Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Huszas éveik elején járó...

Huszas éveik elején járó fiatalok, ti nem aggódtok, hogyan fogjátok elkezdeni az önálló életet a jelenlegi ingatlan árak mellett?

Figyelt kérdés
Gondolkodtatok már rajta, hogyan fogjátok elkezdeni akár egyedül, akár a párotokkal az önálló életet? Sajnos a jelenlegi ingatlanárak mellett esélytelennek érzem a házhoz/lakáshoz való jutást. Párom és én is diplomás értelmiségi, de sajnos közalkalmazottként borzasztó kevés a fizetés. :( Azt tapasztaljuk, hogy az árak sokkal nagyobb mértékben mennek felfelé, mint a fizetésünk. CSOK-os hitelt nem szeretnénk felvenni, bármikor jöhet egy gazdasági válság, kormányváltás, magánéleti rizikó, betegség, munkanélküliség, és a CSOK hitelnek elég sok megkötése van...Jelenleg mindkettőnk a saját családjával él még, mert csak így tudunk spórolni, de hosszú távon nyilván ez sem megoldás, mi is szeretnénk önállósodni, szülőkről leválni. Valahogy nem érzem, hogy ebben az országban ez támogatva lenne. Így, hogy még itthon élünk, viszonylag sokat tudunk spórolni, viszont korábban fele annyi idő elég lett volna a spórolást tekintve ingatlanvásárláshoz, mint napjainkban. Úgy számoltuk, hogy kb. szűk 5 év alatt meglett volna a kinézett ingatlan, ehhez most 10 évig kell itthon laknunk még. Ami azért is rossz, mert az önálló életkezdés későbbre tolódik, ezzel együtt a családalapítás is. Nem tudom, meddig marad ez a helyzet, de mi már külföldben is gondolkodunk. Szerintem a kormány sokkal többet árt ezzel a CSOK-kal, mint használ. Lényegében a jövő generációját kényszeríti ezzel külföldre...

2019. dec. 7. 13:43
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
88%

komolyan lehúztál azért, mert diplomával sem keresel annyit, mint én diploma nélkül?

Ez aztán a hozzáállás... aztán csodálkozol, hogy nem vagy sikeres?

Érettségim és szakmám van.

De elárulom, hogy jártam egyetemre. Nem tartottam fontosnak ezt megemlíteni, eszembe sem jutott. De most írod, hogy vannak pl. tanárok.

Nos, tanár akartam lenni. Tanár szakos voltam, általános iskola óta arra vágytam, hogy ott taníthassak, a volt sulimban. Elkezdtem az egyetemet 2005-ben.

Egy év után otthagytam. Sokáig sajnáltam, még arra is gondoltam, hogy munka mellett visszamegyek és befejezem.

Hogy miért hagytam ott?

Elkezdtem dolgozni ennél a bizonyos multinál, ahol most is vagyok. Írtam, hogy 60 ezerrel kezdtem. 1-2-3 év alatt egy már növekedett, nem tudom, pontosan mikor és mennyi volt. De már akkor átláttam, kb 20-22 évesen, hogy a tanári diplomával nem fogok megélni, és érettségivel is jobban keresek, mint egy tanár. A multinál, egy telefonos ügyfélszolgálaton, rengeteg diplomással dolgoztam együtt. Volt köztük végzett tanár is, olyan is, aki valaha tanított. De ő is otthagyta. Én ugye el sem jutottam idáig, elvesztegettem volna 5 évet az életemből, de előrelátóan inkább ez alatt az 5 év alatt is már pénzt kerestem.

Másik, hogy volt a családban egy tanárnő. Épp a harmadik diplomáját csinálta, amikor én már dolgoztam. Ez is kb 10 éve volt. Sérült gyerekekkel foglalkozott.

Én akkor kerestem 120 ezret, amikor ő 90-et, és panaszkodott. Ekkor is, és az évek során elég sokszor éreztem, hogy bár fájdalmas, de anyagilag mégis jó döntést hoztam.

