Ennyi fizetésre reális 230 ezer forintos hitel?
Családi házat szeretnénk vásárolni. Feleségem jelenleg otthon van gyerekkel, és jön a 2. is. Ketten együtt 750 ezer forintot keresünk egy hónapban, így, hogy ő otthon van és csak gyed jár neki. Szerintetek mennyire lenne felelőtlenség így felvenni lakáshitelt 230 ezer forintos havi törlesztőrészlettel? (15 év alatt fizetnénk vissza)
Az önerőnk nagy része megvan a házhoz, tehát tudunk spórolni, ha kell, illetve 5 millió forinttal beszállnak a szüleink még összesen. Feleségem szülei viszonylag tehetősek, ha esetleg velem történne valami tudnák támogatni őt annyival, hogy ha szűkösen is, de megéljenek.
Szerintem nagyon sok. Persze így is marad 500 ezer, de azért ez mégiscsak a teljes bevétel 1/3-a.
Ha ilyen jól kerestek, akkor miért nem gyűjtötök még, hogy ne kelljen hitel, vagy ne ennyi.
Illetve alapban nem értem, hogyha a nagy része megvan és a szülők is adnak bele, akkor mire kell még ekkora hitel???? Mennyit vesztek fel? Biztosan kell ennyi. Én inkább a meglévő pénzhez igazítanám az igényeket.
Nekem is volt ismerősöm, aki sírt, hogy belebukott a hitelbe. 20 millió önrészhez vettek fel 10 milliót. Aztán nem tudták fizetni. Nem sajnáltam őket. 20 millióból is szuper házat vehettek volna.
Nos, hitelfelvételnél - gondolom, Te vennéd fel- először is a TE fizetésedet nézik. A feleséged kötelezően bevonandó adóstárs lesz, de a bank szemében, "mintha nem is nagyon lenne", ugyanis a Gyedből még a gyereket is el kell tartani.
Nem írtad, hogy bruttó vagy nettó ez a 730 ezer és mit számoltál bele? (pl. cafeteria "nem ér")
És igen, nagyon sok a 230 ezer ft - nem is biztos, hogy megkapnátok: inkább vegyetek fel hosszabb futamidőre alacsonyabb törlesztővel vagy kevesebb hitelt.
Ha tudtok spórolni, de alacsonyabb a törlesztő, akkor bármikor kifizethetitek végtörlesztéssel, de ha nem tudjátok fizetni és belebuktok a magas törlesztőbe, akkor árverezik a házat: melyik a jobb megoldás? :-)
Ráadásul azért azt sem kéne figyelmen kívül hagyni, hogy nem biztos, hogy túl sokáig lesznek ilyen alacsonyak a kamatok.
CSOk-ot nem tudtok igénybe venni? 10+10 millió?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!