Haszonélvezet (lakáson) megszűntetése jár e bármilyen költséggel?
Lakásvásárlás előtt állok és úgy értesültem, hogy van egy olyan jogi gap, ahol azt lehet kihasználni, hogy ha egy közeli hozzátartozóm haszonélvező az általm vásárolt lakáson, akkor 30%-al kevesebb illetéket kell fizetnem az államnak. Viszont érdekelne mennyi ennek a megszűntetése?
Válaszokat előre is köszi :)
Haszonélvezet megváltása kb. a lakás értékének a harmafa szokott lenni, földhivatal felé pár ezres tétel.
Nem javaslom
#3 Egyenes ági rokonság alapján a haszonélvezeti jog alapítása illetékmentes (ltv. 17. § (1) bek. p) pontja)
Elvileg emiatt nem kell kifizetnie, ha én jól értem.
Amúgy meg a kérdés egy már meglévő haszonélvezeti jog megváltására irányul - erre a válasz pedig az, hogy igen, a tulajdonos csak úgy tudja megszüntetni a haszonélvezeti jogot, ha "megváltja" a haszonélvezőtől.
Tegyük fel, most az egyik szülő lesz a haszonélvező, valami miatt megromlik a kapcsolat vagy csak roszabb anyagi helyzetbe kerül és közli veled, hogy csak 2 millióért hajlandó megválni a haszonélvezeti jogtól - nos, megérné az illeték megspórolása ? :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!