Ha kizárok valakit a végrendeletemből érdemtelenség miatt, akkor neki kell bizonyítania, hogy nem érdemtelen?
Egyébként extrém ötletként szóba jöhet, ha életjáradéki vagy tartási szerződést köt a kérdező a férjével. Ez ugyan furcsán hangzik házastársak között, de nem látok olyan törvényi rendelkezést, ami ezt kizárná. Ha több, mint két évig fennáll, akkor az örökség után nem követelhető a köteles rész. És a kérdező nem veszti el a vagyonát, ha a férj korábban hal meg.
Ennél a trükknél legfeljebb valami joggal való visszaélés jöhet szóba, mint érvénytelenítő ok. De ha a kérdező komolyan gondolja, akkor meg kell ezt kérdezni egy furmányos ügyvédtől.
Nem is hülyeség, amit a 11-esben leírtam. Pedig nem is olvastam előtte ezt a cikket:
"10-es: a gond CSAK ANNYI, hogy a kitagadáshoz szükséges okok közül egyik sem áll fenn, azaz erre nincs lehetöség!"
A kérdező elmondása alapján ez nem olyan biztos.
"apám otthagyott mikor még kicsi voltam, kb. 10-11 éves." =
= "d) az örökhagyó irányában fennálló törvényes tartási kötelezettségét súlyosan megsértette;"
"Anyám egy alkoholista, állandóan vert, eladott pénzért férfiaknak stb." =
= "(3) A szülőt az örökhagyó a sérelmére elkövetett olyan magatartás miatt is kitagadhatja, amely a szülői felügyeleti jog megszüntetésére ad alapot."
" Azért nem akarok még most mindent a férjemre íratni, mert mi van, ha ő hal meg előbb?"
Erre "találták ki" a holtig tartó haszonélvezeti jogot. Nem vagy tulajdonos benne, mert elajándékoztad, de kizárólagos jogod van szedni annak hasznait.
Tehát ha a férjed előbb halna meg, mint te, akkor a neki ajándékozott vagyont (többnyire ingatlan) ugyan a férjed rokonai örökölnék, de amíg élsz, addig nem rendelkezhetnek felette. Azt is megteheted, hogy soha nem engeded be őket. Ha eladnák, te akkor is jogosult vagy életed végéig benne lakni. Csak te, és az, akit beengedsz oda.
Ne adjatok már ennyire rossz tanácsokat légyszí!
Simán elválhatnak a férjével is és lehet új párja, nem szabad ilyeneket csinálni. Inkább legyen a szülőké a vagyon egy része a kérdező halála után, minthogy a férj kisemmizze a kérdezőt életében. Mondom ezt úgy, hogy az én szüleim és a férjem szülei is “ideális” házasságban élnek kb. 30-35 éve.
Ahogy írtam csak a szülők felé van köteles rész és azt is évekig kell pereskedni, ha meg akarják kapni.
Valószínűleg maga a perköltség is legalább 5-6 millió forint, ha ennyire bizonytalan, hogy megkapják-e a pénzt, akkor el se fogják kezdeni a pert.
A testvérek a férj után örökölnek csak, így ő miattuk nem kell aggódni.
Egy végrendelet szerintem bőven elég lesz, de beszélj egy ügyvéddel a kérdéseidről.
#19-es. Tudom mi a haszonélvezet.
Holnap megkapja a férj az ingatlant. Tíz év múlva meg összevesznek csúnyán és a kérdező el akar költözni, mert a férj zaklatja. Nem tud eltűnni, hisz a lakást legjobb esetben is ki kell adnia.
És ráadásul továbbra is felesleges a fent leírt okokból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!