Diákhitelt nem szabad felvenni? Kinek mik a tapasztalatai? és ha nem találok munkát 4 hónapon belül akkor mi lesz a visszafizetéssel?
köszönöm a választ
további véleményeket is osszatok meg nyugodtan :)
Ha úgy gondolod, hogy lesz jól fizető(!) munkád és fogod tudni fizetni, akkor érdemes lehet felvenni. Ha a magyar átlagot keresnéd, akkor max néhány félévre érdemes felvenni, nem 3-4-5 évre (6-10 félévre). Minél többet veszel fel, annál kevésbé lesz érdemes csak a minimumot fizetni, különben oda kerülsz, ahol #10 is tart: 11 éve fizet egy alig 300.000-es kölcsönt (akkoriban 21e/hó=105e/félév volt a max). Én 2001-2002-ben vettem fel 3 félévre, 335e volt a tartozás amikor elkezdtem fizetni, és már arra sem emlékszem hány éve fizettem ki. De pl 3e helyett 5-öt fizettem meg 10-et. Hiába alacsony a kamat, 1MFt tartozásnál minimálbér után törlesztve (kb 5e/hó) még a mostani kamattal is éppen csak a kamatokat fizeted.
Szóval a diákhitel is olyan, mint bármelyik másik hitel: nincs olyan, hogy nem szabad, nincs olyan, hogy a hülyének is megéri. Ésszel kell felvenni (ha kell egyáltalán), és akkor kisebb a kockázatod.
én nekem nem kell munka, mert addigra valszeg kapok pénzt és nem kell hogy dolgozzak!
most meg azért kéne költeni pénzt, ezért gondoltam a diákhitelre. fizetni tudnám, csak nem mindegy, hogy mennyit kell visszafizetni, illetve ha mégse lenne pénzem minden lehetőségre fel akarok készülni.
tehát ha nem lenne pénzem, és nem egyből kezdem meg a visszafizetést, akkor ugyanúgy szaporodnak a kamatok, meg egyre többet kell visszafizetni?
Bármelyik hitelre igaz, hogy nem szabad ész nélkül felvenni.
Csak nézd meg a sok idiótát, akik miatt most megy a Fidesz-propaganda, hogy "mentsük meg a devizahiteleseket". Pedig az sem diákhitel volt.
A Diákhitelről azért vannak különösen rossz vélemények, mert sokan abban a hitben élnek, hogy "ingyen pénz", nem is foglalkoznak vele, hogy pár év múlva ugyanúgy fizetni kell, mint bármelyik másik hitelt (ráadásul ezek a tipikusan felelőtlen fiatalok). Egyébként nagyon előnyös konstrukció (pont ezért van tévedésben sok ember), nem találsz ilyen hitelt máshol a piacon.
De még egyszer: mindig igaz, hogy hitelt akkor veszünk fel, ha tényleg szükségünk van rá. Azért, hogy egyetem mellett sokat tudjak bulizni (diákhitel), meg hogy a minimálbér mellé vegyek egy úgy kocsit, csak hogy villogjak (svájci frank hitel), na azért nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!