, aztán nem a fizuja, hanem a minimálbér duplája alapján számítják a csedet, ha pont akkor van munkanélkülin, amikor szül. Ha mondjuk dolgozott 13 évet, elment munkanélkülire, felvették új helyre dolgozott pár hónapot és megszűnik a cég, akkor meg csak gyest kap.
De ha munkahelyet váltasz terhesség alatt, akkor is max 430 ezer körüli összeg után kaphatsz csedet. Most újabban a táppénz is csak az aktuális munkaviszony után jár július 1-es jogszabály módosítás miatt, tehát ha 20 évet lenyomtál egy munkahelyen, de aztán átvesznek máshova és 3-4 hónap után kiderül, hogy rákos vagy, akkor talán 3-4 hónap táppénz jár.
Úgy szörnyű ez a rendszer, ahogy van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!