700. 000 Ft-os megtakarítással mit csináljak? Befektetni kevés, a bank meg semmi kamatot nem ad. Te mit tennél ennyi pénzzel?
Nekem most csak 350eFt van befektetve... Ráadásul az is 4 külünböző befektetési alapba, szóval mért lenne probléma a te 700eFt-od?
A banki kamat az szinte 0.
Bemész a bankodba (vagy végignézed egypár honlapját) és megkérdezed/megnézed milyen befektetési alapok vannak és kb. mennyi a hozamuk. És választasz egyet.
Több választási lehetőség van, van amit bármikor visszaválthatsz, van amihez 3 vagy 5 évig nem tudsz hozzányúlni. Van kis, közepes és nagy kockázatú. Nyilván aminek nagyobb a kockázata az többet is hozhat. Nekem is több félében van, így megosztom a kockázatot és nagyobb is a hozam, mintha kizárólag tőkevédett, alacsony hozamúban lenne.
Nekem befektetési alapjaim vannak. Rengeteg féle közül lehet választani.
Vannak kockázatosabbak és kevésbé kockázatosak is. Érdemes több típusúba fektetni a biztonság miatt.
Egyébként ezeket is érdemes félévente felülvizsgálni, és mindig átmenni olyanba amelyik jól megy(nyiltvégű esetén).
K&H:
Erste Sparinvest:
Hozamok kilistázása:
A befektetési alapokra ez jellemző:
Úgy működnek mint a részvények, hiszen általában részvényekből állnak. Tehát a kockázatosabb részvény alapú befektetési alapok azoknak valók, akik tőzsdézni szeretnének, de nem értenek a dologhoz. Azaz ha jól megy egy-egy szektor, vagy régió akkor tőzsdézés nélkül lehet részesedni a hozamaikból, viszont válság kirobbanásakor 2008 körül, ezek a befektetési alapok is nagyon sokat buktak!
A nem kockázatos befektetési alapok, pedig kb. olyan hozamot produkálnak, mint a sima banki.
Ezért érdemes több különbözőbe fektetni.
Hosszútávú befektetésnél (3-5 év) kiegyenlítődnek ezek a negatív is nagyon pozitív időszakok, rövid távon viszont időszakonként felül kell vizsgálni hogy az ember mibe fektessen, mert változó az, hogy mikor melyik dolog megy jól.
Jót nevettem mindegyik válaszon. Először is bankba nem szabad lekötni semmilyen pénzt, ott csak a forgó tőke maradhat!!
Bróker???
Erste és K&H?????
Egyébként pénzügyi tanácsadó vagyok és gondoltam körülnézek.. Egyáltalán nem kevés befektetni. Ha érdekelnek tanácsok írj bátran.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!