Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Banki ügyek, kamat, hitel » Mire volt jó az állampapír,...

Mire volt jó az állampapír, ha a hozamánál jóval magasabb az ingatlanáremelkedés?

Figyelt kérdés
2025-ben jár le az állampapírom. 2021-ben kb. egy akkori garzon lakás árát tettem bele, de már 2024 decemberében duplájával drágultak meg a lakások mint amekkora hozama volt az állampapíromnak. Tehát már nem jönne ki belőle egy garzon lakás sem. Nem beszélve a megnövekedett illetékről. Megint át vert mindenkit a fidesz kormány.

tegnap 12:13
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
88%

Az ingatlanoknak nincs fixen meghatározott értéke. Mindig, minden ingatlan annyiba kerül, amennyire le tudod alkudni.

Ingatlant mindig nagykeráron veszünk egyébként is.

tegnap 12:17
 2/21 anonim ***** válasza:
63%

"Megint át vert mindenkit a fidesz kormány."

Fegyvert tartott a fejedhez a Fidesz hogy nem vehettél abból a pénzből garzont?

Te voltál a hülye, mi köze ehhez a fidesznek?

tegnap 12:20
 3/21 anonim ***** válasza:
81%

Meg eleve milyen félnótásnak kell lenni ahhoz hogy az ingatlan hasonlítsa valaki az állampapírhoz.

Ingatlant azért vesz az ember hogy lakjon benne, vagy kiadja, vagy spekulatív jelleggel hogy a jövőben drágábban eladhassa.

Állampapírt meg azért hogy viszonylag likvid és könnyen hozzáférhető forint alapú eszköze legyen, amitől ha reál növekedést nem is nagyon kell elvárni, a reál veszteséget valamennyire mérsékli.

tegnap 12:25
 4/21 anonim ***** válasza:
75%
Az állampapírral a pénzed elinflálódását tudtad elérni. Ha más volt a cél, akkor miért nem ingatlant vettél belőle? Feleslegesek a kettőt összehasonlítani. Mivel vertek át? Ki ígérte neked, hogy magasabb lesz a hozamod mint az ingatlanárak emelkedése?
tegnap 12:41
 5/21 nb2019 ***** válasza:
80%
Linkeld be kérlek azt a PMÁP ismertetőt, ami az "ingatlan-áremelkedést követő hozamot" ígérte. Mert én csak infláció-követést látok. Azt meg senki nem mondta, hogy az ingatlanok árváltozása is hűen követi az inflációt (főleg a KSH által meghatározottat).
tegnap 12:52
 6/21 anonim ***** válasza:
78%
Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye
tegnap 13:43
 7/21 A kérdező kommentje:
Eddig az összes nagyokos hozzászóló saját magát minősítette. Az állampapírba azért tették az emberek a pénzt mert arra számítottak, hogy nem vagy csak keveset veszítenek vele. Erreföl ugyanakkora bukta mint bármely bankbetét, csak azokat a fideszmaffia meg is adóztatja.
tegnap 14:00
 8/21 anonim ***** válasza:
32%

"ugyanakkora bukta mint bármely bankbetét"

Rákerestem egy bankbetét kalkulátorra ilyen 2,5-4,5%-os EBKM-eket mutat.

Az infláció követő magyar állampapírok jövő év elején ilyen 16-18% okat fizetnek.

A 2,5-4,5% és a 16-18% között sikerül megállapítani a helyes relációt, vagy kell hozzá segítség?

tegnap 14:38
 9/21 krwkco ***** válasza:
86%

"Az állampapírba azért tették az emberek a pénzt mert arra számítottak, hogy nem vagy csak keveset veszítenek vele."

És ez nem jött be nekik. Ilyen a befektetés természete. Nem lehetett előre tudni, hogy bejön a CSOK meg egyebek és váratlan többletpénz jelenik meg az ingatlanpiacon.

Ezenkívül öreg hiba, ha valaki az új ingatlanok árának változását hasonlítja össze. Az állampapír helyett vett ingatlan már 5+ éves. Azóta változott a divat. Ha ki volt adva, elkopott. Ha nem volt, akkor is 5 évvel közelebb került a felújításhoz. Az eladása gonddal, adóval és illetékekkel jár. Csak egyben lehetséges.

Emellett az ingatlanbirtoklás nem hasonlítható össze az állampapírral. Az állampapírnak nincs közös költsége, nem akarja évente leolvasni a gázos, a vízművek, a villamosművek, a kéményseprő, hogy csak a legkisebb vesződségeket említsem.

tegnap 14:47
 10/21 nb2019 ***** válasza:
86%

"Az állampapírba azért tették az emberek a pénzt mert arra számítottak, hogy nem vagy csak keveset veszítenek vele"

Ez így van, a kérdés mihez képest. Én pl azért PMÁP-ba tettem a pénzem, mert olyan helyet kerestem neki, ahol többet hoz mint a lakáshitelem kamata, de ha bármi olyan történik, ami ezt indokolja, akkor azonnal ki tudom venni, és tudok belőle végtörleszteni. Amíg fenn áll a hitel, nem fogok részvénnyel "játszani" ezzel a pénzzel, mert ha épp kifogok egy lejtőt, akkor rossz esetben nézhetem évekig, amíg a pénzemnél leszek ismét. Szerencsére az idők folyamán a bérem is követte az inflációt, így lassan itt lesz az ideje a pénz egy részét máshova fektetni.

Nem csodafegyverként kell egyik befektetési lehetőségre sem tekinteni, hanem a célok isemretében mérlegelni, és annak megfelelően használni.

Azt nem értem, hogy ha lakást akartál venni, és meg is volt rá a keret, akkor miért állampapírba fektetted. Vagyis sejtem, arra "játszottál", hogy esni fognak az ingatlan árak (pár éve ezt lehet hallgatni, hogy innen már nincs hova emelkedjen) és akkor nyertél volna vele, hogy elhalasztod a lakás-vásárlást.

tegnap 15:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!