Lehet egy introvertált cégvezetőnek sikeres cége?
Introvertált cégvezető, aki ugyan profi abban, amit csinál, profi terméket gyárt, talán még csapatot is szervez, de egyáltalán nem érdeklik/nagy nehézségeket okoznak a rendezvényeken való megjelenés, a személyes értékesítés, vagy akár az emberekkel való kapcsolatteremtés.
Lehet ilyen embernek sikeres cége? Vagy mi a megoldás, keressen más ügyvezetőt? Hogy fogják egymást "elviselni"?
Sajnos, vagy nem sajnos a kapcsolatok számítanak a legtöbbet.
Aki sikeres vállalkozókat ismerek, mindegyiknek jó, szerteágazó kapcsolatai vannak, többségük mindenféle konferenciákra, vállalkozással kapcsolatos tanfolyamokra jár, tagja valamilyen vállalkozói közösségnek. Ezekből a közösségekből jön sok üzlet, ajánlás.
Lehet építeni kapcsolatokat az interneten is. Facebook, Linkedin, de nem tudom, mennyire hatékonyan, mert ezek nem elég erős kapcsolatok. Szerintem még mindig a személyes ismertségből származó kapcsolatok a leghasznosabbak.
5-ös érdekes, amit írsz, én is járok képzésekre, konferenciákra, bár inkább csendes résztvevő vagyok, de személyes kapcsolatokból még sosem született bizniszünk, úgy mondanám, az online értékesítés csúcsra van járatva, illetve van telefonos értékesítőnk, aki nálam sok fokkal jobban szeret emberekkel kommunikálni. Őszintén szólva a személyes értékesítés az én esetemben nem is tudom elképzelni, hogy működik, onnan általában csak a legrosszabb ügyfelek jöttek (akiknek személyesen szimpatikus vagy, de ennyi, totál nem ideális vevőjelölt).
De most, hogy így elgondolkodom, lehet bevonom a döntéshozatalba/rendezvényeken való részvételbe a személyes értékesítőnket.
Azért függ attól is, hogy mit csinál a cég. Ha webshopot üzemeltetsz, akkor a reklámon múlik sok.
Ha más cégeknek szolgáltatsz vagy értékesítesz, akkor kellenek a jó kapcsolatok. Nem elég elmenni valahová és leülni, barátkozni tudni kell, valakinek van érzéke hozzá, valakinek nincs. Van például egy haverom, aki mindenét a megköttetett barátságoknak köszönhette. Az első és jól fizető állását, a feleségét, a jelenlegi cégét, már közbeszerzésekre szállít a kapcsolatainak köszönhetően.
Kedves 7-es, 2000-ben kezdtem egyéni vállalkozó, hobbistaként, amikor kb még elég volt annyi, hogy "jól programozol", ez kb fedezte legényéletem igényeit. Persze azóta rengeteg idő eltelt, mi is nagyobbak lettünk, többet kell letenni az asztalra, szervezetet fejleszteni, rengeteg hasonló termék is megjelent, számtalanszor meg is kellett újulni, de így is elmondhatjuk, hogy több ezer magyar ügyfelünk van. Az évek során rengeteget növekedtünk, jól irányzott online marketinggel, jó termékkel és némi isteni szerencsével.
Szóval nem akarlak meggyőzni, nem is ez volt a kérdésem. Csak hogy értsd, alapvetően eddig el tudtam jutni a vezetői képességeimmel, a képzések eredményeivel, de a kérdésem arra irányul, hogy a saját tulajdonságaim végérvényes korlátaim lehetnek, vagy még van hova fejlődni? Ehhez próbálok mintákat keresni, eszközöket keresni. Laikusak a kérdéseim? Könnyen lehet, mivel nagyjából sehol nem tanultam, hogy is kellene vállalkozni, ügyvezetőnek lenni, csak úgy kb útközben képzéseken, vagy az életben elkövetett hibáimon.
Innentől döntsd el, van-e saját vállalkozásom, de ahogy írtam, nem azért kérdeztem, hogy erről meggyőzzelek.
Tehat 20+ eve van sajat vallalkozasod, meg mostanra szazmillios ceged, es a gyk-ra jarsz tanacsert, hogy lehet-e sikeres egy introvertalt cegvezeto.
Mindent ertek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!