Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Mit gondoltok a Fundamenta...

Mit gondoltok a Fundamenta lakáskasszáról?

Figyelt kérdés

Én szeretnék kb.4évig félre tenni lakás célra.

Nem tudom hogy érdemes e lakáskasszába belemenni a fundamentánál!?

Erősen gondolkozom rajta,mivel nagyon szeretnék egy saját lakást a későbbiekben,mert édesanyámnál lakom,és egy nap szeretném ha sajátom lenne.

Várom a tapasztalatokat,véleményeket erről??!

Amennyiben érdemes,akkor kb. mennyit kéne havonta betennem,hogy 4év után,hitel nélküli,olcsóbb,saját lakást vehessek ?

Amennyiben nem érdemes,akkor mi az ellenérv?

A Fundamentán kivül hová érdemes még fordulni ez ügyben,és miért?

Köszönöm a válaszokat!

2010. ápr. 8. 20:01
 1/7 anonim ***** válasza:
80%

Érdemes, de egy lakásnyit nem fogsz vele összeszedni. Vagy legalábbis nem jó feltételekkel.

Amúgy egy gusztustalan svindli, mert a Fundamenta saját hozama nevetségesen alacsony. Amitől jó lesz, az az állami támogatás, ami kb. annyit jelent, hogy annak a pénznek egy részét, amit te, meg mi befizetünk, odaadják neked, hogy közben a Fundamenta a te pénzed hozamán megszedhesse magát.

Ha elég fegyelmezett vagy hozzá, hogy havonta akkor is félre tegyél egy összeget, ha nincs kés a nyakadon (tehát nem kötelez rá egy szerződés), akkor nyílt végű befektetési alapokat javaslok olyan tőkeszámlával, amiről ha 5 évnél hosszabb ideig nem veszel fel pénzt, mentesülsz a kamatadó alól. (Egyes bankoknak vannak ilyen termékeik, nézz utána.)

2010. ápr. 8. 20:09
 2/7 anonim ***** válasza:
96%

Szia! havonta max. 20ezer Ft-ot fizethetsz be.Ezért négy év múlva 1.3milliót vehetsz ki.Ebből lakást nem tudsz venni, de tőkének tökéletes.Ha nem veszed ki négy év múlva, meghosszabíthatod még négy évvel.Tudtommal nyolc év után már nem is kell elszámolni hogy mire költöd a pénzt.(Bár hallottam egyolyat nem rég pont ezen az oldalon, hogy ez megszünt, és nyolc év után is lakásra kell költeni mostmár)

Mi is fizetjük már jó néhány éve, és bár nagyon tiltakoztam ellene hogy nem akarok kötni, de áldom a férjem fejét hogy meggyőzött.Nagyon jó lesz ezt a majd két millát betörleszteni a lhitelbe.

Akiket kérdeztem, akik túl vannak a fundamentán, tehát befizették és már ki is vették, senki nem panaszkodott. Egy sem beszélt olyanról hogy nem azt kapta volna amiről szó volt az elején.

2010. ápr. 8. 20:23
 3/7 anonim ***** válasza:
39%

A legjobb, amit tehetsz, ha a párnád alatt őrizgeted a pénzed, mert az ilyen-olyan lakáskasszákról, és egyéb megtakarítási számlákról utólag, mikor már nem tudsz kiszállni, mindig kiderül, hogy nem olyan rózsaszín ám a dolog, mint a szerződés aláírása előtt.

Két éve minket is bepaliztak (nem a Fundamenta, hanem egy másik hasonló cég), megkötöttük a szerződést havi 30 000 forintról, biztosítottak minket, hogy két év után bármikor teljes áron visszavásárolják a szerződést, illetve hogy bármikor lehet szüneteltetni a befizetést. Ehhez képest kiderült, hogy igen, két év után visszavásárolják a szerződést, de nem teljes áron, hanem a befizetett összeg tizedéért, és egyáltalán nem lehet szüneteltetni a befizetést. Tehát a szemünkbe hazudtak, mi meg bevettük.

Most igencsak megszorultunk anyagilag (te sem tudhaod, hogy mikor válsz fizetésképtelenné), és az a nagy helyzet, hogy ha nem akarunk milliókat bukni, akkor még 18 évig fizetnünk kell a havi harmincast. Ötvenéves korunkra elvileg lesz vagy 15 millió forintunk, kérdés, hogy akkor az mennyit fog érni. Szerintem addigra max. egy putri fog kijönni belőle a cigánysoron, elnézve, merre halad ez az ország...

A megtakarítás a hitelnél is rosszabb, mert ugyanúgy kell fizetned, mintha hitelt fizetnél, de közben nincs hol laknod.

További kérdéseidre a válaszom:

Ha csak négy évig szeretnél megtakarítani, akkor számolj havi legalább 200 000 forinttal. Komolyan, nem vicc! És akkor ez még mindig csak a cigánysori putrira elég, kivéve, ha valami világtól elzárt faluban szeretnél élni. Nagyvárosban az egy szoba-konyha is nyolc- kilencmilliónál kezdődik, és akkor még mindig csak panelben gondolkodhatsz.

