Miért van ennyire beleívódva az emberekbe, hogy jattolni kell bizonyos szituációkban?
Fodrász, futár, műkörmös, stb. Nagyanyám még a postást is jattolja, aki a kisnyugdíját hozza. Mondom neki, hogy az a 500-600 ft a 90ezres nyugdíjánál luxus szerintem. Abból tud(ott 1 évvel ezelőtt) egy szerény napi kaját főzni magának. Lehet én verem a fogamhoz a garast, de nekem a postás helyében pl nem lenne szívem elfogadni a borravalót egy kisnyugdíjastól.
Ma már minden drága, egy hajvágás 3500 ft, még erre jattoljak 500 ft-ot? Vagy, ha rendelek valamit, eleve fizetek a szállítási költségért, miért kéne jattolnom a futárt? Valószínűleg többet keres mint az átlag ember (nem KSH 350 nettós "átlag" ember..)
Más, aki luxus étterembe megy vacsorázni, millókat keres havonta, nekik van miből jattolniuk (bár gondolom pont ők az a réteg, akik nem adnak semmit)
" ahol csak A-ból B helyre kéne pakolni a dolgokat napi 8 órában vagy csak egy-egy termékre rárakni egy matricát "
Bocs, egy pincérnek kb ugyan ez a dolga, felveszi a rendelést, odaviszi a szakácsnak, azt megcsinálja, ő meg kivisz a kaját.
Akkor már miért nem a szakácsot jattoljuk?
Tudom, hogy kemény munka, de relatíve mindenkinek kemény munkája van. Érdekes, németországban, ausztriában megtudják fizetni a pincéreket.
12#
Én nem pincér vagyok, de sok étteremben jártam. Kedvesen, tisztelettudóan kell bánni vendéggel és időnkénti pici konfliktus helyzeteket megfelelően kezelni.
Pl.: Ha a vendég picit mást kapott mint amit rendelt.
Ha be mész egy gyárba és megtudod milyen emberek dolgoznak ott, akkor rájössz, hogy legtöbbjük alap szinten sem képes kommunikálni megfelelően. Konfliktus helyzeteket megoldani aztán főleg nem.
Kell egy minimális, legalább átlagos intelligencia a pincérkedéshez.
A gyársban ez nincs meg. Oda bárkit felvesznek. Sokan azt sem tudják melyik a jobb kezük, így teljesen magyar mondatban elmondott egyszerű parancsokat sem értenek meg.
Erről láttam egy nagyon jó 444-es vagy Telex videót.
"A gyársban ez nincs meg. Oda bárkit felvesznek"
Ahogy pincérkedni is bárkit felvesznek a tapasztaltak fényében. Szerintem is annyira képesek egy átlagos étteremben, hogy átadják az infot a konyhának, "mit akar az a barom a 10-es asztalnál", aztán vissza cammog a szakács által kiosztott étellel az asztalhoz. Értelmi, szociális intelligencia szintjük a béka alatt üdül.
Ez azért másként van az első osztályú éttermekben, de a többi 90%-ban évtizedes tapasztalat a suttyó felszolgálói mintázat.
És ezek borravalót is elvárnak. Na ennek a tévképzetnek vessünk véget, nem kell borravalót adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!