Örökösödési kérdés:hogy működik ebben a helyzetben:?
Nincs mit "felhasználni", itt az átadás nem valami harc eredménye lesz, hanem törvény szerint megy.
Mindenki azt beszél, amit akar, nem számít.
De én azt nem értem, hogy ha még nem volt hagyatékátadás, akkor ez a mondatod mit jelent? "neki ítélték meg" - ki ítélt meg, és mit, mikor??
Nem értem az egészet.
Ha viszont elváltak már (ezt most mondod először), akkor nincs özvegyi haszonélvezeti jog, se pedig házastársi közös vagyon.
Akkor a nagymama teljesen kivehető a képből. Vele elszámoltak váláskor, és ennyi. (Már, ha hivatalosan váltak el, nem pedig csak "szétmentek")
Bonyolult ügyetek van, menj el egy ügyvédhez, és kérd, hogy nézze végig a konkrét esetet. Így csak találgatunk, és mindig mást mondasz. Ez nem a te hibád persze, nem tudhatod, hogy mik a jogilag releváns tények, de így egyszerűen nem lehet válaszolni.
Végrendelet nélkül anyja kapná az 1/2 részt, a nagynénje meg a másik 1/2 részt. (Mindketten a nagymama haszonélvezeti jogával terhelten)
Mindenféle külön lemondás, megváltás, megegyezés stb. nélkül kötelesrészként az őket megillető rész felét kapják, ami azt jelenti, hogy anyuka: 1/4 (felének a fele), nagynéni ugyanígy 1/4, tehát unokának marad végrendeleti örökösként a teljes hagyatéki vagyon fele.
Mindannyian haszonélvezeti joggal terhelten kapják, és egyenesági leszármazóként illetékmentesen.
Mivel ez így vélhetően senkinek nem érdeke, ezért érdemesebb megegyezni, és normálisan elosztani egymás között a vagyontárgyakat, hogy mindenki jól járjon. Esetleg a haszonélvezet megváltásán is lehet gondolkodni, főleg, mivel külföldön él a nagymama, kivitelezhetetlen (szerintem) a fenti megoldás rendes működése.
De ezt persze nektek kell tudni, törvény szerint a leírásod alapján legalábbis úgy lenne.
Nagyon szívesen. :)
De mi az utolsó kérdés? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!