Haszonélvezeti jogról le lehet mondani? Vagy megszűntetni?
Tulajdonosnak nincs haszonélvezeti joga. Neki tulajdonjoga van. Haszonélvező az, aki nem tulajdonos, de az általa használt ingatlan használatából eredő haszon (és kár) az övé.
Példa: régebben a házastárs nem örökölt, viszont voltak gyerekei, akik egyenlő arányban örököltek (most már ő is örököl egyenlő arányban). Mindkét örökösnek van lakása. Az özvegy maradt a régi lakásban, de mivel ő nem örökölt, kérte (kérhette) a lakásra a haszonélvezeti jogot, amit az örökségben eljáró jegyzőtől meg is kapott. A lakás tulajdonosai így a gyerekek lettek, az özvegyé lett a haszonélvezeti jog. Nagyon lényeges, hogy ez a jog felülírja (előbbre való), mint a tulajdonjog, ezért az özvegyet élete végéig meg kell tűrni a lakásban. A lakás eladható a haszonélvező beleegyezése nélkül is, netán meg sem kérdezik őt, hogy mit szól hozzá. Kérdés, lesz-e, aki megveszi haszonélvezővel. Erről a jogról le lehet mondani, pl. az új vevő vesz egy lakást neki és kiköltözik. Ezzel megszűnik a haszonélvezeti joga. Erőszakkal megszüntetni ezt a jogot nem lehet, csak beleegyezéssel. A haszonélvező bérlőket tarthat akkor is, ha ő máshová megy lakni (hozzáköltözik valakihez) és egyúttal élvezi a lakás hasznát (a bérleti díjat). Konkrét esetben inkább fordulj ügyvédhez, nehogy megjárj. Semmit sem változtat a fent leírtakon az, hogy a tulajdonos nem látogatja az ingatlant. Viszont az az érzésem, hogy Te nem teszel különbséget tulajdonos és haszonélvező között, pedig - amint fentebb írtam - a különbség óriási!
Nagymamám a haszonélvezője egy háznak.Két tulajdonos van, 15-20 éve láttuk őket utoljára. Valószínűleg külföldön élnek, mert régen is ott laktak.
A ház lakatlan, én az unokája megyek ki néha füvet nyírni.Mama fizeti az adókat, szemétszállítást stb.
Régebben lett volna vevő, de az ügyvéd hiába küldözgette a leveleket, a két tulajdonos nem került elő.
Nem akar már fizetni a ház után, én nem fogok pénzt beleölni, mert ha mamám elmegy, akkor se lesz az enyém.
Szóval tulajdonodok nélkül le tud e mondani a haszonélvezetről?
Mert szerintem elég rossz ügyvédnél volt,nem hiszem hogy nem lehet valamit csinálni.
Szóval - a háznak van két tulajdonosa, akik ismeretlen helyen tartózkodnak, a tulajdonukkal nem törődnek, nem látogatják. Nagymamád az ingatlan haszonélvezője, de nem lakik ott, az ingatlan lakatlan. Gondolom lerobbant állapotban van. Te egyszer-egyszer odamész füvet kaszálni, megcsinálni ezt-azt.
Nagymamád lemondhat a haszonélvezeti jogáról. Ajánlom, hogy keress ingatlan ügyekben jártas ügyvédet.
Köszönöm, akkor keresek egy másik ügyvédet.
Igen a szemétszállítást akkor is kell fizetni,de van garázsadó is.
És az egyik szomszéd, aki mindig feljelenti mamát, mert gondozatlan a kert.Pedig nyírom rendszeresen, de szerinte virágok kellenének, meg palánták...
Sose kapunk bírságot, de mama idős, kikészül ezektől a levelektől.Eladni nem lehet házat tulajok nélkül.
Gondolkoztam az elbirtokláson, hogy itt megállná e a helyét?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!