Miért rossz az állampapír?
Kaptam a bankomtól egy levelet amiben részletezték, hogy a kormány utasításba adta, hogy tájékoztassák az embereket, hogy van ám állampapír lehet venni! Mert az jobb mint ha csak úgy lenne a pénz.És pénzügyi tudatosság!!!
Na most én úgy vagyok vele, hogy minden amit tukmálni kell az alapból rossz és ha olyan jó lenne akkor már lenne nekem.
Fogalmam nincs mire jó ez az állampapír, csak dobálóztak a kamatokkal, hogy akár évi 14%-ot is hozhat.
Tehát what is the catch?
Ismersz más ennyire kis kockázatú módszert, amivel kevésbé ég el a pénzed az infláció miatt kérdező?
Még ha biztonságos ETF-be raktad volna a pénzed, pl S&P500-ba, akkor a pénzed 13,5%-al emelkedett volna az elmúlt 1 évben, de tekintve, hogy egy éve 390 ft körül volt a dollár, most meg 350 környékén van, így forintba kb 2%-al nőtt volna a megtakarításod. Ha meg PMÁP-ba raktad volna 1 éve, akkor kb 16%-ot.
Aki nem akar nagy kockázatot válni, annak tökéletes választás volt az elmúlt 1 évben az állampapír, és a következő évben is az lesz (bár ez az év a tőzsdének elég gyenge volt, jövőre feltételezem az S&P500 is belehúz, dehát ez se garantált).
15
És azt se felejtsük el, hogy az állampapír hozama adómentes. Az sp500 nem.
Mondjuk erre ott a TBSZ...
De én amúgy elég nagy állampapper ellenes voltam egészen idén januárig, amikor végre színvonalas mennyiségű pénzt kezett hozni, úgy hogy az infláció már nem olyan rossz mint tavaly. Most szerintem megéri 1 évet pihentetni benne a lóvét, addig a tőzsde és az ingatlanpiac is eldönti hogy összeomlik-e.
De komoly megtakaritást máshonnan nem mozgattam át azért állampapperbe, kb. 10M-m van benne.
A tbsz kevésbé likvid.
Van előnye az allampapirnak, aki nem akar vagy tud a pénzügyekkel napi szinten foglalkozni annak talán a legjobb ajánlat ma.
Amihez nem nyúlhatsz hozzá 5 évig, vagy feleslegesen fizetted a havidíjat (igaz az nem sok). Sokan nem ilyen hosszú időben gondolkoznak mert úgyis lesz a közeljövőben valami nagyobb kiadásuk, amire elverik a megtakarításukat, a legtöbb embernek meg nincs akkora vagyona, hogy még ezen felül félre is tudjon tenni.
"ha olyan jó lenne akkor már lenne nekem."
Több millió embernek van már. Attól, hogy sok embernek van ez nem lesz se jó, se rossz befektetés.
Az, hogy te eddig egy kő alatt laktál és nem hallottál róla, holott vagy 4 éve folyamatosan reklámozzák az meg a te dolgod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!