2010. ápr. 8. 20:24
 4/7 anonim ***** válasza:
93%
Ha lakásra gyűjtesz, vagy majd akarsz venni, akkor szerintem ez a legjobb megtakarítási forma. Csak annyit mondok, hogy a betett összeghez kapsz 30% állami támogatást. Minek van manapság ilyen hozama? Alacsony kockázat mellett semminek. Az meg nem nagyon érdekel, mit csinál vele közben a Fundamenta. Havi szinten ennyit simán félre lehet tenni és 4 év után előre kérheted azt az összeget, amit +4 év múlva kapnál és ez önerőnek számit lakásvásárláskor. Sajnos tavaly nyár óta már csak lakáscélra fordítható, korábban volt olyan kondíció, ahol bármire költhetted.
2010. ápr. 9. 11:24
 5/7 anonim ***** válasza:
76%

Szia!

Hát látom írtak itt jót is rosszat is...Szerintem van ez is az is...

1 eleve jó hogy gondolsz előre, mert a mai világban másképp nem lehet

2 a fundamenta max 20ezerrel indítható amiből 4 év alatt semmi nem lesz

3 sok ügyfelem panaszkodott hogy ismerősök , rokonokn több hónapot vártak a pénzükre a végén

4 mindent számlával kell igazolni!és csakis lakásra költheted!

5 ha hosszabb távban gondolkodsz, akkor más formában sokkal több pénzed lehet(és hát 4 év tuti nem elég egy lakáshoz:()

egy független tanácsadó cégnél dolgozok, ha szeretnél szívesen elbeszélgetek veled, hogy mit is szeretnél

ha szeretnél segítséget írj egy e mailt

Sok sikert mindenképp a választáshoz, ha egyedül próbálod meg.

2010. ápr. 13. 00:47
 6/7 szproot válasza:

Mint mindig minden, a körülményektől, lehetőségektől és céloktól függ.

Az 56 hónapos módozat egy 11.6%-os évi kamatnak felel meg (mert az állami támogatás nem jár kamattal):

[link]

Viszont:

- csak lakáscélra fordítható

- lekötött, ha lejárat előtt felmondod a szerződést, akkor nem hozott semmit

- a 20 ezer forint /hó nem sokat ér, sőt egyre kevesebbet, emellett más forrásra is szükség lesz

2010. okt. 16. 13:21
 7/7 anonim válasza:
100%

Én nagyon megjártam a fundamentával. Addig, amíg a hitelkérelmet alá nem írtam, addig nagyon segítőkész volt a személyi bankár, de utána már a telefont is alig vette fel. Egy MKB hitelt akartam kifizetni fundamenta megtakarítással és áthidaló hitellel, de már elején azt sem tudták megmondani, hogy eredeti tulajdoni lap kell nekik vagy elég a másolat. A személyi bankár azt mondta, hogy elég a másolat így azt küldtem el. Végül mégis az eredeti kellett így fizethettem duplán. Aztán kitalálták, hogy még 7 féle papírra van szükség különböző helyekről. A legtöbbnél csak az utánajárás volt a gond, de az MKB bank nem tudott olyan papírt adni, amit a fundamenta kért. Ez persze fordítva és igaz volt. A legjobb az volt, hogy a két ügyintéző (MKB vs. fundamenta) sem tudott egymással megegyezni. Egy ajánlott levelet 3 nap alatt adnak postára, majd további 7 nap, amíg megkapom. Emailre elvileg maximum 5 nap alatt válaszolnak, de abból mindig 6 nap lett. A telefonos ügyintéző pedig nem tud emailt írni, csak telefonálni. Így aztán hetek mentek el, addig persze tovább kellett fizetnem az MKB hitelem kamatait. Azt sem mondta senki, hogy az MKB hitelemet pontoson olyan összegre kell kifizetni, ami nem több a fundamentás hitel a megtakarítás összegénél. Ez egy deviza hitel esetén persze függ az aznapi árfolyamtól... Azt persze elfelejtették mondani a fundamentánál, hogy ők az eurót 330ft-on számolják, de ebben sem volt teljes az egyetértés az ügyintézők közt, mert ugyanazon a napon az egyik kedves telefon ügyintéző azt mondta, hogy MNB középárfolyamon számolnak a betörlesztés napján, a másik pedig azt, hogy 330ft-on számolnak (és mint utóbb kiderült, övé a helyes tipp.). A levelezés velük szintén katasztrófa.Mindez a rengetek időn kívül azért is gáz, mert az MKB-nál az első betörlesztés díjmentes, a másik 1%-be kerül. Így aztán a kisebbik betörlesztés volt ingyen, a nagyobbik rész pedig már nem. Erről is elfelejtett szólni a kedves fundemantás személyi bankár. Azt sem említette, hogy 1.800.000ft-os hitelhez a fundamenta közjegyzői okiratot kér újabb 20.000ft-ért.

A legszebb az egészben, hogy mint sikerült később megtudnom, ha csak 1.500.000ft hitelt veszek fel, akkor két tanu + adósok aláírása kellett volna. Ez azért jó, mert én az elején megemlítettem a kedves személyi bankárnak, hogy lenne nem is biztos, hogy kellene a hitel, hiszen össze tudnék annyi pénzt szedni, erre ő megnyugtatott, hogy mennyire jó kamata van ha 1.800.000ft-ot veszek fel és hogy ne költsem el az összes megtakarításomat. Persze gondolom ő így járt a legjobban...

Ezért én személy szerint SENKINEK SEM AJÁNLOM A FUNDAMENTÁT!!!!

2014. okt. 6. 16:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!