Haszonélvezeti jogot hogyan lehet megszüntetni?
Figyelt kérdés
Olyan lakást szeretnék megvenni ahol 2 tulajdonos van. Anya és kiskorú lánya. Az anyának a lakásra holtig tartó haszonélvezeti joga van bejegyezve. Hogyan lehet ezt megszünteni. Külön nyilatkozat kell vagy elég az adásvételibe beleíni a megszűnést? A lakás vásárlás miatt vagyonszerzési illetéket kell majd fizetnem, ezt tudom. Viszont a neten kutatva olyat is láttam, hogy haszonélvezeti jog lemondása miatt is kell majd illetéket fizetnem. Igaz ez?2020. júl. 5. 08:26
1/8 A kérdező kommentje:
A kiskorú lány miatt a gyámügy is be lett vonva. Zárolni kell a pénz egy részét külön számlára míg nagykorú nem lesz.
2020. júl. 5. 08:28
2/8 anonim válasza:
Igen, illetéket kell fizetni a haszonélvezeti jog lemondása után is. Csak rokonok között illetékmentes. A lemondás annyi, hogy az anya tesz egy nyilatkozatot, amiben lemond a haszonélvezeti jogról.
3/8 anonim válasza:
Egyáltalán az anya tud róla, hogy meg akarod venni a lakást?
És az anya lemond a haszonélvezeti jogról vagy meg fogod váltani?
Ugyanis, ha nem mond le a haszonélvezeti jogról, akkor hiába cserél tulajdonost a lakás, a haszonélvezeti jog haláláig fog tartani.
4/8 A kérdező kommentje:
Hogyne tudna. Ő akarja eladni. A lány nem is tudná hiszen kiskorú.
2020. júl. 5. 10:07
5/8 anonim válasza:
Az adásvételi szerződésben lesz rendezve, összességében nem kell több illetéket fizetned ahhoz képest mintha nem lenne haszonélvezeti jog.
6/8 anonim válasza:
"4/5 A kérdező kommentje:
Hogyne tudna. Ő akarja eladni."
Jó, csak ez a kérdésből nem derült ki, csak az, hogy TE MEG AKAROD VENNI.
Nyilván nem arra gondoltam, hogy a kiskorú gyerek akarja megvenni :D - csak arra, hogy kinéztél egy lakást (pl. árverésen)
Amúgy nem értem, mi rossz a 3-as válaszomban, hiszen legjobb tudomásom pontosan írtam le a dolgokat: vagy lemond valaki a haszonélvezetről vagy meg lehet váltani.
Valaki leírhatná, ha nem jól tudom...
7/8 A kérdező kommentje:
Lehet nem írtam teljesen világosan. Nyilván lemond a haszonélvezeti jogról a szerződéskötéskor. Kérdés hogy kell e ez miatt több illetéket fizetnem mintha nem volna haszonélvezet a házon?
2020. júl. 5. 12:02
8/8 anonim válasza:
Mintha erre már kaptál volna választ fentebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!