Mindenki itt elhiszi a bankok betétjeit tudják hitelezni csak?
Ugyan elég szerencsétlenül van megfogalmazva a kérdés, de még így is érhető szerintem. Sajnos pontos választ nem tudok rá adni.
#4 Nem nyomtatnak ki minden pénzt fizikailag, semmi értelme nem lenne. A kérdés arra vonatkozik, hogy hogyan számolják el digitálisan a pénzmozgásokat.
#4! A pénz=jel. Jelzi az értéket. Ha ki akar venni a számla pénzből nyilván a bank kénytelen kiperkálni neki költségek fejében. De ha pl venni akar egy terméket, akkor a pénztárosnál lehet bankkártyával fizetnie és akkor jelként vásárolt. A banknak ennyivel könnyebb, ennyivel kevesebb készpénzt, valódi pénzt kellett előteremtenie.
Ezért mondják mindig, hogy NE készpénzzel fizessél!! Számlapénzt, elektronikus jelet használj, mert egyrészt könnyebb a tranzakció, másrészt nem kell azt a banknak előteremtenie valós fizikai pénzre.
A "pénz" mint olyan létezése is bizalom kérdése (ha pénzzel fogadsz elhiszed, hogy kapsz érte valamit, ha elfogadod, akkor meg azt hiszed el, hogy tudsz majd vele fizetni). Nincs ez másként a számlapénzzel sem.
Nem "mindenki" hiszi, hogy a bank csak a betétjeit tudja hitelezni. Én pl nem hiszem, mert tudom, hogy többet is tud. A betétje - amennyiben szükséges - csak biztonsági rátának van.
Teljesen mindegy, hogy a számlapénz mekkora része létezik készpénzben. Az sem számít, hogy mekkora része létezik betétként (kivétel persze tényleg, ha mindenki "ki akarná venni" a rendszerből a pénzét kp-ban), mert az értékét a mögötte álló bizalom adja.
Pont, mint amikor hitelt kapsz: ott sem birtokolod a visszafizetendő összeget, csak a jövőben fogod (pl felveszel lakáshitelt, de az árát csak a jövőben fogod megkeresni.. ennek ellenére a bank hitelez, mert bízik benne, hogy a jövőben megkeresed ezt a pénzt).
"nem tudná kiutalni készpénzbe, mert nem létezik."
De létezik, amikor szükség van rá. Viszont egyszerre nincs mindenkinek. Mint ahogy még a jövőbeni kereseted sem létezik, csak a jövőben. Mégis elfogadják hitelbírálatnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!