Van itt aki 40m hitelt vett fel? Hogy érzed magad?
40m csok hitelt keszulunk felvenni. Gyerekek úton.
De félek az egésztől, sose volt hitelem.
25%-ban benne vagyunk
Mindig is taksrekoskodtan, most erre nem lesz lehetőség, cagy csak minimálisan.
A másik kérdésnél is leírtam, hogy azért vagy kicentizve, mert a 25% nálad azt jelenti, hogy 650 ezer forint bevételből havi 140-150et terveztek hitelre fizetni és a maradék kemény 500 ezerből terveztek hosszútávon megélni 3(!) gyerekkel.
És akkor még ebből kellene félreraknotok autócserére, háztartásigép cserére, olyan esetre, ha munkanélküliek/betegek lesztek. Ha 100 ezres fejlesztés kell a gyereknek.
Tudod te egyáltalán, mennyibe kerül 3 gyereket etetni/ruháztatni, pláne 5+ évesen? Ha a 20 éves autótokra akarjátok lecserélni, arra hogy raktok félre milliokat? Fürdőszoba renoválásra, tetőcserére, laminált padló cseréjére, bármire?
Igen, aki alberletbe vállal gyerekeket 140 ezer forintos bérleti díjjal, az is felelőtlen.
Nen vagy az szerinted?
Akkor most gondold el, hogy ott vagy 3 gyerekkel meg 40 millió hitellel és egy nap felhívnak, hogy a férjedbe belement valaki frontálisa, meghalt (ez mindennao több emberrel megtörténik, pesig mindenki azt hiszi, vele biztosan nem). Akkor hogy élsz meg a gyerekekkel? Vagy nem hal meg, csak mondjuk tartósan lebénul, munkaképtelen lesz. Vagy leépítés van a munkahelyén. Vagy téged kirúgnam, mert a 3 gyerekkel folyton táppénzen vagy.
Ha jól sejtem ez a kérdés az előzménye a másiknak amire válaszoltam.
Én is kérdezek, illetve feldobok pár szempontot, amit érdemes átgondolni:
Mekkora önrészt sikerült összetakarékoskodni eddig? A bevétel mekkora részének félretételével?
Most hogy úton vannak a gyerekek (illetve majd a szülés után) mennyit változik a bevétel? (A kiadás elég jelentősen fog, de ezzel gondolom számoltok.)
Mennyire "válság állóak" a munkahelyek? Elég rugalmas, hogy a gyerekek cseperedésével akár rész-munkaidőben, hozzájuk alkalmazkodó munkarenddel lehessen visszamenni dolgozni?
A gond (ahogy többen is írták) valójában nem a 25%-kal van, hanem a maradék 75% mennyiségével. Ha számolhatnál biztosan azzal, hogy a fizetés emelkedése miatt elinflálódik a hitel akkor nem lenne baj, de pont abban az élethelyzetben vagytok a gyerekek születésével, hogy a megélhetési költség is jelentősen emelkedhet, és bizonytalan, hogy melyik lesz nagyobb a kettő közül. Szóval jól át kell gondolni, és mérlegelni, B és C tervvel is készülni. (Biztosítás kötése ebben a helyzetben alap.)
Nagypapámnak volt egy mondása.
Inkább menjél dolgozni, túlórázzál, ha szükséges akkor legyen kettő vagy több munkahelyed az álmaid megvalósításához, de SOHA semmilyen körülmények között, NE vegyél fel hitelt, vagy kérjél kölcsön.
Ezt mindig szem előtt tartotta, hetente 6-7 napokat dolgozott, reggeltől-estig. Kőműves volt, ami egy nehéz fizikai munka. A feleségét és gyerekeit, eltartotta és felnevelte. Megjárta a második világháborút, 6 hónapot volt, orosz hadifogságban, sokszor éhezni-e kellett, de soha nem panaszkodott. 88 évesen halt.
Én ehhez tartom magamat.
Jómagam sem vettem fel semmilyen hitelt, és nem is fogok. Bármennyire is rossz az adott gazdasági helyzet, mindig van, egy másik út.
26, azért más világ volt régen, na. Mi évekig dolgoztunk külfdön, két munkahelyen, és még így is kellett valamennyi hitelt felvennünk ahhoz, hogy meg tudjunk vásárolni egy 2 gyerek felneveléséhez megfelelő ingatlant (semmi extra, átlagos családi ház). És már így is 30 évesek voltunk, mire így gyerekünk lett, ha arra vártunk volna, hogy hitelmentesen legyen ingatlanunk, soha nem lett volna családunk, mert még ma is gyüjtögetnénk.
Ja, és most 2024ben talán egy 1 szobás garzonapanelt sem vennék abból a pénzből, amiből pár éve házat vettem a város mellett.
Pedig spórolósak vagyunk, nem élünk nagy lábon, 18 éves korunk óta csak a saját ingatlanra gyűjtünk. De hitel nélkül nem lenne.
Mondjuk ekkora hitelt ilyen feltételekkel, mint a kérdező, sose mernék felvenni.
A csok hitel fix. Nem kell idekeverni a devizasokat....
4 év alatt jött össze 10m megtakaritas. De akkor én is dolgoztam. Az összes önrész joval több.
210/hó volt a megtakarítás átlagosan.
10 m -et elofogunk meg torleszteni az első évben, így 100e körül lesz a törlesztő.
A párom euróban kapja a pénzét. Amíg a gépek nem prigramoznaj helyettünk neki lesz állása
Én meg az aktuális kormánytól függők...
1 gyerek van, tudom milyen kiadasokkal jár.
Azzal valóban nem számoltam, hogy új kocsit kell venni. Mert úgy vagyunk vele akkor veszünk ha férjem kap plusz pénzt. Addig meg a javitasra legyen.
Lehet tényleg én vagyok túl optimista...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!