Havi 150 ezer forint ingyenes készpénzfelvét?
30: Kikapcsolt butatelefont is le tudnak követni ismereteid szerint? Azt is csak nagyon néha viszek magammal, ha tudom, hogy kelleni fog. Vezetékest többet használok.
És ez?
"Kikapcsolt butatelefont is le tudnak követni ismereteid szerint?"
Letudják.
Oké, kikapcsolt butatelefonnal nyilván nem. Menjünk vissza 1995-be. Nem mondom, hogy nem lehet manapság mobil nélkül létezni, de nem könnyű és mindenki úgy fog rád nézni, mint egy UFO-ra.
Elolvastam a cikket. Interjú egy paranoiás egyénnel, aki maga is elismeri, hogy a mai banki csalásoknál az ügyfél a hibás. Bocsánat, de csak a hülyék dőlnek be az ilyeneknek, mint "küldök futárszolgálatot az eladó cuccodért" és csak a hülyék lépnek be a banki rendszerükbe úgy, hogy azt egy linken keresztül kapták nem pedig kézzel írták be a valós címet. Ja, meg megnézem az URL-t, hogy nem bankneve.akarmi.xyz.hu a cím, hanem bankneve.hu
Pofon egyszerű az ilyen csalásokat kivédeni, csak józan ész kell hozzá. Mondom ezt úgy, hogy a családból volt, aki bedőlt már phishing oldalnak és új kártyát kellett csinálni neki.
Az, hogy csinálj 26 bankszámlát szintén hülyeség. Van egy normál számlám, ahhoz van egy virtuális webszámla, amit akkor használok, ha nem szokványos oldalon vásárolok. Ennyi.
33: Na de azt mondtad, hogy vegyek állampapírt, ahhoz kell nyitni ey külön értékpapírszámlát, írtad te is.
"Pofon egyszerű az ilyen csalásokat kivédeni, csak józan ész kell hozzá. Mondom ezt úgy, hogy a családból volt, aki bedőlt már phishing oldalnak és új kártyát kellett csinálni neki."
Örülök, én százával olvastam az elmúlt években, hogy eltűnt pénz a magán számláról, itt is írják a gYIK-en.
Tegnap is volt egy ilyen tárgyalás a bank és az ügyfél közt Balassagyarmaton, követem az esetet. 11 milliót emeltek le.
A bank azt hazudja, hogy küldtek SMS-t a tranzakcióról, és azt az ügyfél jóvá hagyta. Bizonyítva van, hogy nem küldtek, az ügyfél nem is volt gépnél, iparos munkát végzett éppen, nem adott meg senkinek semmit.
Szóval amit a srác írt a cikkben, azt fedi, amit tapasztaltam eddig.
És se a rendőrség, se a pü. felügyelet nem tette a dolgát, ezért van polgári per... ami vicc, büntetőpernek kellene lennie, mialatt a bank rég kártalanítani lett volna köteles az ügyfelet. Ehhez képest még a károsult invesztál be továbbra is. Ez mindennapos sajnos, így mennek itt a dolgok.
És még szerencse, ha nem fogják megvenni a bírót, mert az is mindennapos, ugye. De még a saját ügyvéded is átverhet, az se ritka.
* jó, ez nem a kártyára volt példa, amiről a cikk szól, itt az volt a bibi, hogy mobilra volt letöltve a banki alkalmazás, ha nem lett volna, nem tudták volna meghekkelni.
Ettől függetlenül az etikus hacker azon véleményét, hogy 10-es skálán 3 az állítás igazsága, miszerint a felhasználón múlik, nincs okom kétségbe vonni.
A cikk SMS-es jóváhagyó kódról ír. De pl. az OTP esetében nem SMS kód jön, hanem külön a mobiltelefonon az appban kell jóváhagyni a kártyás vásárlást. Azt nem tudják ellopni max a telefonnal együtt, de a telefon feloldásához meg ujjlenyomat vagy faceID kell.
A banki rendszerbe belépéshez szintén nem SMS kód van, hanem a képernyőről kell leolvasni a QR kódot, amit szintén nem tud megtenni egy csaló támadó, max ráveszi az ügyfelet, hogy csinálja meg, de akkor szintén az ügyfél a bamba.
Ha a netbanki rendszeren keresztül kopasztanak meg valakit, az tuti biztos, hogy a felhasználó tudatlanságának/figyelmetlenségének/hanyagságának tudható be.
Az egyetlen lehetőség, hogy ténylegesen az ügyfél hülyesége nélkül lopjanak tőle pénzt az, ha egy amúgy legit oldalról kiszivárognak a bankkártya adatok és azzal visszaélnek. De ebben az esetben csak a napi limit erejéig tudnak megkárosítani, szóval pl nem 11 millióval (hacsak nem vagy olyan hülye, hogy korlátlanra állítottad). De amúgy nagy, ismert szolgáltatóktól, mint Simple, CIB, Barion nem fognak kiszivárogni az adatok.
36: "appban kell jóváhagyni a kártyás vásárlást"
De hányféleképpen írjam még le, hogy a telefon közelében sem volt az ember, nemhogy vásárolt vagy bármit csinált volna a banki alkalmazásban?
Mégis megtörtént, és sokakkal megtörtént, és a kifejtett esetben nem az ügyfél volt a hibás, különben nem tudnák bizonyítani. És ugye akkor nem is invesztált volna bele a perbe eddig már 3 milliót a károsult, ha nem tudna biztosra menni. És hogy se a rendőrség, se az MNB-felügyelet, se a bank nem tesz semmit, az is a károsult hibája akkor szerinted nyilván.
És ez?
"Említette még a kötelező kártyás fizetés bevezetését, amelyen a KKV-szektornak óriási költsége van, 3-4% jutalék a bank felé"
Erről úgy szereztem tudomást 2 hónapja, hogy boltok kiírták, hogy a kártyával fizetőknek idéntől ennyivel drágább az áru. Egy cukrászda azt írta ki, neki évi 2 millió Ft ez, és nem tudja vállalni ezt a költséget.
"De hányféleképpen írjam még le, hogy a telefon közelében sem volt az ember, nemhogy vásárolt vagy bármit csinált volna a banki alkalmazásban?"
Ez csak és kizárólag úgy lehetséges, ha valahogyan kicsalták tőle a belépési adatait. Akár úgy is, hogy mindenhol ugyanazt a jelszót használta és az kiszivárgott egy kevésbé védett oldalról, aztán mivel ugyanazt a jelszót használta mindenhova, így beléptek az emailjébe és a banki alkalmazásába is. De ez is gondatlanság a felhasználó részéről.
"Erről úgy szereztem tudomást 2 hónapja, hogy boltok kiírták, hogy a kártyával fizetőknek idéntől ennyivel drágább az áru."
Na ezt meg nem tehetik meg a boltok. És amúgy nem a kártyás fizetés a kötelező, hanem elektronikus fizetés. Ez lehet akár átutalás lehetősége is. De nagyon olcsón meg lehet oldani, pl. a kutyakozmetikusom egy mobilappot használ, simán a telefonjával tud kártyát elfogani és ahogy mondta, fél százalék a jutalék. Azaz pl. egy 1000 forintos termék esetén 5 forint. Amelyik vállalkozás ezt nem tudja kigazdálkodni az inkább húzza le a rolót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!