Mit csináljak havi 100 000Ft megtakarítással?
Úgyértem hova tudnám befektetni? Milenne a leglogikusabb döntés ha havonta van 100 000 Forintom amit nem szeretnék elkölteni semmi hülyeségre?
Nem igazán értek a befektetésekhez sajnos, de szeretnék azért egy kicsit tudatosabb lenni a pénzügyeimmel.
Meg hogy mennyi penzed van esdig felrerakva.
Semennyi? Akkor neked talaltak ki az allampapirt.
Köszönöm ezt már ajánlották nekem többen is.
De ott is nagyon sok féle van sokféle kamattal, amit nem is értek igazán, hiszen az a logikus ha a legmagasabb kamatozásút veszem, akkor miért vannak alacsonyabb kamatozásúak...
Tudom hülyeség olyat kérdezni hogy mi a legjobb mert valóban nincs legjobb befektetés, de melyik állampapírt érdemes választanom, ha 2 év múlva kiszeretném venni a pénzemet?
Befektetésként ez nem igazán értelmezhető.
Inkább képezd magad belőle, hogy 1-2 év múlva a tízszeresét tudd megtakarítani havonta, és majd akkor gondolkodj befektetésben.
Ne menjen el a kedved kérdező, főleg, ha fiatal vagy és most kezded ezt az egészet.
Ne tántorítson el pár arctalan kommentelő leszólása, hogy semmi pénz ez. Pont havi 100 eFt-tal több a semminél! Ha beütne valami tragédia és van egyébként hol lakni, megoldható belőle a havi étkezésed, háztartási dolgaid szűkösen… így tekints rá és becsüld meg.
45+ bank dolgozó vagyok, neked én is kezdésnek az állampapírt javaslom és mivel nincs más tőkéd, vegyél RÖVID lejáratú, éven belüli, pl diszkont jegyet.
Kezdd olyannal, ami mondjuk 3-5 hó múlva jár le… szorgalmasan vegyél minden hónapban hozzá 1-2 hónappal később lejárót… így ha pár hónapon belül kellene a pénz pl egy elromlott háztartási gépre, akkor mindig lesz lejáró párszáz ezer forintod…nevezhetjük likvid tartaléknak, ha már felépíted.
Ha lejár egy 100.000 Ft-od, tegyél hozzá még 10-20 ezret és úgy vegyél újra… ha megvan havi lejárogatósban kb 3-4 havi átlagos megélhetésed költsége (legyen mondjuk pl 1 MFt, tehát kb 9-10 hónap alatt tudod ezt felépíteni), akkor emellett szépen kezdj el 1-3 éves időtávú papírokatis venni (pl 1 éves állampapír)… ha ebből is felépítettél egy nagyobb kört, akkor már lesz rutinod, esetleg - kockázatvállalásodtól, céljaidtól függően- gondolkodhatsz pl részvényekben, ehhez már brókercéggel kell majd szerződnöd vagy bank értékpapír számlát nyitni stb.
Az állampapírhoz nyiss ingyenes kincstári számlát: az oda ki-befizetés teljesem ingyenes (vigyázz, akárki akármit hazudik, más terméknél ez nincs így, legfeljebb nem költség a neve!)
Ha fiatal vagy, tudom soká lesz, de NYESZ (nyugdíj előtakarékosság) vagy önkéntes nyugdíjpénztárban is érdemes gondolkodnod- ezt nyilván nem tudod azonnal felhasználni, ha kell valamire… de ha már 3-4 havi tartalék van, hidd el, rutin lesz 10-20-30 ezret esetleg erre is félretenni (pl úgy, hogy ha jár valami szja, azt nem kéred havonta érvényesíteni, hanem évi egyszer és ide fizeted stb.)
Amire figyelj: az állampapír biztonságos, de nem egetverő a kamata… a részvények, egyéb értékpapírok között lehet jobb hozamú, de esetleg fix költséggel jár vagy a tőkéd is kockáztatod…
De ne felejtsd el sose: ha egy kincstér fizet éves szinten 6.7-7% kamatot, egy banki befektetési termék mondjuk 8%-ot, akkor nehogy rőbízd a kis pénzedet mindenféle érettségizett OBV ügynökre, bitcoinos bohócra, amway vagy más MLM ügynökre, évszázad bizniszét hirdető, hihetetlen (értsd kockázat nélkül a mai környezetben 10-15%-ot meghaladó!) hozamokat ígérő csalókra… akármilyen hihetetlen, nekik te lennél az ideális áldozat, akit be lehet etetni olajkút részesedéssel, üdülési joggal meg egyéb szemetekkel. Egyelőre ne bízd a kis pénzed csak és kizárólag államkicstárra vagy magyar mnb engedéllyel rendelkező bankra, később brókerre… mindenféle usa meg offshore helseken bejegyzett ltd-k fantasztikus ajánlatait, gatyából kilógó s..gű ügynökök tukmálását, ismerősök erőszakos okoskodását nagyon kerüld el.
Egyszerű dolgozó emberként, kezdőként első a rutin és a biztonság… most gondolj bele: ha a bank (nyilván pár% haszna után milliárdokkal szakértő gárdával gazdálkodva) ajánl neked 7-8-10%-ot, akkor mit tud Noname Jóska, MLM Julis meg Bitcoin YoloCsávó, ami aaaaannnnyival tutibb… szóval józan észre fel :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!