Ha nem tudsz élni a lehetőséggel, megint csak azt mondom, a te hibád. És tudom, hogy megint le fogsz pontozni.

Ha diplomával nem vagy 200 közelében, tessék, bármikor elmehetsz egy ügyfélszolgálatra, ahol meg fogod keresni a 200-at, és többet is.

Csak nem mersz mozdulni.

De ez kinek a hibája?

Nem a rendszeré, nem az államé, hanem a tied!

Természetesen könnyebb panaszkodni, mint tenni valamit.

2019. dec. 7. 16:38
 12/32 anonim ***** válasza:
61%
#8! - A #2-es válaszomban említett szakma pont a vagyonőr okj. 850 forintos órabér kellene a nettó 200-hoz, 240 órával számolva. Azonban ha nem Pesten laksz, akkor ez nehezen lesz meg. Mifelénk egy megyeszékhelyen 700 forint az átlag, a 800-at már nehezen adják meg, de akkor viszont munka van, nem lazsálás. A célom a nettó 200 lett volna, de örülök ha valahol a 180-at megkapom majd, félig-meddig bejelentve és felét borítékban, nemhogy 200 felett keressek.
2019. dec. 7. 16:44
 13/32 anonim ***** válasza:

Pár napja olvasgatva az ilyen és hasonló kérdéseket, azt látom sok esetben még csak nem is áldozatot kéne hozni, hanem választani:

1. Saját ingatlan

2. Bérelt ingatlan

A. Munka és élet a szülőhelyen

B. Munka és élet a szülőhelytől távol

C. Szép munka és kevés pénz

D. Csúf munka és sok pénz

Az C. és az 1-es pl. biztosan nem fog menni egyszerre. Sajnos, van hogy az A. & az 1-es se. Nem tudom hogy ez valóban akkora tragédia-e.

...

Én közelebb vagyok a 30-hoz mint a 20-hoz. Mai eszemmel simán el tudom képzelni, hogy diplo után elvállalom az első jól fizető melót, tök mind milyen területen, pár évig dolgozok mint az állat, meghúzom magam anyáméknál ahol 1 db külön szobám lett volna és más semmi, egy külön tus, budi vagy egy saját teraszrész se, házimunkával + fönntartással legalább nem ment volna az idő és gyúlt volna a pénz. Előbb-utóbb összegyűlt volna annyi pénz, hogy döntsek: kialakítok egy saját lakrészt és folytatom ezt az életmódot (pl egy tuskabin elférne a 15nm szzobában :D) még 1-2 évig/befizetek egy saját lakásba és húzom tovább az igát/tapasztalataim birtokában szétnézek a világban stbstbstb

...

Sajnos, akkoriban az én városomban SEMMILYEN munkalehetőség nem volt. Nem csak jól fizető és nem csak a szakterületemen nem de egyáltalán nem, nulla, semmi. A megyéről nem beszélve.

...

Így eljöttem Bp-re ahol simán kicsengettem évekig egy jó albi árát, olyan helyen ahol szerettem is lakni... Nem vagyok sajátlakás mániás de ezen a környéken az árak miatt eszembe se jutott volna. Viszont nem tudott olyan albérletár lenni, ami mellett ne érte volna meg, nem maradt volna elég stb. Már rég nem ott tartok de akkor ez volt a megoldás. Mindig van valami alternatíva!

2019. dec. 7. 16:51
 14/32 anonim ***** válasza:
46%
például úgy, hogy nem alulfizetett közalkalmazottként képzeljük el a következő 10 évet. Ill főállás mellett vállalkozást is üzemeltetünk. Akár már most is tudnánk házat venni.. de inkább visszaforgatjuk a pénzt a vállalkozásba.
2019. dec. 7. 18:27
 15/32 anonim ***** válasza:

"Nem tudom, meddig marad ez a helyzet, de mi már külföldben is gondolkodunk. Szerintem a kormány sokkal többet árt ezzel a CSOK-kal, mint használ. Lényegében a jövő generációját kényszeríti ezzel külföldre..."

