Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Mindenki itt elhiszi a bankok...

Mindenki itt elhiszi a bankok betétjeit tudják hitelezni csak?

Figyelt kérdés
Miért hisznek olyanban az emberek, amit nem látnak, hogy a bank neki milyen pénzt ad kölcsön? Én ha kapok kölcsönt nem látom, csak megjelenik jel formájában és pl ha házat veszek átkerül az eladó számlájára mint jel. Persze ha akarja kikérheti az átutalt összeget, komoly levonás után. De ez csak x esetben tudná kikérni készpénzként, durván fele arányban, a másik 50%-nak nem tudná kiutalni készpénzbe, mert nem létezik.

#jel #kölcsön #létező pénz
2015. jan. 21. 20:05
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:

*ha pénzzel fogadsz = pénzzel fizetsz

Még egy kis adalék:

"Miért hisznek olyanban az emberek, amit nem látnak"

Azért, mert működik. Évezredek óta működik a pénzvilág, van hitel és többnyire meg is szokták őket adni. Akkor is, ha nincs mögötte fizikai fedezet.

Amúgy a "hiszem ha látom" elv sem visz közelebb az igazsághoz. 2 ember láthat 2 különböző dolgot ugyanott, és mindkettőnek külön valósága is van. A színeket a fény bizonyos törései miatt észleljük. Van, aki nem is lát (a vakok pl). És van, aki más színben. Akkor nekik másban is kell hinni? Akit átvernek a szemfényvesztők az miben higgyen? Afrikát látod (most?)? És hiszel benne?

Látom én, hogy dühít, hogy másképp működik valami, mint ahogy hitted, hogy működik, de attól még működik. Ha nincs is annyi tartaléka a banknak, amennyit hitelez, és az összeg számlapénz formájában kerül hozzád (egészen addig, amíg esetleg át nem váltod bankjegyre), attól még használható. Fizethetsz vele (tehát elérte a célját). Akkor mi a bajod vele?

2015. jan. 21. 23:20
 12/28 anonim ***** válasza:

az a súlyos, hogy a kérdező azt hiszi, jobban tud valamit az átlagnál, de nem. Tévedésben van.

Kérdező! Ha egy banknál elhelyeznek 100Ftot, mennyit tud kihitelezni? Ezt a betétjéből teszi, vagy a levegőből?

2015. jan. 22. 07:31
 13/28 A kérdező kommentje:
#10-es jól látja, erre lettem volna kíváncsi, hogy hogy vélekednek az emberek, de ha már a tartalékrátát emlegeti valaki, akkor tudja, hogy a bank nem csak a betéteit tudja kikölcsönözni.
2015. jan. 22. 11:23
 14/28 A kérdező kommentje:

11-es "Ha nincs is annyi tartaléka a banknak, amennyit hitelez, és az összeg számlapénz formájában kerül hozzád (egészen addig, amíg esetleg át nem váltod bankjegyre), attól még használható. "

De szerinted ez nagyon jó hogy így van, hogy a bank nem létező pénzt is kölcsönbe adhat és ha az adós nem tud fizetni, viheti a bank amije van az ő levegő, számlapénze miatt, ami nem létező?

2015. jan. 22. 11:28
 15/28 A kérdező kommentje:
#12 én tudom, épp ez a kérdésem lényege, még ha nem is világos!
2015. jan. 22. 11:29
 16/28 anonim ***** válasza:

"#12 én tudom"

Kérdező, hidd el, NEM tudod. A kommentjeidből ez egyértelmű. Azt hiszed, a bank többet tud hitelezni, mint a betétei. Figyelj! NEM tud! Nincs miből! Nincs csoda. Félreértelmezted a hatásvadász youtube videókat!

2015. jan. 22. 11:36
 17/28 A kérdező kommentje:
#16. De láthatod, hogy pl a 10. hsz. is így tudja. Ha nem tudna csak annyit hitelezni, amennyi a betétje, akkor csak bizonyos mértékig tudna hitelezni, mert elfogyna a kölcsönbe adható hitel. Hallottál már olyat egy banktól, amelyik azt mondta volna, bocs hitelesek elfogyott a pénzem, nem tudok hitelezni?!
2015. jan. 22. 11:50
 18/28 anonim ***** válasza:
A pénzteremtés folyamata hasznos olvasmány még mielőtt valaki hatásvadász videóknak tulajdonítja a problémát.
2015. jan. 22. 11:57
 19/28 anonim ***** válasza:

Kérdező, nem tisztem a tanítás, nem is értek hozzá. De kérlek, a saját jól felfogott érdekedben járj utána ennek a témának jobban. Lehetőleg szakkönyvekből, és ne youtube videókból...

Szüntessük már meg a sületlenségek terjesztését!

Ízelítőül: A kötelező tartalékráta azt jelenti, hogy a bank a betéteiből valamennyit NEM tud kihitelezni. Tehát ha 10% a tartalékráta, akkor minden 100Ft betétből CSAK 90-et(!!!!!!) tud a bank kihitelezni. Tehát nemhogy többet hitelez, mint a betétjei, hanem KEVESEBBET! Minden hitelnek megvan a fedezete! Nyugi!

A pénzteremtést NEM kellene félreértelmezni.

2015. jan. 22. 12:03
 20/28 anonim ***** válasza:

Forrás/nem betétalapú sem a hitelezés sem a tartalékráta.

Forrás az egy tágabb fogalom mint a betétek.

2015. jan. 22. 13:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!