Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Hogyan tudnám megfogni a...

Hogyan tudnám megfogni a pénzt? Kifolyik a kezem közül, és kellemetlen helyzetekbe kerülök emiatt. Tudnátok tippekkel segíteni?

Figyelt kérdés

Csak egy hét alatt 40 ezret tapsoltam el olyan dolgokra, amik jobban belegondolva totál haszontalanok,de amikor rámjön, hogy ez kell nekem, úgy érzem, mindenképp meg kell szereznem, szinte transzba esek. Egyetemista vagyok, otthon lakom, a megélhetésem biztosítva van, emellett alkalmi munkákat szoktam vállalni,hogy az egyéb dolgaimat fizessem. De még így se jövök ki, folyton le vagyok égve, mert nem tudom beosztani azt, amit kapok. Segítsetek kérlek pár jó tanáccsal!

22/L

2022. nov. 21. 20:36
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%

Pár hasznos olvasmány:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

2022. nov. 22. 13:49
 12/23 anonim ***** válasza:
95%

“amikor rámjön, hogy ez kell nekem, úgy érzem, mindenképp meg kell szereznem”

És ha tudnád milyen hadseregnyi marketinges, reklám szakember és pszichológus dolgozik rajta, hogy ez így történjen!

Velük szemben egyre komolyabb tudatosságra és összeszedett gondolkodásra van szükség, mert ők a legelemibb ösztönös reakciókat akarják kicsalni belőled, hogy minél kevesebbet gondolkodj egy vásárláson.

Ezért fontos, hogy minél inkább a tudatos viselkedés felé mozdulj el.

Érdemes listával járni vásárolni és pont azért, mert hajlamos vagy túlköltekezni, szabályt alkotni rá, hogy ha meg látsz valamit, azt nem szabad azonnal megvenni. Legfeljebb felírni szabad egy másik listára, hogy megfontold, tényleg akarod-e. Minél alaposabb megfontolás és több lépcsős döntéshozatal eredménye, hogy megvegyél valamit, annál több esélyt adsz magadnak, hogy ne vedd meg.

Ha valamiből már van több, akkor érdemes egy olyan szabályt is bevezetni magadnak, hogy újabb olyan dolog csak akkor jöhet, ha egy régebbi már kiesik. Akár elhasználódott, akar eladod, elajándékozod. Persze jobb, ha inkább eladod, mert akkor valamennyi bevételed is van belőle. Sőt ha vezeted azt is, hogy mennyiért vetted és mennyiért tudtad eladni, az is adhat visszajelzést, hogy inkább nyereséget termeltél az üzleten, tehát befektetés volt, vagy inkább veszítettek rajta és kar volt megvenni. Ez a későbbi vásárlásoknál is segíthet lebeszélni magad - vagy akár racionalizálni is, hogy nem baj hogy költöttél rá, mert eladva visszajön legalább egy része.

2022. nov. 22. 14:44
 13/23 anonim ***** válasza:
87%

Én ha így vagyok, várok 1-2 napot. Aztán ha közben elgondolkodok rajta, hogy lehet hülyeség lenne megvenni, vagy másra jobban kell a pénz, akkor inkább passzolom.

De egyébként ha a mindennapi létünket nem veszélyezteti, akkor úgy vagyok vele, hogy miért ne szerezzem be azt, amire szükségem van? Persze, jó dolog takarékoskodni, de annyit azért nem keresek, hogy belátható időn belül komolyabb megtakarításom legyen, ráadásul ki tudja, meddig zuhan még a forint. Amit 2-3 éve megtakarítottam volna, az ma a felét érné... Szóval én alapvetően úgy vagyok vele, hogy azért dolgozok, hogy egy elfogadható életszínvonalon éljek. Ha kell valami, megveszem.

Az is igaz, amit #12 mond, bár én soha nem éreztem, hogy valamire azért lenne szükségem, mert valami debil reklám azt sulykolja, hogy márpedig az kell nekem.

