Mi értelme van levinni 10%-ra a törvényi minimum önerőt az első lakás vásárlásánál?
1.) Melyik bank fog élni ezzel a lehetőséggel? Hiszen már a 20%-ra sem adtak hitelt nagyon sok esetben.
2.) Ha mégis lesz ilyen bank, akkor aki belevág, és a delikvens csak 10%-ot tudott összekuporgatni, hogyan fogja fizetni az óriási törlesztőket?
80 milla egy normális lakás Pesten. Felvesz 72-t rá, és fizeti majd 30 évig?
Senkinek sem árt?
Aha. Úgy tűnik kezd kimenni a kollektív emlékezetből a többezer család aki becsődölt a devizahitelektől, és mentek a kilakoktatások 10 éve.
Ez addig nem árt senkinek, amíg minden a terv szerint halad. De erre kisebb az esély ha nagyobb kockázatú hiteleket vesznek fel az emberek. Ergó már csak a nagy számok törvénye alapján is lesz valaki, akinek ez ártani fog, és rámegy a fél élete.
23-ez OK, de akkor szerinted korábbam miért került bevezetésre a 80%-os ingatlan terhelhetőségi limit és azóta milyen pozitív változás történt a hitelezésben, ami indokoná most a 90%-ra emelést?
Mivel én semmilyen kedvező változásról nem tudok, sőt romlott a gazdasági helyzet, magas az infláció, drágábbak a hitelek, így nem látok semmilyen észérvet a változásra, ezért csak politikai zsonglőrködésre tudok gondolni.
"de akkor szerinted korábbam miért került bevezetésre a 80%-os ingatlan terhelhetőségi limit és azóta milyen pozitív változás történt a hitelezésben, ami indokoná most a 90%-ra emelést?"
Ebben azért egy kis logikai ellentmondást érzek. Azzal érvelsz a mostani döntés ellen, hogy ez egy korábbi döntéssel szembe megy. Tehát a mostani döntés hibás, hozhatnak hibás döntést. De ha te magad állítod hogy születhet hibás döntés, akkor ennyi erővel a korábbi 20%-os határ bevezetése sem szentírás, az ugyanúgy lehet hibás döntés következménye, nem?
"Úgy tűnik kezd kimenni a kollektív emlékezetből a többezer család aki becsődölt a devizahitelektől"
Nem felejtettük el (legalábbis én nem). Csak én, sarkosan fogalmazva, az "aki hülye, haljon meg" nézőpontot képviselem.
Én úgy látom nem fogok tudni saját házat venni amíg össze nem szakad az egész. Addig számomra 2 opció van:
A: Nem lesz családom sosem, nem szülök anyámhoz gyereket sem albérletbe mert az ország nem képes arra, hogy olyan fizetést adjon amiből nem kell halálomig a hitelt fizetnem.
B: Az ember a szülőhöz csinálja a gyereket és talán 4-5 év múlva eltud költözni, ahogy tud félretenni pénzt otthon.
2016-ban tesóm és felesége össz keresete 440eFt volt. Hitel: 45eFt
2023: én és párom össz keresete 740eFt. Hitel fizetése 240-250eFt
Számoljunk: 2016ban a hitel kb 11%
2023ban a hitel kb 33%
És azt inkább le sem írom hogy 4 műszakos (4 nap 12 és 4 nap otthon) munkarendről beszélünk Hevesben. Magyarul ha egy 2 műszakost néznénk akkor kb 300-300 azaz 600eFt-ra jönne ki a fizetésünk magyarán a fele a hitelbe menne :)
Szóval engem nem érdekel hogy 10% vagy 20% önerő kell, moslék az egész ami itt van.
A: Nem az országnak kell jó fizetést adnia, hanem neked olyan kompetenciákkal és tudással rendelkezni, ami olyan gazdasági értéket állít elő, melyet megfizetnek. Vagy vállalkozz. Satöbbi.
B: Keress olyan hímet, akinek a tiéddel együtt nem 2000 EUR alatt van a fizetése, hanem mondjuk egyedül is bőven afölött, és el tud tartani egy családot.
C: a határok nyitva. Mivel bizonyára tanult, nyelveket beszélő emberek vagytok, nem lesz gond kolbászból kerítést építeni nyugaton.
Csak hát minden nehezebb, mint nyígni.
28-as, 2024-ben 11M Ft lesz a babaváró, amit önerőnek is fel lehet használni és kamatmentes, ha legalább 1 gyerek születik 5 éven belül. Ennek havi részlete kb 50E Ft lesz.
Ha csak 1 gyereket tervezel, számoljunk még 20M Ft piaci lakásvásárlási hitelt is, így már kb 30M Ft-ból tudtok házat venni Heves megyében. Ennek részlete 157E Ft, de ha 2 gyereket vállaltok, akkor 10M Ft 3%-os hitelre is jogosultak vagytok, aminek a részlete 25 évre 47,5E Ft, mellé már csak 10M piaci kamatú hitel kell, az megvan 80E Ft alatt. Azt még nem tudni, mennyi lesz jövőre a CSOK, de még az is hozzájön a forrásokhoz.
A 2. esetben kb 180E Ft/hó törlesztővel van egy 31-32M Ft-os házatok 0 Ft önerővel. Szerintem ez nem annyira vállalhatatlan, ha nem vagytok életképtelenek és később emelkedni fog a fizetésetek is, a törlesztők viszont fixek.
Én a Ti helyzeteteket azért nem látom olyan drámaian rossznak a helyzetemet, de tény, hogy erőfeszítésekkel jár egy ingatlan vásárlás még vidéken is. Ha ugyanezt Bp-en próbálnátok, az már valóban kvitelezhetetlen lenne ennyi pénzből, mert ott 50-60M Ft egy "CSOK képes" lakás manapság.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!