Örökösödési kérdés:hogy működik ebben a helyzetben:?
Hát a pénz esetében ugye mindig kérdés, hogy a haszonélvezet hogyan tud megvalósulni.
Egyesek szerint úgy, hogy a kamatokat a haszonélvező kapja, a tőke meg a tulajdonosé.
De egyszerűbb lenne megváltani az özvegyi haszonélvezeti jogot - ehhez már mindenképp ügyvédi segítségre lesz szükségetek, főleg, hogy külföldről kellene intézkedni.
És nem, nem tudja elvenni az örökséget a haszonélvező.
Nem, ezért nem a végrendelet, hanem a jogerős hagyatékátadó végzés van.
Azzal szépen besétál az örökös a bankba, és rendelkezik a pénzről. Haszonélvező esetében ehhez ő is kellhet.
De nem igazán értem, hogy milyen stádiumban áll nálatok a dolog, mert egy hagyatéki eljárás után a legtöbb kérdés fel sem merülhetne már.
Előtte pedig azért nem, mert addig egy függő jogi helyzet van, addig pl. a bankszámlák zárolva vannak, senki nem férhet hozzá...
És bár "Jóska" meghalt, és "rád hagyta" a vagyonát, de ott vannak még a törvényes örökösök is, akiknek kötelesrész igényük van. Ezt ne felejtsük el.
És az özvegy a haszonélvezeti jogával.
Nem tudom, milyen levelet kaptál most meg, de majd kapsz idéző végzést a közjegyzőtől a hagyatéki tárgyalásra, és - szerencsés esetben - az első tárgyaláson be is fejeződhet a dolog.
Ezek után van még egy fellebbezési határidő, de, ha minden fél (tehát a külföldi nagyi is) jelen van ezen a tárgyaláson, akkor mindenki lemondhat a fellebbezési jogáról, és azonnal jogerős lesz a végzés.
Ebben az esetben már a közjegyzőtől lehet akár a bankba menni, és intézni az ügyeket.
Igen, a külföld megnehezítheti a dolgot, de ez konkrét esettől függ majd.
Amíg nincs hagyatékátadó végzés, addig gyakorlatilag senki nem tud semmit csinálni, úgyhogy emiatt nem kell aggódni. Annyi, hogy a halotti anyakönyvi kivonatot érdemes lenne a bankoknak megküldeni, hátha nem vették észre maguktól a halált, és nem zárolták még a számlákat. (Főleg, ha külföldi bank, akkor valószínű, hogy maguktól nem jöttek rá, hogy meghalt valaki Magyarországon.)
És mint korábban mondtam, ha külföldön van ingatlan, az is bonyolít a dolgon, mert azt magyar közjegyző nem fogja tudni átadni.
De most akkor már megkérdezem, mert nem mindegy: a nagypapa Magyarországon élt, magyar állampolgár volt, itt is halt meg? Mert én ebből kiindulva mondom a dolgokat, de ha ez nem igaz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!