Fiatalok, mi a taktikátok az első saját lakásvásárlásra? Hogyan forgatjátok meg a pénzt?
Idétlen válaszok nem kellenek, pl. olyan párt kifogni, akinek van lakása.. vagy illegális dolgok.
Tehát itt a spórolásról van szó legális keretek között.
Hitel felvevése? (Babaváró, CSOK)
Egyáltalán nem mindenki a pénzért szül gyereket.
Mi már 4 éve házasok vagyunk, mikor 6 hónapja terhes lettem mi is felvettük a Babavárót és azt használtuk lakáshitel helyett. Ez nem azt jelenti, hogy a pénzért csináltuk. Így is úgyis lett volna idén gyerek, de hülyék lettünk volna nem élni a kamatmentes hitellel.
32# Nekem ezeknél továbbra is az a kérdés, hogy a maradékot miből teremtik elő? Avagy hogy szülnek csak ezért?
Igyekszem nem csak Budapest agglomerációjában gondolkozni, ami nehéz, mert itt élek, itt járok nyitott szemmel. De egy CSOK kritériumoknak megfelelő újépítésű ingatlan vidéken sem jön ki 10+15 millióból jelen körülmények között. Ahhoz azért kell valamiféle hátszél, vagy jó fizetés, hogy még 20-30-40 milliót mögé tudjon pakolni egy házaspár. Két minimálbérre már hitelt sem adnak ennyit.
#33: 10 millió CSOK-ot odadobnak ingyen. 10 millió babaváró. Mucsajröcsögén már 25-ből megvan egy ház.
Aztán abból lesz az, hogy (ha nem is minimálbért keresnek) a fizetésük 40%-át hitelre költik, a három gyereket legyártják, de épp csak tengődnek.
Egyesek képesek nettó 300-400 ezer jövedelemre is bevállalni 3 kölyköt.
Pedig ha reálisan akarunk godnolkodni és normális életet biztosítani a családnak, akkor egy gyekhez kb 500, kettőhöz 650-700, háromhoz meg legalább 800-900 ezer nettó jövdelem kellene.
A jelenlegi építőipari helyzet mellett egy CSOK képes ház nem hiszem, hogy 25 millióból megépül legyen az bármilyen eldugott kis zsák falu is az ukrán határon. Vagy ha mégis, akkor szóljatok már hol van, mennék én is oda (CSOK nélkül). :D
A babavárót egyébként nem tartom rossz konstrukciónak, de erre is igaz, hogy annak jön a legjobban, akinek semmi szüksége rá. Ez is csak egy hitel, amit vissza kell fizetni, de sokan úgy kezelik, mintha ajándék ingyen pénz lenne.
Ezért mondtam, hogy lesz még itt sírás, lassan rájönnek majd az így gyereket vállaló egyének, hogy 10 év alatt 3 gyerek azért szép küldetés a semmire. Mellesleg anyuka jövedelme gyakorlatilag eltűnik/jelentősen megcsappan. Apuka csak néhány hónapra dőljön ki és már ott a baj... Bár a babavárót legalább nem kell közben fizetni, ha 3 évente potyogtatják a gyerekeket.
"sokan úgy kezelik, mintha ajándék ingyen pénz lenne."
Mert 3 gyerek után az is. Első kölyöknél felfüggesztik a törlesztést, a harmadik után meg elengedik.
"egy CSOK képes ház nem hiszem, hogy 25 millióból megépül"
Nem kell, mert nem feltétlen kell vadiújnak lennie, pár éves ház is megfelel a kritériumnak.
3 gyerek után valóban az, de a 3 gyerekig el kellene jutni és szépen szabályosan potyogtatni őket, hogy ne legyen 3 évnél több kettő között. Utaltam erre a mondandóm végén.
A 10 milliós CSOK új ingatlanra jár, ami legalább 90 nm. Használt ingatlanra 3 gyerek esetén is csak ennek töredékét lehet belapátolni, amitől nem megy falnak az ember.
Spórolunk, gyűjtünk, dolgozunk.
10 millió kevés 3 pulyára ha pestre akarunk menni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!