Ha én nevemen van az autó akkor nekem abból milyen hátrányom lehet?
Mit jelent, hogy a neveden van a két autó?
Egy-egy autónál te vagy a tulajdonos és üzembentartó is egyben, te csak tulajdonos vagy, te csak üzembentartó vagy?
Ahogy már írták előttem:
Adófizetési kötelezettség (gépjárműadó), kötelező biztosítás fizetése, minden büntetés neked megy, ha valaki szabálytalankodik az autóval, még ha nem is Te voltál az.
"ő meg lepattintja magáról mivel 17 évesen jogsija sincs."
A végeredmény valóban ez lehet, de nem biztos.
1./ 17 évesen mit értesz ehhez? Azt sem tudod, hogy hova kell menni, mit kell csinálni, ha nem te követted el.
2./ Jogosítvány nélkül senki nem vezetett még ebben az országban?
"Gyorshajtásnal meg ott a fotó hogy ki vezetett"
Férjem belefutott egy ilyenbe. A fotón egyáltalán nem látszott, hogy ki vezette az autót. Én vagy Ő, vagy valaki más. :)
Valószínűleg én is amiatt aggódnék inkább, hogy a szülei miért használják a gyereküket strómannak.
↪ „Csak tulajdonos” 3/ (2022. nov. 25. 05:30)
Ha csak tulajdonos vagy, akkor az üzemeltetéssel semmi gondod sincs.
Az üzembentartó kötelessége a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötése és díjfizetéssel történő fenntartása, ő a gépjárműadó alanya, az ő felelőssége az időszakos műszaki felülvizsgálat elvégeztetése.
Ha pótdíj keletkezik (parkolás, útdíj), vagy közlekedési bírság (amit nem a helyszínen szabnak ki a vezető számára), akkor azt az üzembentartó kapja.
Vannak olyan közlekedési károkozások, amikor törvényi rendelkezés alapján a biztosító visszkeresettel élhet, azaz követelheti a károsult részére kifizetett összeget; a törvényben az is meg van szabva, hogy milyen esetben a vezetőtől, milyen esetben az üzembentartótól; a tulajdonostól, sosem.
Legfeljebb a NAV firtathatja, hogyan lehettél a tulajdonosuk. De ha igazolható jövedelmedből vetted, vagy igazolt ajándékozással kaptad, akkor nincs belőle gondod. Illetve, ha szüleid részéről jogtalan vagyonkimentés történt, akkor el is kobozhatják. Mivel formálisan van a tulajdonodban, nem vesztesz vele, semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!