Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Miért jó a Fundamenta lakáskas...

Miért jó a Fundamenta lakáskassza megtakarítás? Bővebben lenn.

Figyelt kérdés
6év 7hónapos futamidő, megtakarítok havi 20ezrével 1 520 000 Ft-ot, az állam hozzá csap 456 000 Ft-ot, így lesz a végére a teljes megtakarítás 2 042 104 Ft. Ez idáig szép meg jó, de most jön a furcsa része, ha akarok felvehetek lakás hitelt, amit 6év 0hónapig fizetek havi 48 750 Ft ezrével. Szóval ha jól értem, akkor az első megtakarítási időszak alatt azaz 6 év 7 hónap alatt plusz további 6 év alatt össze lehet szedni 5 000 000 Ft-ot. Amit az első 6év 7hónapba havi 20ezrével, madj a következő 6évbe pedig 48ezrével fizetek. Ez most komolyan miért éri meg nekem ? Miért jobb mint bármilyen lakáshitel ? Nyilván tőke nélkül ez jó megoldásnak hangzik, de 5 millió forintot lehet össze szedni közel 12év alatt, ez csak nekem tűnik orbitális hülyeségnek ? Kérlek segítsetek, hátha rosszul értelmezek valamit.

2012. nov. 23. 09:40
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
Igazatok van, köszönöm a válaszokat! :)
2012. nov. 26. 08:12
 12/22 anonim ***** válasza:

"Két éve fizettem a négy évre felvett fundamentát, felvettem a kölcsönt és elfelejtették velem közölni, hogy miután lejár a négy évem, még utána 60 hónapig kell fizetnem."

Kedves elégedetlen válaszadó! Olvasva a hozzászólásodat, az alábbiak jutottak eszembe: a 4 év + 60 hónap töredéke sincs egy banki hitel futamidejének, ahol a lakáshiteleket 20-30 éves futamidőre adják. Annyi realitásérzékkel azért illene rendelkezned felnőtt emberként, hogy pár milliónyi hitel nevetségesen alacsony törlesztővel nem törleszthető négy év alatt. Ha szükséged volt a pénzre, finoman szólva is jól jártál. Ha nem volt rá szükséged, akkor pedig miért vetted fel?

A Fundamenta áthidaló kölcsöne a banki hiteleknél alacsonyabb kamattal dolgozik, ami a megtakarítási időszak végén átalakul egy fix, forint alapú kölcsönné, módozattól függően 6, illetve 3,9%-os kamattal. Aki ezt átverésnek gondolja, annak javaslom a matematikát gyakorlásra. A másik, ami az eszembe jutott, hogy ha neked a tanácsadáskor elmondták, hogy mekkora a szerződéses összeg, elmondták, hogy mennyi a megtakarítási időszak, akkor beszélnetek kellett arról is, hogy a lakásszámla milyen periódusokból épül fel, nevezetesen: megtakarítási időszak, kiutalási időszak, kölcsön időszak. Kellett, hogy beszéljetek róla, hiszen másképpen hogy jutottatok volna el az áthidaló kölcsönig? Hogy jutottatok volna el odáig, hogy a megtakarítási időszakban már akár a rendelkezésedre bocsájtható a teljes szerződéses összeg? És akkor itt jönnek a kérdések: ha minderről beszéltetek, most miért vagy felháborodva? Ha minderről nem beszéltetek, akkor milyen információk alapján döntöttél az áthidaló kölcsön mellett? Ugrás volt az ismeretlenbe? Mert akkor csak gratulálni tudok a felelős döntésedhez.

2012. nov. 26. 09:25
 13/22 A kérdező kommentje:
Haha.. szimpatikus az utolsó válaszoló :) Igen, mondjuk mielőtt aláírod a szerződésed, csak-csak átbeszélitek a fent említetteket.
2012. nov. 26. 11:39
 14/22 anonim válasza:

1. Szerintem Te nem tudod, hogy nekem mit mondtak.

2. Én a véleményemet mondtam el, nem felháborodtam, és nem hiszem, hogy neked túl sok közöd lenne ahhoz, hogy én mit miért csinálok.

Ennyi!

2012. nov. 26. 13:08
 15/22 A kérdező kommentje:
Jólvan, mindenki nyugodjon meg inkább mondjátok el nekem, ha a megtakarítási idő közbe esetleg nem tudnám befizetni a havi 20e ftot akkor mi a helyzet ? ugrott a támogatás ? vagy mi történik ilyenkor ?
2012. nov. 26. 13:29
 16/22 anonim ***** válasza:

Nos, a kedves felháborodott válaszadó el is árulta, hogy mi történt. Valójában önmagára haragszik. Abban igaza van, hogy nem tudhatom, neki mit mondtak, abban viszont biztos vagyok, hogy mit nem mondhattak semmi szín alatt sem. És ezzel rövidre is zártuk a dolgot.

