Szállítmányozó cégben a 12 milliós évi árbevétellel mennyit lehet keresni valójában?
Barátom cége, be akar vonni engem is. 12 milliós éves árbevétele van a cégének, egy régi 20 éves azt hiszem Renault kisteherautó van a cégében, azzal dolgozik. Elmondása szerint havi 1 milliót keres így, annyit visz haza. Azt szeretné ha én vennék a saját pénzemen egy autót és bedolgoznék neki, alapítanák egy céget erre vagy egyéni vállalkozást váltanék ki. A munkák után 30%-ot tenne el, annyit számláznánk mint megbízás általi sikerdíj, közvetítési díj (valamk ilyesmit mondott). Azt mondja ne hezitáljak mert a havi 700 ezer így is meglenne nekem fixen.
Pénzügyi területen dolgozó ismerösöm annyit mondott az egészre, hogy szép az a 12 millió, de a 35-40%-át viszi az állam, plusz tankolnia is kell, plusz amit nekem nem mondott, hogy 3 fös létszám van a cégében, magyarul 2 föt alkalmaz, fizetést kapnak. Végülis egyedül nem lehet rakodni amit csinál. Szerinte így jó ha a havi 1 millió eredményböl valójában keres nettó 300 ezret. Adók, könyvelési díj, alkalmazotti bérek, engedélyek. Ezekröl nem beszélt nekem a haver. A pénzügyes szerint örülhetek ha 200 nettót megkeresek, ami a jelenlegi fizetésem. Viszont kéne invesztálnom egy autóba, meg a cégalapítás se 2 forint.
Kérlek segítsetek! Igaza lehet nagyjából a pénzügyes ismerösömnek? Pedig olyan jól hangzott a havi 700 ezres kereset. Még reménykedem azért benne, hátha valahogy tényleg kijönne.
Összefolynak a dolgok és ködösek a számok.
Ha 12 millió az éves árbevétele, akkor az ahavi 1 millió árbevétel, ebből lejön a két ember bére, ami akár 600k/hó is lehet így hasra, máris csak 400k/hó, ebből levonod a biztosítást, az autó amortizációját, az útdíjat, súlyadót stb, máris ott vagy, hogy nem kerestél semmit és örülj, hogy meg tudtad tankolni a kocsit. Ami ezután marad, az a nyereség. És nyilván a te árbevételedből csípné le a 30%-ot, nem a profitból, tehát te élből 1 millió helyett csak 700k-t keresnél, amiből ugyanúgy ki kell fizetned a felsoroltakat.
Arról nem is beszélve, hogy az üzemanyagárak éppen most döntögetnek minden idős rekordokat, amiket nagyon nehéz érvényesíteni a fuvardíjakban
Szóval a srác balekot keres, ha ez így megérné, ő venne mégegy autót és felvenne rá egy sofőrt.
Nekem is ez volt a gyanus ami itt masoknak is feltuntm 12 millios arbevetel azt jelenti ennyi jott be a cegbe. Ez tenyleg oszlana havi 1 milliora ha nem lenne kb 30 szazalek ado a cegbol valo penz kivetelre, nem kene fizesse az alkalmazottakat es nem lenne semmi kiadasa.
A 2 millios autorol ne is beszeljunk. 2 millioert semmit nem lehet venni. Egy 12 eves honda jazz-et esetleg, de olyant amivel szallitani lehet garantaltan nem.
Namarmost lhet hogy ismerosod nem ismeri a penzugyi fogalmakat, lehet hogy valami rosszul mond. De az egyeni vallalkozas is mar nagyon gyanus. Ebben a felallasban a bujtatott munkaviszonyt nehez lesz letagadni. Arrol nem is beszelve hogy nagyon sok sebbol verzik amiket leirtal.
Kiszámolón is volt egyszer cikk arról, hogy csomó kisvállalkozás, ha egyszer objektìvan összevetnè, hogy mennyi bevètele ès kiadása van, kijönne az, hogy nem is èri meg üzemeltetni, mert csak napról napra, hónapról hónapra való küzdelem az egèsz, tènylegesen nem termel nyeresèget.
Igy a számok alapján ez is eshet ebbe a kategóriába.
Ne viccelődjél már, katás vagyok, a katán, hipán, különadón és a szállás és benzinpénzen kívül nincs költségem.
Tavaly a 12,6M árbevételből 8,1 M maradt, ha a különadó külföldi kifizető miatti részét nem számolom, akkor 9,2 M a végeredmény, de én nem fizetek cégautó adót és alkalmazottat, meg nem megyek annyit, mint egy fuvaros.
A kft-mben a saját bérem bérminimum, meg van a könyvelő, banki költségek stb, ez bevétel nélkül is minusz 180k, de én ugye saját magamnak fizetem a bért vagyis azt a 172k-t is hozzáadva alkalmazottanként 300k minusszal lehet számolni, plusz a költségek és akkor még nem adóztam.
egyéni vállalkozóként, 2 alkalmazottként a 12 misi árbevétel még kata mellett is nagyonmax 300k és akkor még a benzinköltségeket nem számoltuk….
Vagyis a pénzügyes ismerősöd nagyon lazán számolt, én kb 50k-ra tippelnék, ami megmarad neki
5-ös nyilván a tankolt autó sem ammortizálódik, se gumicsere, se olajcsere és telefonon is csak Téged hívnak, Te nem hívsz senkit, ahogy neted sincs és nem hirdetsz sehol semmit, iparűzési adó is elkerül meg a kamarai tagság is a semmi költségek köre nyilván... :-)
A Kata a szürkegazdaság éllovasa, kb.-ra el kell hinni, hogy a valós költségek azok igazából nem létező dolgok. Ebből adódóan bank is alig áll szóba velük, pályázatból pl. eszközbeszerzésre meg ki is vannak zárva.
