Mennyi a max hitel amit bevallnal 20-25 évre?
A fizetés 25%-a alatt vállalnék hitelt. Viszont itt nsgyon le lettem fikazva, hogy kicentizzuk stb. Mert mi van ha meghal valamelyikunk, vagy munkahely elvesztése...
Ilyen alapon gondolom 0-t kellene vállalnom...
Szóval neked mi a max amit bevallalnal?
"Jóval több lesz, ha dolgozom."
2-3 gyerek mellett évekig nem fogsz dolgozni és utána is ki tudja, mennyit.
De nem írtad, hogy ha beüt valami nagyobb gond, mit csinálsz? Ezt a kérdést direkt kikerülöd mindig, mintha nem történhetne meg. És itt a hiba a gondolkodasoddal.
Hasonló paraméterekkel (igaz csak 10 évre) vettem én is fel a lakáshitelt 4 éve, igaz nálam nincs 2-3 gyerek.
A 2 millió tartalékot nagyon kevésnek érzem, legyen minimum 6 hónap, de inkább 1 év tartalék arra az esetre, ha elveszítenétek a munkahelyet, vagy beütne valami váratlan. Én láttam az előző időszakból (és úgy is számoltam) hogy a hitel törlesztőnél többet tudok félretenni egy hónapban, így pár év alatt összejöhet egy komolyabb előtörlesztés. Szerencsére a fizetésem azóta jelentősen nőtt, a hitel meg fix, így (hála az elmúlt 2 év magas PMÁP hozamainak) mostanra már megvan bőven a végtörlesztéshez szükséges összeg is, de egyelőre nem éri meg a jelentős kamat-különbség miatt.
Én azt az ajánlást követtem (ezt javaslom nektek is) hogy akkora törlesztőt szabad max bevállalni, aminek a duplája se okozna csődöt. Mérlegeld te is a kilátásokat és a saját helyzeteteket (de ne csak a legideálisabb helyzetre készülve), és az alapján látni fogod bevállalható-e vagy sem.
Ez igaz lehet, csak önmagában kevés.
Azt is vedd figyelembe (ahogy a másik kérdésnél is írtam) hogy hogyan aránylik mindez a megélhetési költség változásához. Amit nem csak az infláció, hanem a gyerekek is növelnek az idő előrehaladtával.
Ha le fogja követni a valós költség-növekedéseteket a fizetés, akkor nincs baj.
650-es fizu, 100 hitel, 300 megélhetés, OK.
1m fizu, 100 hitel, 600 megélhetés szintén OK.
De a 800-as fizu, 100 hitel, 600 megélhetés is OK lesz?
Persze az is az igazsághoz tartozik, hogy aki saját lakás helyett bérel, annak a költsége is emelkedik, ami a megélhetés növeli.
Ha megvannak a tartalékok, és biztosítékok akkor bele lehet vágni, csak készülni kell tényleg vész-tervekkel. Írtad, hogy vannak negyed éves plusz pénzek, ha azt (legalább nagyobb részben) nem felélitek, hanem félreteszitek (akár előtörlesztésre, akár tartalék-képzésre) akkor pl máris jobb az optikája a dolognak.
Én nem tudom. Mi 3an simán kijovunk 500-bol.
De persze tudnánk nagyobb lábon élni...
Lehet én nem vagyok már kepben ki mennyibol el...
Én egyedül 300bol kijottem simán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!