Milyen teendő van egy lakás átíratásnál?
A szerződést be kell nyújtani a földhivatalhoz, és meg kell fizetni az átírás költségét (6.600 forint). Ha a földhivatal mindent rendben talál a szerződés körül, akkor átírja a tulajdonjogot, amiről mindkét felet értesíti.
Szerintem ebben az esetben a nagybátyától is kell, egy "hozzájáruló" nyilatkozat, miszert nyilatkozza, hogy a vételárat hiánytalanul megkapta, a tulajdonjog átruházható.
Legalábbis nekem kellett egy ilyen, amikor részletekben fizettem ki. Az utolsó részletnél írtunk egy ilyet, az ügyvédhez beadtuk, és Ő továbbította a földhivatal felé a bejegyzési kérelmet.
Nézd, amíg nem nyújtod be a földhivatalhoz a megállapodást, addig nem kerül a tulajdonodba az ingatlan. Ha a nagybácsi közben eladná valaki másnak, és az a szerződés jut el előbb a földhivatalhoz, akkor annak a nevére fogják átírni az ingatlant, ugyanis érkezési sorrend alapján teljesítik a bejegyzéseket a földhivatalnál. Azért nem is szoktak késlekedni az ilyen iratok beküldésével.
Mi már a megállapodás megkötésekor elküldtük (legalábbis az ügyvéd), volt az ingatlanon terhelési tilalom is, és a megállapodásban kértük a földhivatalt, hogy 6 hónapig "várjon", amíg rendezzük a terheket, valamint teljes összegben kifizetem az ingatlant az eladónak. Addig felfüggesztették a bejegyzési eljárást, és széljegyre került a szerződésünk. Ez annyit jelent, hogy az utánunk lévő bejegyzéseket csak akkor teljesítik, ha az enyém már megvan. Tehát mindenki várt 6 hónapig. Ha nem teljesítettem volna, amit a szerződésben vállaltam, akkor a 6. hónap végén a földhivatal visszautasította volna a bejegyzési kérelmet és az utánunk jövő többi kérelmet jegyezte volna be. Mivel teljesítettem, és ezt igazoltam is feléjük, ezért bejegyezte a tulajdonjogomat, az utánam érkező többi kérelmet pedig elutasította, ha az eladó tulajdonjogát érintette volna. Mivel az már nem volt neki.
Nagybácsi nem tud intézkedni? Mindegy, hogy ki juttatja el. Én előtte azért megkérdeznék egy ügyvédet, hogy oké ez ilyen formán vagy sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!