Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Üdv! Ha én felesben öröklök...

Üdv! Ha én felesben öröklök egy ingatlant, de az meg van terhelve jelzáloggal az örökös társam terhére, akkor ha az ingatlant eladjuk, abban a pillanatban én mennyit kaphatok a vételárból kp-ben?

Figyelt kérdés
2010. máj. 26. 18:56
 1/4 anonim ***** válasza:

az ingatlanon lévő jelzálogot is közösen örököltétek, vagyis a jelzálog kifizetése után az eladási árból maradó összeg fele a tied

ha öröklés után került rá a jelzálog, ahhoz egyrészt kellett a te beleegyezésed, másrészt az ingatlan értékének a fele jár neked

2010. máj. 26. 19:00
 2/4 anonim ***** válasza:
Az ingatlan terhelése az egész ingatlanra szól nincs ilyen hogy az ingatlan egy része terhelt.Minden örökös egyenlően örökli a terhet.
2010. máj. 26. 19:04
 3/4 A kérdező kommentje:

Ok! Köszönöm. De pontosítanék:

Ha a lakás ér mondjuk 6M forintot és a testvérem nevére EGYÉRTELMŰEN van a lakásra 4M forint jelzálog felvéve (tehát az ő nevén fut a jelzálog), akkor én a lakás eladásakor a vevőtől mennyi pénzt tudok átvenni ha egyértelműen ketten öröküljük a lakást egyenlő részben?

2010. máj. 26. 19:14
 4/4 anonim ***** válasza:

Mindenképpen vagy a hagyatéki tárgyaláson vagy ügyvéd,közjegyzó előtt kell megegyeznetek.

A példádnál maradva:

A házat 50-50 %-ékban öröklitek. Ha eladnátok a lakást 6 millióért,a vételár fele téged,a másik fele az öcsédet illetné. Mivel a jelzálog magasabb,mint az öcsédnek járó pénz,ő tartozik majd neked egymillióval.(Ezért kell az ügyvéd,hogy bebiztosítsd magad)

Bonyolítja a dolgot,hogy csak úgy tudjátok eladni a házat,ha előzőleg a jelzáloghitelt kifizetitek a banknak. Akkor a vevő nektek csak kétmilliót fog kifizetni,ami elvileg téged illett,és az öcséd tartozik neked egymillióval,ő viszont nem kap egy fillért sem.

Ez csak akkor igaz,ha a jelzálog valóban csak az ő nevén van,és az örökhagyó nem volt adóstárs.Akkor már te is felelsz a jelzáloghitelért.

2010. máj. 26. 19:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!