Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Lakás foglalója visszajárhat...

Lakás foglalója visszajárhat ebben az esetben?

Figyelt kérdés

Teoretikus kérdés: Jancsi lefoglalóz egy lakást, viszont közben elbocsátják a munkahelyéről, így

1: vagy nem kap lakáshitelt,

2: vagy el szeretne állni csak simán a vásárlástól, mert épp nem ez a legnagyobb baja.

Ilyenkor mi történik, 1. ill 2. alesetekben?

Illetve szokás ilyeneket belefoglalni a szerződésbe, hogy ezekben az esetekben a foglalót visszakaphassa?

2023. aug. 22. 20:10
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
83%

Szerintem bukja a foglalót. Mikor mi árultuk a panellakást, a vevő nem kapott akkora hitelt, ami fedezte volna a vételárat. Akkor az ügyvéd, aki bonyolította az ügyet, azt mondta, hogy vagy megoldják családon belüli kölcsönnel a további részt, vagy búcsúzunk egymástól, nyilván a foglalót pedig bukja. Ő kapott az apjától pénzt, de amúgy mi nem adtuk volna el olcsóbban neki csak azért, h ne bukja a foglalót.

Pont az a lényege a foglalónak, hogy te fixen meg akarod venni, ne árulja másnak. Ha te kitáncolsz, mert vmi nem jött össze, ahhoz az eladónak semmi köze. A foglalót benyeli és keres olyat, aki ki tudja fizetni a vételárat.

2023. aug. 22. 20:25
 2/25 A kérdező kommentje:
#1: Én is azt sejtettem, hogy alap helyzetben ilyenkor ugrik a foglaló, de miért ne lehetne a szerződésbe belefoglalni, hogy ilyen esetben visszajárjon? Hiszen a vevő nem azért áll el a vásárlástól, mert másik lakást akar megvenni, hanem épp rossz élethelyzetbe került.
2023. aug. 22. 20:29
 3/25 anonim ***** válasza:
71%

Mert mi köze az eladónak ahhoz, hogy te nem kapsz hitelt, vagy nem vagy biztos annyira a vásárlásban?

Akkor ne foglalózz, az eladó meg akkor kereshet olyan vevőt, aki komoly.

2023. aug. 22. 20:32
 4/25 A kérdező kommentje:
#3 Nem értem ezt az ellenszenvet. Ennyi erővel, miért nyerjen az eladó, aki rendelkezik egy értékes ingatlannal, azért, mert a vevő nem kap véletlenül hitelt? Miért ne lehetne ezt megbeszélni, és kikötni egy szerződésben. Milyen kockázatot jelent ez az eladó számára? Szerintem semmilyet.
2023. aug. 22. 20:39
 5/25 anonim ***** válasza:
71%

Dehogynem, ha jön egy vevő, aki FIXEN meg tudná venni, ő nem adhatja el neki, mert te lefoglalóztad, ami a szerződésben foglaltak szerint őt kötelezi, hogy neked kell eladja, hiszen te foglalóztad le. Aztán lehet, hogy te visszalépsz, neki elment a fix vevő, aztán meg a foglalót is viszed...

Ez úgy lenne jogos, hogy oké, írjátok bele, hogy bármikor elállhatsz és visszakapod a foglalót, de akkor ő meg adhassa el bárkinek, aki utánad jön. Csak így meg nincs értelme a foglalózásnak.

2023. aug. 22. 20:43
 6/25 A kérdező kommentje:
#5 Igen, de ennyi erővel, ha elüt a busz, ugyan úgy visszaléptem, mivel meghaltam..... szerintem értelmezd egy kicsit amit írok. Ebben az esetben nem csak úgy brahiból lépne vissza a vevő, hanem azért mert nem kap hitelt és nem tudja kifizetni. A szándéka megvolt, hogy megvegye, de nem tudja. Miért ne lenne ez korrekt továbbra sem értem????
2023. aug. 22. 21:16
 7/25 anonim ***** válasza:
100%
A szerződésbe bele lehet írni olyat, hogy visszájár a foglaló, ha a vevő neki fel nem róható okból lép vissza.
2023. aug. 22. 22:07
 8/25 anonim ***** válasza:
58%

Hetes, az is ilyen ok, hogy nem kap hitelt? Szerintem a hitelképességgel illik azelőtt tisztában lenni, hogy lefoglalózik egy lakást.

A másik érv meg, hogy "épp nem ez a legnagyobb baja", elég tágan értelemezhető.

Kérdező! Ingyenes jogsegély, fáradj el a polgármesteri hivatalotok fogadóórájára.

2023. aug. 22. 22:35
 9/25 anonim ***** válasza:
100%

Jogilag szerintem sem jár vissza a foglaló.

- Nem kapott hitelt -> előzetesen fel kellett volna mérni, hogy kap vagy sem.

- Munkahelyét elvesztette -> végig kellett volna gondolni, hogy ha idő közben elveszti, akkor is végig tudja-e csinálni az ügyletet mindenféle gond nélkül.

"Ha a szerződés teljesítése olyan okból hiúsul meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős, a foglaló visszajár."

Milyen ilyen ok lehet? Például leégett a lakás, mert a szomszéd lakása kigyulladt és átterjed erre az ingatlanra is. Volt erre bármelyik félnek is ráhatása? Nem. Mint ahogy arról sem tehet senki, ha valamelyik leendő szerződő fél meghal.

2023. aug. 23. 05:55
 10/25 anonim ***** válasza:
72%
Én nem nagyon értem mit nem értesz azon, hogy mi az a foglaló. Természetesen ebben az esetben sem jár vissza.
2023. aug. 23. 07:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!