Az állampapír mellett melyik a második legkevésbé kockázatos befektetési forma ami majdnem hasonlóan adómentes viszont minimum akkora hozamot biztosít mint az állampapír?
Ugye mindenki olvasta a hírt, hogy menekülnek a PMÁP-ból. Én is ezt tenném, mert elég baljós jelek ezek. Lehetőleg a magyar államtól teljesen független befektetést választanék azonban full laikus vagyok a témát illetően.
Olvastam TBSZ számlákat, amin legszívesebben S&P500-as részvényeket vásárolnék.
De inkább tőletek kérdezném meg, hogy az állampapírnak mi a legjobb kihívója, ha valaki megközelítőleg hasonló kockázati szint mellett szeretne mondjuk a mostani FixMÁP hozamát elérni (vagy akár többet) úgy hogy csak állni hagyja benne a pénzét?
Nincs "második".
Amit te keresel, az abban a formában ahogy te elképzeled egyszerűen nem létezik.
A TBSZ-en S&P500 egy teljesen más természetű befektetési mód.
Gyakorlatilag össze sem hasonlítható a Magyar Állampapírra, annyi mindenben különbözik.
Kérdező, amit te keresel azt úgy hívják, hogy FIXMÁP állampapír.
6.5% éves hozam.
Tbsz-re nem csak részvényt lehet venni, hanem vállalati kötvényeket is.
De azok sokkal kockázatosabb egy állampapírnál (államcsőd vs egy cég csődje) és nem hoz lényegesen több pénzt. Illetve sokkal nagyobb pénzügyi tudás kell hozzá.
Ha nem akarsz kockáztatni, akkor maradj az állampapírnál.
Amúgy nem biztos hogy megéri átváltani PMÁP-ot FixMáp-ra, 1% a visszaváltás díja, és fog csökkenni az infláció tovább 2025-2026-ban szerintem, sőt azt tippelem, hogy nőni fog. (Persze lehet hogy nem lesz igazam.)
A kockázat relatív.
Az ingatlan is kockázatos, egy év alatt lehet bukni rajta tízmilliókat.
De ha benne laksz, akkor nincs kockázat, mert majd eladod nyolc év múlva.
Na ugyanez a helyzet a tőzsdével is.
Vállalati kötvények TBSZ számlán.
Kockázat kicsit magasabb, hozam kicsit magasabb.
"Olvastam TBSZ számlákat, amin legszívesebben S&P500-as részvényeket vásárolnék."
OK. Na és mi a terv arra az esetre, ha a következő 10-15 évben medvepiac lesz?
Egy jókora korrekció, amikor a S&P500 árfolyama, feleződik vagy akár harmadolódik?
(Volt már ilyen nemegyszer az index történetében, s ne aggódj, lesz is! A kérdés csak az, hogy mikor...)
Ez valami kattintásvadász cikk cím volt?
Inkább csak arra szeretett volna kitérni a firkász, hogy akinek még a nagyon jól kamatozó pmáp-ja volt azok esélyes, hogy átteszik a pénzüket más állampapírba (pl. Fixmáp, emáp) mert a fordulónap után kb. harmad annyi kamatot fog inentől fizetni. Egy másik részük lehet, hogy tényleg kiveszi teljesen a kincstári pénzét és más befektetés után fog nézni.
"Ugye mindenki olvasta a hírt, hogy menekülnek a PMÁP-ból."
Az emberek nem "menekülnek" a PMÁP-ból. Nem az a döntő ok, hogy kételkednek a visszafizetésben.
Csak éppen a 18-19%-os éves kamatláb -kamatfizetés után- lecsökken majd 4-5%-ra. És azt keveslik.
Vannak az eladók között olyanok is, akik jobb kamatozású állampapírt vesznek.
"Csak éppen a 18-19%-os éves kamatláb -kamatfizetés után- lecsökken majd 4-5%-ra. És azt keveslik."
Na ezért menekülnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!