Harmadik fél elkérhet bankszámla szerződést megőrzésre bármilyen indokkal? Pl. munkáltató. A bankszámlaszámot megnézik róla, hogy elírás ne legyen, ez rendben, de megtarthatja a személyi anyagban vagy máshol?
Nem. Te önként bárkinek megmutathatod, ellenben munkáltató, főbérlő, stb nem kötelezhet rá, illetve a banknak kifejezetten tilos kiadni 3. fél számára.
Ez alól kivételt képeznek a hatóságok, rendőrség, NAV bizonyos feltételekkel hozzáférhez, nekik kiadhatja, pontosabban nekik kötelező kiadni a banknak, ha kérik. De ez nem úgy megy, hogy bemegy a rendőr, hogy "Kiss Pista zászlós vagyok és Kovács Marika bankszámla szerződését szeretném látni", hanem hosszas jogi folyamat, pontosan le van minden szabályozva.
Elsőnek: Ne hidd, hogy olyan hosszas jogi folyamat, ha valamelyik hatóság banki adatokat akar kikérni.
Ha a nyomozáshoz szükséges vagy van rá esély, hogy szükséges, akkor simán kérhet adatokat.
Emellett a bank nem vizsgálhatja az okát.
Kérdezőnek:
Nem kötelezhet rá, de ha te odaadtad önként akkor már semmi jogellenes nincs benne.
Ha fenyegetéssel (pl. kirúgás) vagy valami más törvénytelen eszközzel vesz rá, akkor maga a módja a törvényellenes.
Banktitokról pedig beszélni sincs értelme ilyenkor, mivel az ügyfél bármikor felmentést adhat a banktitok alól illetve önmaga kiadhatja saját banktitkait. Itt most ezt történt.
Egyébként valahol érthető, hogy a munkáltató tudni akarja, hogy tényleg a munkavállaló-e vagy sem a bankszámla, mivel utána nem akar esetleg a NAV-val hadakozni, hogy egy nem munkavállaló számlájára miért utal havonta munkabért.
De ha mindenáron azt akarja, hogy igazold, hogy tiéd a számla akkor is elég lett volna bemutatni a szerződést, nem ott hagyni.
Illetve bankok ki tudnak állítani igazolást is, hogy XY személynek a nálunk vezetett számlaszáma xxxxxx.
Remélem tudtam segíteni, amit el lehet mondani erről szerintem meglett. :)
"Egyébként valahol érthető, hogy a munkáltató tudni akarja, hogy tényleg a munkavállaló-e vagy sem a bankszámla, mivel utána nem akar esetleg a NAV-val hadakozni,"
Ezt nem is értem, hogy miért kellene hadakoznia? MT ezt írja elő:
"A munkabért a munkavállaló által megjelölt fizetési számlára utalással kell megfizetni."
Semmiféle kikötés nincs arra nézve, hogy ennek a számlának a sajátjának kell lennie.
Én arra utalom a bért, ahova a dolgozó kéri. Írásba adja, hogy milyen számlára kéri. Ha elírja a számokat, az az ő baja. Nyilván segítem őket azzal, hogy ha behozzák a bankszámlakivonatot, vagy banki szerződést, akkor leírom róla a számokat, de a többihez közöm nincs, megtartani meg végképp nem fogom, nincs is jogom hozzá.
Soha életbe nem volt ebből gondunk.
Miért lenne gondja az adóhatósággal, könyörgöm?
Oda kell utalnia a bért, ahova a dolgozó kéri. Ha az övé a bankszámla, ha nem.
Ezzel a jogszabállyal még a NAV sem mehet szembe...
"Persze utólag el lehet rendezni" Mit is kellene utólag elrendezni? Még mindig nem értem. Ha pontosabban fogalmaznál, megköszönném.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!