Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Hogy lehetek ennyire szerencsé...

Hogy lehetek ennyire szerencsétlen a pénzzel?

Figyelt kérdés

Minimálbérért dolgozom, albérletben élek, nagyon nehéz így minden. Volt spórolt pénzem, amit gyerekkorom óta gyűjtöttem (most 27 vagyok), összesen egy millió forint.

Mindenki azt mondta, a forint csak gyengülni fog, így pár hete átváltottam dollárra. Alig, hogy átváltottam, elkezdett erősödni a forint, ami egy millió volt, az most már 70 ezerrel kevesebb, ennyit buktam rajta.

Mit tegyek, vissza kéne váltani forintra? Sajnos nem értek a pénzhez, egyedülálló nő vagyok, nagyon kevés fizetéssel.

2022. nov. 11. 10:10
1 2 3 4 5
 11/45 anonim ***** válasza:

Azt ne felejtsd el, hogy a világ legnagyobb gazdasága van az amerikai dollár mögött, szóval a dollár az mindig dollár marad!

Most azért esett, mert egytized (!!) százalékkal kisebb inflációt mértek Amerikában, mint amit előtte vártak ("7,7% volt éves szinten a fogyasztói árak drágulása, amely alacsonyabb, mint a becsült 7,8%-os mutató").

Emiatt várható, hogy decemberben nem lesz, vagy nem olyan mértékű kamatemelés az amerikai jegybanknál, tehát kisebb dollárhozamra lehet számítani (de ezek mind tizedszázalékok).

Viszont ettől a hírtől elkezdett szárnyalni az amerikai tőzsde, elkezdték venni a részvényeket. ("A befektetők ennek hatására vérszemet kaptak és óriási rali indult el a piacokon: az S&P 500 5,5%-kal nőtt 3.956 pontig, a Nasdaq 100 pedig 7,5%-kal 11.606 pontig.")

[link]

2022. nov. 11. 19:27
 12/45 anonim ***** válasza:
Ne tojj be kislány, nem csináltál hülyeséget. Mivel ha jól értem nem forexezel, hanem a megspórolt pénzecskédnek keresel biztos helyet, ez jó döntés volt, még ha lehetett is volna alkalmasabb pillanatot találni a váltásra. Ne váltsd vissza, amíg nem kell, sőt szerintem vegyél még majd mellé, ha lesz miből.
2022. nov. 11. 23:34
 13/45 anonim ***** válasza:
Hosszútávon szerintem nem volt ez rossz döntés és meg fog térülni. Csak akkor buksz rajta 70 ezret, ha most rögtön vissza akarod váltani.
2022. nov. 13. 14:33
 14/45 anonim ***** válasza:
100%

Nem a legjobbkor váltottál (az jóval korábban volt, vagy most lenne), de ha már megtörtént, akkor ne ess kétségbe és tarts ki a döntésed mellett. Ami pénzed dollárban van, azt hagyd is abban. Most csak elméleti a veszteséged, de nem valós.

Csak akkor veszítenél ténylegesen 70 ezret az árfolyamon, ha most visszaváltanád a teljes összeget forintra. Ebben az esetben tényleg elbuknál ennyit az árfolyamon.

Viszont ha most továbbra is a dollárban hagyod a pénzed és nem nyúlsz hozzá, akkor továbbra is annyi dollárod van, amennyit megvettél. Ha visszagyengül a forint arra a szintre, amin átváltottad a pénzed, akkor újra ugyanannyit fog érni, mint amikor megvetted, vagyis semmit nem veszít az értékéből.

Ha még tovább fog romlani a forint, akkor meg addigra még annál is többet fog érni a dollárod, mint most, amikor azt hitted, hogy veszítettél rajta. Addigra már nyerni fogsz a rosszkor időzített ügyleteden is.

Sajnos itt az egy nagy kérdés, hogy erre a pénzre mennyire van szükséged menet közben. Ha ez tisztán csak tartalék, amihez nem kell hozzá nyúlnod, akkor megteheted, hogy nem nyúlsz hozzá addig, amíg olyan árfolyama nem lesz, aminél megéri kivenned. Ha ez tíz évig tart, akkor tíz évig várhatsz, mert nincs szükséged hamarabb arra a pénzre.

Ha ez egy vésztartalék, akkor remélhetőleg csak akkor lesz rá szükséged, amikor már nagyon gázban van a gazdaság és akkorra valószínűleg újra sokkal rosszabb lesz az árfolyam és visszanyeri korábbi értékét a dollárod.

Ha ez nem vésztartalék, hanem az aktív pénz tartalékod, amiből folyamatosan fel kell valamennyit használnod a megélhetésedhez, az már nagyobb probléma. Ugyanis akkor nem engedheted meg magadnak, hogy várj arra, hogy visszanyerje az értékét. Ha menet közben ebből kell fizetned dolgokat, akkor kénytelen vagy kisebb tételekben azelőtt átváltani belőle forintra, hogy visszanyerné a teljes összeg a vásárláskori értékét. Viszont ilyenkor sem a teljes befektetésed értéktelenedik el, csak azok a részei, amiket előbb kiveszel belőle. A többinek még marad esélye visszanyerni az értékét, vagy akár magasabb értékre is visszatérni.

Szóval kétségbe ne ess. Amennyire teheted, ne nyúlj hozzá a dollárhoz, vagy csak minél kisebb mértékben, amíg vissza nem gyengül a forint arra a szintre, amin dollárba váltottad.

2022. nov. 15. 14:26
 15/45 anonim ***** válasza:
100%

Az már önmagában dicséretes, hogy gyerekkorod óta rendszeresen félreteszel pénzt. Sok emberben erre semmilyen hajlandóság nincs, elpazarolnak minden pénzt amit megkeresnek, sőt, azt is, amit még meg sem kerestek: személyi kölcsönök, áruhitel, hitelkártya.

Tisztában vagyok vele, hogy sokan tervszerűen, saját hasznukra használnak hitelkártyát, de a többség nem ilyen.

2022. nov. 15. 14:38
 16/45 anonim ***** válasza:
Sajnos kérdezőt már rég elvesztettük, nem érdeklik a válaszok... ;(
2022. nov. 15. 14:41
 17/45 A kérdező kommentje:
Olvasom a válaszokat. Csak nem értek a pénzhez sajnos egyáltalán. Egyedülálló nő vagyok, nettó 200-as tanári fizetésből élek albérletben, sokszor enni szünet m sincs pénzem, de a gyerekkorom óta összegyűjtött megtakarításom nem szeretném felélni/elveszíteni.
2022. nov. 15. 15:06
 18/45 anonim ***** válasza:

Nem kell félned. Attól, hogy dollárba átváltottad, nem fogod elveszíteni, sőt! Melyik részén laksz az országnak és hogyhogy nincs partnered? Egyedül nem könnyű fenntartani egy albit. Főleg Budapesten.

Én is egyedül élek férfiként, vidéken.

2022. nov. 15. 15:20
 19/45 A kérdező kommentje:

Aszexuális vagyok, nem vágyom párkapcsolatra. Azért még főleg nem, hogy eltartassam magam.

Győrben élek.

2022. nov. 15. 15:57
 20/45 anonim ***** válasza:
Véleményed szerint mennyit tudnál megtakarítani, ha saját tulajdonodban laknál?
2022. nov. 15. 16:24
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!