Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Hogy kell kilépni egy munkahel...

Hogy kell kilépni egy munkahelyről?

Figyelt kérdés
10 éve vagyok itt, és még nem mondtam fel sehol. Ez hogy szokott működni? Ha kapok ajánlatot egy másik cégnél, elfogadom. Aztán írok egy levelet a főnökömnek, hogy szeretnék felmondani. Meg kell indokolni? És ha lejár a felmondási időm, akkor írom alá a munkaszerződést az új helyen?
2023. nov. 4. 12:46
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Írok egy levelet a főnökömnek, ez jó.

Hívd fel telefonon, hogy szeretnél felmondani a szerződésedben vállalt kitétel szerint (felmondási idő).

Írásban is tudtára kell adni.

Aztán letöltöd a felmondási időt és elköszöntök.

Illő a befejezetlen munkát felmondási idő alatt befejezni, meg magad után eltakarítani.

2023. nov. 4. 13:07
 2/13 anonim ***** válasza:
81%
10 év után írsz egy emailt.. állj már elé. Ez nem e-mailes dolog.
2023. nov. 4. 13:20
 3/13 A kérdező kommentje:

Nem e-mailre gondoltam. De a hivatalos formája a levélírás, ennyit még pont találtam a HR-oldalon.

Amúgy nem 10 éve a főnököm, csak kb. 1,5 és pont ő az oka, hogy felmondok.

2023. nov. 4. 14:56
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Írásban értesíted felettesed, nyomtatvány leadod HR-en is. Indokolnod nem kell miért, a felmondási időt viszont le kell dolgoznod.
2023. nov. 4. 15:49
 5/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen.
2023. nov. 4. 17:39
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Fontos részlet: 2 példányban írd meg, az egyiket írják alá, hogy átvették, és az nálad marad. Ez főleg az inkorrekt munkahelyek esetében fontos és sokszor csak később jössz rá, hogy így kellett volna. Saját tapasztalat.
2023. nov. 4. 21:31
 7/13 A kérdező kommentje:

Köszi, ez jó tipp. Multi egyébként, a HR szerintem korrekt lesz, a közvetlen vezetőmtől félek egy kicsit, mert pont miatta akarok elmenni, és félek, hogy majd próbál alám tenni.

Megpróbálom a közös megegyezést, akkor 30 nap a felmondási idő.

2023. nov. 4. 21:36
 8/13 anonim ***** válasza:
0%

"Köszi, ez jó tipp. Multi egyébként, a HR szerintem korrekt lesz, a közvetlen vezetőmtől félek egy kicsit, mert pont miatta akarok elmenni, és félek, hogy majd próbál alám tenni."

Szerintem kezeltesd a szorongásodat és a félelmeidet egy pszichológussal.

2023. nov. 5. 02:07
 9/13 anonim ***** válasza:

Nem levelet kell írni, hanem egy felmondást.

"10 éve vagyok itt, és még nem mondtam fel sehol. Ez hogy szokott működni?"

A dolgozó eldönti, hogy melyik napon szeretne szabadulni a munkáltatótól. Megnézi a munkaszerződését, hogy abban szerepel-e felmondási időre vonatkozóan valami. Ha igen, akkor azzal a nappal számol, hogy felmondás után azt még le kell töltenie a munkáltatónál, csak utána "szabadul". He nem szerepel benne konkrétan felmondási idő, és nincs is kollektív szerződés a munkáltatónál, ami azt az MT-től eltérően szabályozná, akkor az MT az irányadó. A Munka Törvénykönyve (MT) alapján 30 nap a felmondási idő, amit a munkáltatónál le kell tölteni.

"Ha kapok ajánlatot egy másik cégnél, elfogadom. Aztán írok egy levelet a főnökömnek, hogy szeretnék felmondani. Meg kell indokolni?"

Nem levelet írsz, hanem felmondási nyilatkozatot. A felmondást a dolgozónak nem kell megindokolnia! Ha nem kell, akkor írásban ne is indokold meg!

"És ha lejár a felmondási időm, akkor írom alá a munkaszerződést az új helyen?"

A felmondási idő a felmondásod közlését követő napon indul el. A "közlés" annyit jelent, hogy átadod írásban a munkáltatónak a felmondásra vonatkozó nyilatkozatodat.

