Hogyan tudnám megfogni a pénzt? Kifolyik a kezem közül, és kellemetlen helyzetekbe kerülök emiatt. Tudnátok tippekkel segíteni?
Csak egy hét alatt 40 ezret tapsoltam el olyan dolgokra, amik jobban belegondolva totál haszontalanok,de amikor rámjön, hogy ez kell nekem, úgy érzem, mindenképp meg kell szereznem, szinte transzba esek. Egyetemista vagyok, otthon lakom, a megélhetésem biztosítva van, emellett alkalmi munkákat szoktam vállalni,hogy az egyéb dolgaimat fizessem. De még így se jövök ki, folyton le vagyok égve, mert nem tudom beosztani azt, amit kapok. Segítsetek kérlek pár jó tanáccsal!
22/L
Első sorban a felesleges, indokolatlan és hiányérzet nélkül elkerülhető költségeket érdemes lefaragni.
Illetve a vágyakat, igényeket is érdemes felülbírálni, hogy mennyire racionális, valóban szükségünk van-e rá, valóban mi magunk akarjuk és tényleg azt kapjuk-e tőle, mint amit remélünk. Vagy csak másoknak akarunk megfelelni vele, marketingesek által a fejünkbe ültetett illúziókat kergetünk vele, mások által gerjesztett virtuális igényeket próbálunk a saját költségünkön kielégíteni.
Ezeken érdemes elgondolkodni:
Van akinek az segít, hogy átszámol minden költséget a havi/órabére alapján időre. Mennyi időt kell dolgoznia valamiért? Van akinek így jobban perspektívába kerül, hogy megengedheted magadnak, csak ha egy hónapig dolgozol csak ezért, akkor minden másra máskor kell a pénzt megteremtened. Ha két hónapig dolgozol egy havi megélhetésedért, akkor nagyon nem tudsz megélni.
Mondjuk ezt a fajta számolás csak akkor igazán hatásos, ha valaki felfogta, hogy az idő a legkevésbé fenntartható erőforrásunk. Egyáltalán nem újul meg. Ismeretlen mennyiségű, de csak adott számú óra van az életünkben, amiknek a száma folyamatosan fogy. Elpazarolhatsz egy-két órát, néhány évet az életedből, de visszakapni soha nem fogod őket. Legfeljebb elveheted más dolgoktól, hogy valami másra fordítsd, de több időd nem lesz, mindig csak egyre kevesebb. Viszont te döntöd el, hogy mivel töltöd, ahogy azt is, hogy milyen díjazásért adod oda másoknak, hogy rájuk fordítsd - például, hogy dolgozol nekik, vagy az ő problémáikkal foglalkozol a sajátod helyett.
Az idővel is érdemes megtanulni gazdálkodni, nem csak a pénzzel. És nem csak azért, mert az idő is pénz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!