2022. nov. 22. 23:28
 14/23 anonim ***** válasza:
100%
Az is jó lehet, hogy nem veszed meg azonnal, ami tetszik, csak ha még 1 hét után is gondolsz rá. Általában én így szoktam, már nem vagyok impulzus vásárló. Nekem is volt korszakom, mikor minden akciós bizsut, meg ruhát megvettem, ami megtetszett, pedig nem volt rá pénzem. Mióta egyedül élek, dolgozok, magamat látom el, sokkal tudatosabb lettem. Már akkor sem veszek meg valamit azonnal, ha telne rá és tetszik vagy extra akciós. Átgondolom, hogy szükségem van-e rá és általában rájövök, hogy nem. Mostanában szinte csak élelmiszerre, tisztítószerekre, lakhatásra és élményekre költök, tárgyakra alig. De kellett idő, amíg idáig eljutottam.
2022. nov. 23. 13:37
 15/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat, sokat segítettetek!
2022. nov. 24. 21:55
 16/23 anonim ***** válasza:
100%

Érdemes lehet utólag fekete listát csinálni magadnak, hogy miket bántál meg, mert jó ötletnek tűnt, de mégsem használod, vagy drágábban vetted, mint később megkaptad volna, stb. Ezeket lehet emlékeztetőként használni az újabb döntéseknél.

Az is nagyon sokat tud segíteni a tudatosabb költésben, hogy elkezded minden kiadásodat nyilvántartani, vezeted egy táblázatban. Akár kategóriákba csoportosítani is érdemes, hogy milyen dolgokra mennyit költesz. Ha van valamilyen szempontból kiemelt dolog, amire külön figyelmet akarsz szentelni, annak akár lehet külön kategóriát csinálni.

Pl. ha nem vagy táska mániás, akkor nem biztos, hogy kell a ruhaneműn belül külön kategória táskáknak, cipőknek, ruháknak, de akár részletezheted is. Vagy akár csinálhatsz egy külön kategóriát annak is, hogy megbánt ruhák, ha ez így tudatosulni szokott benned.

Ha mindent kártyával veszel, akkor egyszerűbb a nyilvántartás, mert a bank minden hónapban elkészíti az elszámolásodat, sőt egyre több banknál már az appban tudod kategóriákba sorolva nézni a költésedet.

Viszont ha KP-t is használsz, azt külön kell vezetni, hogy mikor, mennyit, mire költöttél. Ez bonyolultabbá teszi. Én pl. mindig elfelejtem a KP költéseket felírni, bár jobbára csak kis tételek, viszont pont ezek az igazán veszélyesek, mert itt egy százas, ott egy ezres és az évek során nagyon sok észrevétlen kiadást tudnak jelenteni.

Az mindenképp jó tanács, hogy ha megtakarítani is akarsz, akkor a spórolt pénzt már hónap elején tedd félre lekötésbe, külön számlára, külön borítékba, malac perselybe, vagy akárhova, ahogyan spórolni akarsz. A lényeg, hogy amit mindenképp meg akarsz spórolni, azt már hónap elején tedd el, hogy ne is tudd elkölteni, aztán a maradékból gazdálkodj a hónap többi részében.

Ha eddig nem spóroltál tudatosan (és nem is szokott maradni megtakarítás a hó végén), akkor ezt mindenképp érdemes bevezetni.

Ha nagyon túlköltekezős vagy és később meg szoktad bánni, hogy felesleges dolgokat veszel, akkor akár az is lehet spórolási módszer, hogy mindig, amikor nagyon megvennél valamit, akkor az árát elteszed egy külön megtakarításba, mintha megvetted volna, csak nem veszed meg. Aztán hó végén megnézed, hogy mennyi pénzt megspóroltál azzal, hogy nem vetted meg ezeket.

2022. nov. 25. 10:09
 17/23 anonim ***** válasza:
100%
Lehet, hogy pszichológussal is érdemes beszélni ezekről a dolgokról (is), mert akár lélektani és pszichés oka is lehet az ilyen szokások kialakulásának.
2022. nov. 25. 10:38
 18/23 NTBS ***** válasza:
Rakd félre valami nagyobb célra. Akkor nem költöd el.
2022. dec. 29. 19:54
 19/23 A kérdező kommentje:
16-os, nagyon köszönöm, jókat írtál! :)
2022. dec. 29. 21:45
 20/23 anonim ***** válasza:

Én pedig nem tudom raszanni magam hogy vegre vegyek egy jó telót magamnak pedig lenne rá.

Mar evek ota kb 4 eve tores utes vízálló telom van, elotte minden 4dik hónapba cserelnem kellett mert elejtettem.

Szerencsés az is aki konnyen költekezik, van akinek ez nem megy . 😭

2023. jan. 24. 11:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!