Kedves kérdező!

Abban az esetben, ha nem tudod fizetni a havi megtakarításodat, az alábbi lehetőségek közül tudsz választani: 2000 Ft-os egyszeri módosítási díj ellenében le tudod csökkenteni a havi megtakarítás összegét 5 000 ft-ig, ebben az esetben természetesen módosul a szerződéses összeg is. Lehetőséged van továbbá 12 hónapos időtartamra felfüggeszteni a szerződésedet, ebben az esetben a kiutalás is egy évet tolódik. Ilyen módon álltám veszteség nem ér. Legvégső esetben meg is szüntetheted a számládat, ebben az esetben azonban, mivel a szerződési feltételek nem teljesültek, az állami támogatást nem kapod meg, csak az addig felhalmozott megtakarításaidat és a betéti kamatot. A számlanyitás díja ilyen esetben nem jár vissza. Családon belül a szerződés át is ruházható, ez is egy lehetőség, ha te már nem tudod fizetni, de van olyan egyenesági hozzátartozód, aki tudja és vállalja. Amennyiben a számlanyitást fontolgatod, bár megteheted ezt online módon is a Fundamenta honlapján keresztül, érdemes egy személyi bankárral leülnöd átbeszélni az igényeket és a lehetőségeidet, hogy a kettőt a lehető legközelebb lehessen hozni egymáshoz. Ott bármilyen kérdésed merül fel, korrekt választ kapsz rá. Ha nem ismersz személyi bankárt, a honlapon arra is lehetőséged van, hogy jelezd ez irányú igényedet és egy lakóhelyedhez közeli munkatárs felveszi veled a kapcsolatot.

2012. nov. 26. 14:22
 17/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm a részletes választ!

Még egy utolsó kérdésem lenne, ha én szerződést kötök azt teljesítem rendje és módja szerint. Majd NEM szeretnék hitlet felvenni, akkor az addíg összeszedett összeget CSAK kizárólag laskásávárlás céljára fordíthatom ? Illetve, ha csak arra szeretném fordítani, de ez ugye ez egy szerény kis összeg, és mondjuk édesapám nevére szintúgy szerződést kötök, amit én fizetnék, akkor a kettő összeget fel lehet e használni 1db lakás várálására ? Előre is köszönöm!

2012. nov. 26. 14:38
 18/22 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Azt, hogy a kölcsönt szeretnéd-e igénybe venni, majd csak a kiutaláskor kell eldöntened, vagyis a megtakarítási időszakod lejártakor. Ekkor küld neked a Fundamenta egy ún. AVISO levelet, ebben kell megjelölnöd, hogy milyen módon kéred a kiutalást. Állami támogatással, vagy anélkül, csak a megtakarítást, vagy a kölcsönt is. (Sokan ott rontják el, hogy ezt a levelet nem küldik vissza, majd panaszkodnak, hogy a Fundamenta milyen nehezen fizet. Vissza kell küldened, hiszen az abban tett nyilatkozat alapján kerül kiutalásra a pénzed). Amennyiben már most biztosan tudod, hogy semmiképpen nem szeretnéd a hitelt igénybe venni, ebben az esetben érdemes egy dolgot átgondolni. Korábban már szót ejtettem bizonyos módozatokról. Ez a következőt jelenti: kétféle tarifarendszerrel dolgozik a Fundamenta. Az egyik, a 8-as módozat 3,9 % kamattal adja a lakáskölcsönt, a megtakarítás betéti kamata 1 %. Létezik továbbá az ún. 6-os módozat, itt a lakáskölcsön kamata 6%, a megtakarítás betéti kamata pedig 3 %. Érdemes átgondolni ezt az utóbbi módozatot, ha biztosan nem akarsz kölcsönt. Ez a "hozamleső" számla névre hallgat. Tekintettel arra, hogy a Fundamenta egy lakástakarék-pénztár, a megtakarítások természetesen csak lakáscélú felhasználás esetén álltám jogosultak. A szerződések családon belül összevonhatók, tehát ha neked és édesapádnak is van számlája, azt a végén fel tudjátok használni 1 lakás vásárlására.

2012. nov. 26. 15:06
 19/22 A kérdező kommentje:
Örök hálám, mindenre megkaptam a választ! Szép napot!
2012. nov. 26. 15:09
 20/22 anonim ***** válasza:
Egy fontos dolgot kifelejtettem: az álltám jogosultsághoz a számlát lakásCÉLRA kell felhasználni, ami nem kizárólag vásárlást jelent. Felújítás, fűtéskorszerűsítés, kábel TV hálózat kiépítése, csatornarendszer, udvar térkövezése, tetőjavítás/csere, cserépkályha építés, nyílászárócsere és minden olyan háztartásban használatos gép, ami beépítésre kerül. Nem tudok mindent tételesen felsorolni, mert nagyon hosszú a lista.
2012. nov. 26. 15:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!