Sajnos csaló áldozata lettem. Elutaltam 20 ezer forint előleget, de egy kamu címre mentem és le lettem tiltva. Van némi remény elkapni az illetőt? Telefonszáma amin beszéltünk és a bankszámlaszám megvan, amire utaltam. Tegyek feljelentést?
"Ha nem teljesen retardált, akkor nem a csaló nevén van a bankszámla, hanem egy hajléktalanén, a pénznek pedig jó eséllyel hűlt helye van, mivel azonnal tovább szokták utalni."
Jah... szerinted aki 20 ezer forintos előre utalós csalásban utazik, az nem teljesen retartádált, és hajléktalan nevére csináltat számlát?
Ne legyenek illúzióid, ez az az elkövető kör, aki azt hiszi, ha nem veszi fel a telefont, meg lecseréli néha a számát, akkor nem kapják el. A bankok tucatjával kapnak ilyen megkereséseket a rendőrségtől, és 99%-ban megvan az elkövető, aki kő kemény pár százezer forintos tételeket húz be, amíg el nem kapják
Ilyen esetben maximum annyi szokott lenni, hogy valamelyik családtagja (hello nagyi, hello anyu) van a számla, de ott is 5 perc alatt derül ki, hogy nem a 80 éves nagymama vitte a boltot.
Jól hangzik ez a hajléktalan számla dolog, ez az már nagyon nem az az elkövetői kör, és nagyságrend, amiben az ilyen "utald má' el a pénzt, és feladom, eskü" típusú "bűnözők" nyomulnak.
16
Egy dolgot felejtesz ki a menetrendből - mindegy, kinek a nevén van a számla, anyu, apu, nagyi, szomszéd, csöves... A pénzt azonnal leveszik és nyoma vész.
Hiába van meg a szabolcsi zsákfaluban Kolompár Ronáldó, mint elkövető, behajtani semmit nem lehet rajta. Majd télen mikor hideg lesz leülni napi 5.000 ft-jával aztán jöhet a szabadulási buli. De attól te pénzt nem látsz.
Le lehet nézni ezt a társadalmi réteget és igen, legtöbbször nem atomfizikusok, de sajnos az alapokkal nagyon is tisztában vannak.
17: ettől még egyrészt megvan az elkövető, másrészt megvannak a megvásárlt termékek (99%-ban mobilt vesznek amúgy, esetleg TV-t, vagy egyéb kütyüt, de volt már aki láncfűrészre költött). Ha valami fogyó eszközt vesznek belőle, az is pár üveg pia, esetleg kaja, hidd el, az ilyen elkövetők nem nagyban gondolkoznak, ezért is szokott előkerülni a pénz/áruk nagy része.
Ezek az emberek a levett pénzt nem rögtön a Vigin szigeteki bankszámlájukra utalják, hanem vesznek pár dolgot, amit megtalálnak náluk, valamint gyakran van egyéb vagyonuk is, még ha nem is sok, de a csalás összegéhez mérten elég nagy, hogy kártalanítani lehessen az áldozatokat.
És ami a legfontosabb, hogyha nincs is meg a pénz, akkor is legalább leállítod, és mást nem fog átverni. Ezért kell feljelenteni.
" de sajnos az alapokkal nagyon is tisztában vannak."
Hidd el, nincsenek. Maguk lepődnek meg a legjobban, amikor csögetnek a kollégák, és pontosan tudják, hogy mit követtek el. Mert honnan tudhatná a rendőr, hogy ő hol lakik. Meg nem a saját telefonját használta, meg egyébkét is kikapcsolta.
Ezek a FB Marketplace, meg Vatera átverések tényleg a legkisstílűbbek területe, és egyetlen okból tudnak állva maradni pár hétig-hónpig, hogy az emberek többsége puffog, de nem jelenti fel őket egy max fejenként 30-40ezres csalásig.
És tudod, hogy mivel buknak végül mégis meg? Hogy mikor már 5-6 vagy akár 10-12 embert lehúztak 20-25 ezerrel, akkor azt hiszik, hogy menni fog nagyobban is, és bepróbálnak egy 100 ezres tételt, vagy elkövetik a hibát, hogy valami olyan csoportban akarnak átverni embereket, ahol 1db veszi a fáradtságot, és ráveszi a többit, hogy együtt nyomják fel.
Utána gyakorlatilag annyi idő alatt megvannak, amennyi idő alatt a bank kiadja az adatokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!