Ezért célszerűbb tételes költségelszámolásosnak lenni, mégha havi 200-300 is marad, akkor is reálisabb és szavahihetőbb a dolog és ténylegesen látod azt, hogy pluszos tudsz e maradni, vagy "trükközni kell" az átalányadózással és Kataval. Ne adj isten mg az adóalapod is olyan alacsonyra vihető a reális költségszinttel, hogy éves 600.000 + Hipától is kevesebb lesz az adód.
Ezt könyvelőként mondom.
Nem mellékesen ha a kérdező ismerőse ezzel a bevétellel nem hitel-és vagy pályázatképes, akkor valamit nagyon elsumákol és valóban csak balekot keres, ami a számok alapján is látható. Ahogy az is, hogy a pénzügyi területen dogozó ismerősöd lehet tudja,- mi viszont azt sem,- hogy áfakörös-e a fuvaros, vagy aam-es.
Mert akkor a 35%, kb csak áfába és könyvelésbe levonódik az éves bevételéből, ha aam-es akkor meg azért, mert nettó 12m fölé megy vele.
Eléggé vak vezet világtalant esete. :-)
Simán igaza lehet a pénzügyes ismerősödnek.
A pajti könyvelését kellene átnézni kicsit,hogy az a 12M nettó/bruttó árbevétel, netán adózott eredmény?
Egyébként a cég neve vagy adószáma alapján a beszámoló.hu portálon az elmúlt évek hivatalos könyvelésben kimutatott adatait meg tudod nézni és a pénzügyes ismerősöd segíthet elmagyarázni, hogy mi mit jelent.
“5-ös nyilván a tankolt autó sem ammortizálódik, se gumicsere, se olajcsere” számoltam a benzinpénzbe
“és telefonon is csak Téged hívnak, Te nem hívsz senkit, ahogy neted sincs” szinte mindig ad az ügyfél számítástechnikai eszközt (jelenleg 3 szett idegen telefon/laptop kombóval mászkálok - és nyugi, nem bújtatott munkaviszony), a saját telefonomon meg magáncélra is van net, amit fizetnék amúgy is, de nem nagyon kell telefonáljak munka közben sem
“és nem hirdetsz sehol semmit” nem hirdetek, megtalál a linkedinen aki akar
“iparűzési adó is elkerül meg a kamarai tagság is a semmi költségek köre nyilván... :-)” írtam a hipát, kamarai díjat kihagytam, évi 5 ezer…meg a könyvelő díját is my bad
Bár nem egészen értem miért lettem betámadva, mikor leírtam, az én vállalkozásom relatíve kis költséggel jár, fuvarozó ennyiből nem ússza meg
“ A Kata a szürkegazdaság éllovasa, kb.-ra el kell hinni, hogy a valós költségek azok igazából nem létező dolgok. “ miért szürkegazdaság? Teljesen legálisan adózok, fizetem a különadókat is, tizedannyi papírmunka nincs vele, mint bármilyen más ev-vel
És eddig megérte nekem, mert nyilván kiszámlázom a költségeket, még a külföldi és belföldi különadóval is megérné (nyilván rám hárítja a magyar ügyfél is), csak sajnos nem köt velem az ügyfelek nagy része szerződést, mert nem akar a 40% különadóval foglalkozni —- ezért lett kft-m is
És akármit mondasz, alacsony költségek, pláne ha azok autóval kapcsolatosak a kata minden kisvállalkozónak megéri (nyugdíjunk akkor se lenne, ha 6X ennyit fizetnénk be, legalábbis a 25 évnyi bőven átlag feletti fizetésem befizetései kb 4,2 millió-t hoztak csak össze az egyéni nyugdíjszámlámon, a többi köddé vált)
“Ebből adódóan bank is alig áll szóba velük” 20 éve ugyanott bankolok, 2 vállalkozási számlám van a lakossági mellett, de amíg csak az ev-re volt, addig is megkaptam a lakosságira és a vállslkozásira is a max hitelkeretet és simán kapnék 5-6 misi személyi kölcsönt is
“pályázatból pl. eszközbeszerzésre meg ki is vannak zárva.” Semmilyen eszközre nincs szükségem a munkavégzéshez, legolcsóbb laptopra max (de azért biztos nem futnék köröket az állammal), akinek akkora befektetésre van szüksége eszköz szempontjából, annak amúgy sem a kata a legjobb választás.
“Ezért célszerűbb tételes költségelszámolásosnak lenni, mégha havi 200-300 is marad, akkor is reálisabb és szavahihetőbb a dolog és ténylegesen látod azt, hogy pluszos tudsz e maradni, vagy "trükközni kell" az átalányadózással és Kataval. “ minek akarnék többet fizetni? Nekem nem éri meg a nem kata adózás és nem véletlen szedtem szét a tevékenységi köröket idénre a kft és ev közt elosztva, jövőre nyilván meg fogok szabadulni az ev-től, de idénre több okból még maradt
Könyvelőként látatlanban kijelenteni, hogy valakinek nem a kata a célszerű, elég merész.
“Ne adj isten mg az adóalapod is olyan alacsonyra vihető a reális költségszinttel, hogy éves 600.000 + Hipától is kevesebb lesz az adód.
Ezt könyvelőként mondom.” Max akkor, ha mellékállás vagy nem számolod a fizetés utáni adókat
“ Nem mellékesen ha a kérdező ismerőse ezzel a bevétellel nem hitel-és vagy pályázatképes, akkor valamit nagyon elsumákol és valóban csak balekot keres, ami a számok alapján is látható. “ kb mindenki ezt mondta, én is ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!