Ezzel csak az a probléma, hogy az ottani fizetésből se fogsz tudni ottani ingatlant venni, és lehet mire hazahoznád a pénzt, addigra megint változik a piaci helyzet. A lakhatás világszintű probléma lett ebben az évtizedben.

2019. dec. 7. 18:48
 16/32 anonim ***** válasza:
48%

Mondjuk úgy,hogy

1. Piacképes szakmát,diplomát szerzel:

- matematikus

- pénzügy

- pénzügyi/ gazdasági matematikus

- programtervező informatikus

- villamosmérnök

- mérnökinfó

- Adótanácsadó

- burkoló

2. Közszférát kerülöd mint a tetvet,soha a közelébe se mész.

Csak versenyszféra és ott is a legjobb multikhoz mész dolgozni ahol kitaposod a saját beled meg képzed magad orrba szájba alvás és szabadidő rovására.

3. Akár vállalkozóként dolgozol vagy céget alapítasz, feljebb lépkedsz senior majd manager karrier szintre és ott is tepersz ha kell napi 16 órát.

Na így lesz kecód meg életed.

Aki nettó 200 alatt keres az valamit vagy elk_r vagy sügér mint süsü vagy életből felmentett.

A Lidlben kapnak 4×6 órában 180e Ft-ot,teljes állásban 250e felett,egy üzletvezető helyettes kap 350e plusz céges verda plusz benzinkatyó.

De egy segédmunkás is 300e vagy felett keress attól függ az nap hanyadjára van beb_szva.

Tehát ha te 200 vagy alatta kapsz akkor az a te hibád.

Kimondta menj a közszférába ki az a barom már bocsi aki nem a versenyszférába megy?

Sose értettem mint jogász haverom két diplomával egyik Corvinusos aztán a minisztériumba dolgozik,szánalmas szerintem amit ott kap mint osztályvezető azt egy multinál már a medior munkatárs is megkapja,ha egy multinál lenne olyan poziban mindjárt egy 2 vagy 2,5-es a szorzója.

Mindig az egyén hibája aki nem versenyszférába megy,csak az egyéné.

2019. dec. 7. 20:14
 17/32 anonim ***** válasza:
53%
Hát. Én már nem aggódok semmin. Fölösleges. Attól semmi nem lesz jobb. :) :) :) Na jó, amúgy múltkor asztrológus kihozta nekem , hogy mostanában lesz egy párkapcsolatom. A majdani illetővel összeköltözve már talán reális, hogy meg tudjuk oldani. :)
2019. dec. 7. 20:19
 18/32 anonim ***** válasza:
*Jaj, várjunk, elnéztem véletlenül, én a 20-as évek vége felől vagyok már. :)
2019. dec. 7. 20:22
 19/32 anonim ***** válasza:

Osztom a 3-as válaszoló véleményét.

Minden generáció küzd ezzel a problémával, "annak idején" mi is úgy gondoltuk, soha nem tudunk elköltözni a szülői házból.

... és láss csodát, mégis megtörtént. Kinek banki hitellel, kinek munkáltatói kölcsönnel, kinek spórolással, kinek családi segítséggel, de lett lakása.

Igaz, nem még pelenkás korában. :)

2019. dec. 8. 05:42
 20/32 anonim ***** válasza:
47%

"Valahogy nem érzem, hogy ebben az országban ez támogatva lenne"

Na lássuk csak: CSOK 10 millió, babavaro 10 millió, 2. gyerek után 1 millió jelzálog hitel elengedés, 3. gyerek után 4 millió jelzálog elengedés. Ezek már így 25 millió. Ezen kívül van 15 millió fix kedvezményes kölcsön. 40 milliónál tartunk és még te semmit sem tettél hozzá.

És ez még mindig kevés?!? Mégis mi kéne még?

2019. dec. 8. 15:23
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!