Hitellel elrontottam az életem?22/f

Figyelt kérdés

Sajnos későn érő típus voltam, és fiatalon eléggé nem figyeltek rám oda, én sem saját magamra, nem gondolkodtam, és ész nélküli dolgot csináltam..

Persze nem akarom másra hárítani a felelősséget..

Utazgattam rengeteget, szerencsejátékoztam(sajnos, de már nem), és nyilván a sulira, megélhetésre is elment, de sikerült összegyűjtenem 5millio forint diakhitelt, amit fél év múlva kell elkezdenem törleszteni.

Havi 60-70 ezer forinttal számolok, és így is fizethetem körülbelül 45-50 éves koromig

Szereztem egy kereskedelem és marketing diplomát cserébe..

Egy átlagos magyar embernek sajnos ez a 60-70 ezer forint nagyon odavág..

Még nem kezdtem el törleszteni, de már úgy érzem hogy szerintem én inkább külföldön tervezem a jövőt, mert még is csak 2500 eurós fizetésből az a 150 euró talán kevésbé lesz tragikus

Elrontottam?

22/F

Amúgy szerintem egy nagy csapda ez a diákhitel, egy 18 éves gyerek sokszor nem érett, úgy veszegettem fel a 750 ezreket és buliztam el, hogy nem gondoltam bele hogy majd egyszer vissza is kell fizetni..

2024. aug. 6. 20:34
1 2 3
 11/24 anonim válasza:
41%
A sulit ezek szerint fizetősön csináltad?
2024. aug. 6. 21:50
 12/24 anonim ***** válasza:
49%

Matematikából nem voltál ász, igaz?

Havi 60 ezer 23 évig az 16,5 millió, ami az 5 milliós tartozásra 14%-os kamatot jelentene. Itt nem tartunk.

Ne izgulj, nem rontottál el mindent, csak hoztál egy rossz döntést. Ez itt nem az USA, hogy nyugdíjig fizeted a diákhitelt!

2024. aug. 6. 21:51
 13/24 A kérdező kommentje:

Ilyen összegnél 7% kamat egy évben 350.000FT, és 60.000-el én egy évben 720.000-t tudok törleszteni, magyarul egy év alatt már csak 4.630.000

A következő évben pedig

4.234.000

Jó, 2 millió alatt kb már gyorsabban fog menni, de még úgy is több év, mivel egy év alatt havi 60.000 forinttal csak 720.000-t törlesztek, szóval egy 10 év biztos hogy van, azt már nem is akarom megtudni hogy mennyivel fizetek többet

Persze ha fényes jövő állna előttem, és mondjuk valami milliós feletti fizu lenne, abból havi 100 ezret is tudnék törleszteni, akkor gyorsabban mennének a dolgok, akkor talán 5-6 év alatt meglehetne..

2024. aug. 6. 22:03
 14/24 anonim ***** válasza:
51%
millió feletti fizu kell, ahhoz hogy 100 ezret tudjál törleszteni...? neked valami baj van az agyaddal...?
2024. aug. 6. 22:08
 15/24 anonim ***** válasza:
60%

Nézd, én a minimumot fizetem a diákhitelre (nem elbuliztam, nekem albérletre és megélhetésre kellett, úgyhogy végig a tanulmányaim alatt az akkori maximumot vettem fel). Az első két év, amíg minimálbér után fizeted a törlesztőt, tragikus, akkor semmivel nem csökken a kamatok miatt, de utána fizetéshez igazítják, onnantól azért szépen pörög lefelé.

Én 30+ évesen még egy diploma utáni képzés miatt újraindítottam (na, az már tényleg butaság volt), de így is el fog fogyni 36 éves koromra. Ha nem csaptam volna hozzá a plusz egy évet, akkor már elfogyott volna.

Úgyhogy nem, sehogyse fizeted 50 éves korodig. Ha okosabban csinálod nálam, és előtörlesztesz, akkor pikk-pakk megszabadulsz tőle.

2024. aug. 6. 22:46
 16/24 IgaziÚriember ***** válasza:
17%

"Egy átlagos magyar embernek sajnos ez a 60-70 ezer forint nagyon odavág.."

Egy átlagos ember meg se érzi, az átlagon aluli prolik esetleg igen.

2024. aug. 6. 22:46
 17/24 anonim ***** válasza:
Egy átlagos magyar nettó 428-at kap, annak a 70 ezer csak 16%-a. Abba azért nem rokkan bele az ember.
2024. aug. 7. 10:19
 18/24 anonim ***** válasza:
De most ezt nem értem... Amikor felvetted a hitelt, akkor gondolom jól jött. Azt nem tudtad, hogy ez nem ajándék, vagy adomány, hanem valamikor vissza is kell fitetni kamatokkal?! Felvetted - visszafizeted, ez egy ilyen játék. Attól, hoyg itt sirdogálsz miatta, hogy milyen rossz neked, mert 60-70 ezret havont ki kell fizetned rá, nem lesz jobb, nem fogják elengedni.
2024. aug. 8. 10:24
 19/24 anonim ***** válasza:

"Amúgy szerintem egy nagy csapda ez a diákhitel, egy 18 éves gyerek sokszor nem érett, úgy veszegettem fel a 750 ezreket és buliztam el, hogy nem gondoltam bele hogy majd egyszer vissza is kell fizetni.."

Aki azt hiszi, hogy ez ajándék pénz, annak tényleg "csapda".

Akinek meg a felmenői nem tudnak segíteni az egyetemi tanulmányai alatt, annak meg egy lehetőség arra, hogy ne betanított munkásként dolgozzon végig 40 évet.

Egy kicsit is értelmes 18 éves már fel tudja fogni, hogy a hitelt egyszer majd vissza kell fizetni.

2024. aug. 8. 13:28
 20/24 anonim ***** válasza:
#19 Az ilyennek szakmát kellene tanulnia. Amúgy is jobb már egy szakma (egy két diplomától eltekintve), vállakozni is könnyebb, külföldre menni is. A sok idióta meg veszi fel a milliós hiteleket, miközben ha szakmát tanult volna nem hitelene lenne milliós, hanem a félretett pénze.
2024. aug. 8. 17:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!