Mivel a felmondás közléséhez sok joghatás fűződik, ezért ajánlott azt tudni igazolni. Éppen ezért a felmondást 2 egyező példányban írjuk meg, az egyiket átadjuk a munkáltatónak, a másik példányon pedig DÁTUMMAL ellátva átvetetjük vele. Másnap elindul a felmondási idő. Nem akkor, amikor te gondolod, vagy a munkáltató, hanem a felmondás közlését követő napon függetlenül attól, hogy milyen dátumokat írogattál bele a felmondásba!

A felmondási idő alatt teljesen mindegy, hogy mi történik alatta, a meghatározott idő elteltével az letelik, és az utolsó napon a munkaviszonyod is megszűnik. A felmondási idő mindig naptári napot jelent.

Mivel bárkinek lehet több jogviszonya egyszerre, ezért nem feltétlenül akkor kezdhetsz a másik munkahelyen, ha itt a munkaviszonyod megszűnik. Ha adott esetben a munkáltató eltekint a felmondási idő egészének, vagy egy részének a ledolgozásától (nem köteles dolgozói felmondás esetén!), akkor tudsz munkát végezni már a felmondási időd alatt is a másik munkahelyen.

A felmondásodban már akár kérheted is, hogy tekintsenek el a felmondási idődtől, és X napon érjen véget a munkaviszonyod. Ha ebbe belemennek, akkor belemennek. Ha nem, akkor nem.

A közös megegyezés nem azonos fogalom a felmondással! Közös megegyezéses munkaviszony esetén nincs felmondás. Közösen bármiben megegyezhettek. Még olyanban is, hogy egy piros Ferrarit kapsz, ha cserébe lelépsz. Ettől ez még nem lesz felmondás egyik fél részéről sem. A felmondásra más szabályok vonatkoznak mindkét félre nézve. Közösnél bármi lehet! Olyan sincs, hogy közösen felmond valaki valakinek. :)

A felmondás egy rém egyszerű egyoldalú jognyilatkozat:

Munkáltató neve, címe

Alulírott Buga Jakab (ide a személyes adataidat tüntesd fel) az Önökkel X.Y. naptól fennálló munkaviszonyomat a mai nappal felmondom.

Dátum és az aláírásod

Ennyi. Semmi más nem kell hozzá, csak igazolni tudni, hogy melyik napon vette ezt át a munkáltató tőled. Másnap indul el a felmondási időd.

A felmondás attól egyoldalú jognyilatkozat, hogy nem kell a másik fél beleegyezése, hozzájárulása. Az kell, hogy átvegye. Ha fennáll a veszély, hogy nem veszi át, akkor két tanút kell magaddal vinni, akik a felmondási iraton aláírásukkal igazolják nevük, lakhelyük, személyi igazolványszámuk feltüntetésével, hogy X napon megkísérelted az átadást, de azt a munkáltató megtagadta. Innentől kezdve átvettnek minősül és elindulnak a hozzá kötődő határidők, kötelezettségek.

A felmondást mindig a munkáltatói jogkört gyakorlónak kell átadni. Ez nem biztos, hogy a közvetlen felettesed. Ha van a cégnél HR osztály, akkor ott kell átadni, az ügyintéző vegye át, igazolja, hogy melyik napon vette azt át. Majd továbbítja annak, aki erre jogosult.

E-mail: E-mailben ma már közölhető a felmondás, viszont joghatást csak akkor vált ki, ha a címzett nem volt akadályoztatva annak megtekintésében. Éppen ezért nem is elterjedt, vitás helyzet alakulhat ki, én sem ajánlom az ilyen jellegű felmondást.

2023. nov. 5. 05:19
 10/13 A kérdező kommentje:

Köszi szépen a részletes tájékoztatást. És ha közös megegyezéssel szeretnék elmenni, azt hogy kell intézni?

Azt hallottam az a legjobb, ha úgy távozol. Amúgy 3 hónap a felmondás időm a szerződés szerint, és azt azért nem nagyon szeretném megvárni, nem hinném, hogy ennyit vár rám a másik munkáltató.

Ha jól értem, akkor esetleg párhuzamosan is dolgozhatok mindkét helyen? Home office-os munka mindkettő, ha napi 16 órát dolgozom, biztos meg tudom oldani.

2023. nov. 5. 15:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!