Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Örökösödési kérdés:hogy...

Örökösödési kérdés:hogy működik ebben a helyzetben:?

Figyelt kérdés
Tegyük fel, hogy nagypapa meghal és minden pénzét a végrendelete szerint a lányának a lánya örökli (elírás miatt de mivel ez szigorú dokumentumnak számít neki itélték meg) közbe meg a nagymama akivel sok éve nem élt együtt a nagypapa de nem is váltak el, azzal fenyegetőzik, hogy kitagadja az örökségből, amit elvileg meg is tett, ehez van joga, mert végülis a legközelebbi hozzátartozója de viszont nem is egy országban éltek már amikor meghalt a mama de a pénz az utobbi személy országának bankjába van. Mivel ez friss dolog és nem tudom hogy tényleg kitudja-e zárni az örökségből vagy sem, vagy ha igen hogy lehet ez ellen tenni. Kérlek segítsetek, remélem van köztünk olyan aki ért hozzá. Előre is köszönöm !
2011. dec. 5. 19:05
1 2 3 4
 21/40 anonim ***** válasza:

Nincs mit "felhasználni", itt az átadás nem valami harc eredménye lesz, hanem törvény szerint megy.

Mindenki azt beszél, amit akar, nem számít.

De én azt nem értem, hogy ha még nem volt hagyatékátadás, akkor ez a mondatod mit jelent? "neki ítélték meg" - ki ítélt meg, és mit, mikor??

Nem értem az egészet.

2011. dec. 5. 21:53
 22/40 A kérdező kommentje:
Nagypapa magyarországon halt meg és nagyvalószinüséggel magyar állampolgár is volt de minden esetre vegyük azt hogy kettős illetve csak holland állampolgár.A nagypapa már több éve meghalt, de ez az egész szerintem csak azért most került elő, mert az unoka betöltötte a 18at.Ezt nem tudom sajnos. De azt igen , hogy miután vissza jött magyarországra itt vett házat, a hollandiai ház meg gondolom a nagyinak lett adva még halála előtt, tudtommal elválásuk előtt valamennyire megosztoztak az akkori vagyonukon.A pénz már zárolva van, próbáltak hozzá férni de már le lett fagyasztva.
2011. dec. 5. 22:00
 23/40 A kérdező kommentje:
Ez a mondatrészem hogy neki itélték meg csak egy ujjbotlás mivel amikor azt írtam, a Jóskás példa féle járt az eszembe, vagyis ez csak arra utalt hogy papíron az unoka örökli a pénzt.
2011. dec. 5. 22:01
 24/40 anonim ***** válasza:

Ha viszont elváltak már (ezt most mondod először), akkor nincs özvegyi haszonélvezeti jog, se pedig házastársi közös vagyon.

Akkor a nagymama teljesen kivehető a képből. Vele elszámoltak váláskor, és ennyi. (Már, ha hivatalosan váltak el, nem pedig csak "szétmentek")

Bonyolult ügyetek van, menj el egy ügyvédhez, és kérd, hogy nézze végig a konkrét esetet. Így csak találgatunk, és mindig mást mondasz. Ez nem a te hibád persze, nem tudhatod, hogy mik a jogilag releváns tények, de így egyszerűen nem lehet válaszolni.

2011. dec. 5. 22:07
 25/40 A kérdező kommentje:
Csak szimplán más utakon jártak de hivatalosan nem történt válás. Szóval ha összekaparjuk az eddig elhangzottakból a dolgokat szerintem egész jól belőttük a dolgokat.
2011. dec. 5. 22:10
 26/40 anonim ***** válasza:
Igen, össze lehet kaparni. :)
2011. dec. 5. 22:11
 27/40 A kérdező kommentje:
Szóval akkor végső kérdés: eddigi meglátásod szerint az unoka a vagyok kb hány százalékát fogja megkapni hogyha vége lesz? Vegyük bele azt is hogy ott az anyja meg az édesannyának a testvére.Nem fogom kézpénznek venni amit mondasz, mert ezt nem tudhatod így, csak kíváncsiságból mert ahogy elnéztem azért valamennyire értesz hozzá.
2011. dec. 5. 22:15
 28/40 anonim ***** válasza:

Végrendelet nélkül anyja kapná az 1/2 részt, a nagynénje meg a másik 1/2 részt. (Mindketten a nagymama haszonélvezeti jogával terhelten)

Mindenféle külön lemondás, megváltás, megegyezés stb. nélkül kötelesrészként az őket megillető rész felét kapják, ami azt jelenti, hogy anyuka: 1/4 (felének a fele), nagynéni ugyanígy 1/4, tehát unokának marad végrendeleti örökösként a teljes hagyatéki vagyon fele.

Mindannyian haszonélvezeti joggal terhelten kapják, és egyenesági leszármazóként illetékmentesen.

Mivel ez így vélhetően senkinek nem érdeke, ezért érdemesebb megegyezni, és normálisan elosztani egymás között a vagyontárgyakat, hogy mindenki jól járjon. Esetleg a haszonélvezet megváltásán is lehet gondolkodni, főleg, mivel külföldön él a nagymama, kivitelezhetetlen (szerintem) a fenti megoldás rendes működése.

De ezt persze nektek kell tudni, törvény szerint a leírásod alapján legalábbis úgy lenne.

2011. dec. 5. 22:20
 29/40 A kérdező kommentje:
Nagyon hálás vagyok a segítségedért, köszönöm hogy áldoztál az idődből rám és szerintem ha megválaszolod az utolsó kérdést amennyire lehetséges végig nyomom az összes válaszodat hasznossá, ez a minimum . :))
2011. dec. 5. 22:21
 30/40 anonim ***** válasza:

Nagyon szívesen. :)

De mi az utolsó kérdés? :)

2011. dec. 5. 22:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!