25 év alatti vagyok,így visszajár az szja. Hogyha egy munkahely nettó bérbe akar velem megállapodni,ezáltal az szja-t nem tudom visszaigényelni mit tehetek? Sajnos ez a második olyan munkahely,ami ezzel próbál lehúzni.
Megtehetik legálisan úgy tudom,pont azért,mert 25 év alatti vagyok.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Ez végtelenül egyszerű. A munkaszerződésbe BRUTTÓ bért kell írni, pontosan azért, mert a nettó sok dolog miatt változhat. Pl. akinek személyi kedvezménye van, annak kapásból 10 ezerrel több a nettója.
A bruttóból pedig már ki tudod számolni a nettót. Ha trükköznek, nettóval dobálóznak meg borítékban akarnak fizetni, akkor ott kell hagyni őket a francba, esetleg még jelenteni is őket a NAV felé.
Alapszabály, hogy adócsalókkal nem szabad üzletelni, mert ha a NAV-ot átvágják, téged is át fognak.
Valamit félreértettél.
A fizetés és a munkaszerzodes is mindig bruttó bérről szól.
Az lesz, hogy a nettó amiben az interjú során megallapodtok az lesz amit kézhez kapsz.
Ettől függetlenül bruttó bér lesz a szerzodesedben, és érvényesíteni fogják nálad az szja kedvezményt.
Vagy be sem jelentik, esetleg csak minimálbérre.
Kérdező,ha jót akarsz magadnak, nem állsz tovább szóba ezekkel!
Nem értettem félre. Az a baj,hogy a második cég ahova felvettek, de ilyen dolgok vannak.
Hála istennek mindig kiderül még szerződés aláírása előtt. Megkérdeztem egy könyvelőt,ő mondta,hogy legálisan megtehetik amíg 25 év alatti vagyok. Persze. Az lenne a legegyszerűbb,hogy szóba sem állok velük,de valamiből sajnos ennem kell nekem is
Meg kell mondani, hogy te BRUTTÓBAN mennyit akarsz. Aztán megnézni, hogy annyi szerepel-e a szerződésen. Ha igen, akkor rendben van.
Namost, ha ők nettóban beszélnek és pl azt mondják, hogy adnak nettó 300-at, akkor azt szépen visszaszámolod: normál esetben ez lenne 451 bruttó, viszont az SZJA kedvezmény miatt csak bruttó 368. Ha ez szerepel a szerződésen, akkor rendben, megkapod az SZJA kedvezményt és 300 lesz a nettó. Csak arról tudj, hogy amint betöltöd a 25-öt, ugyanezzel a bruttóval a nettód csak 244 lesz, nem 300!
Ha viszont azt mondják, hogy 300 a nettód és a szerződésen meg 368-tól kevesebb bruttó szerepel, akkor borítékban akarnak fizetni, ergo adócsalók, szóval mehet a feljelentés.
Nettóban NEM LEHET szerződni! Pontosan a kedvezmények miatt nem.
És ha majd betöltöd a 25-öt, mit csinál? Meg fogja emelni a fizetésed, hogy a nettód ne változzon? Nem, dehogy fogja, a nettód lesz kevesebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!