Még hitellel terhelt ingatlant hogy tudnám eladni?
Minek kellene ? Most is több millió ember él az országban aki nem utal a banknak. Számít hogy eggyel több vagy kevesebb ?
Ha nem utal akkor tiéd marad az ingatlan, és nála marad a pénz
"De nekem, mint eladónak, mi garantálja, hogy valóban utalni fog a vevő a banknak?"
Adtál már el valaha ingatlant?
A vevő leteszi a foglalót, ha utána nem fizet, az a tied és eladod másnak.
Ha kifizeti UTÁNA az ügyvéd beslattyog a földhivatalba és átíratja a vevő nevére az ingatlant.
Amíg a vevő nem fizet, addig az eladó nevén marad az ingatlan.
A fizetési feltételeket korrektül meg kell fogalmazni a szerződésben és nem lesz gond.
Pl.
1. A vevő foglalót fizet melynek mértéke mondjuk a vételár 10%-a.
2. A bank nyilatkozata alapján a végtörlesztést a vevő indítja el a bank előírásai alapján, adott határidőig.
3. Ha megérkezik a törlő határozat a jelzálogra vonatkozóan, akkor a maradékot átutalja a vevő az eladónak, majd ha a feltételek teljesültek és erről az ügyvéd is meggyőződött, akkor mehet a birtokbaadás.
De van cifrább példa is. Sokan hitellel terhelt ingatlant nem hajlandóak, csak kp-s vevőnek eladni, pedig hitelre is meg lehet venni.
Ilyenkor pl.:
1. A vevő kifizeti a foglalót és az előleget az eladónak. Általában ez a bank által kért önrész.
2. A vevő hitelező bankja rendezi a tőketartozás kifizetést, vagyis bank utal banknak. Az eladó jelzálogjoga lekerül az ingatlanról, a vevőé rákerül.
3. Ha van fennmaradó rész, akkor azt a vevő hitelező bankja kifizeti az eladónak.
4. Ezt követően jöhet a birtokbaadás.
Az ingatlan adás-vétel win-win alapon működik zömében. Az eladónak az az érdeke, hogy eladja az ingatlanát, a vevőnek pedig az, hogy megvegye. Innentől kezdve azért nagy csavar nem szokott lenni a sztoriban.
Szerződést kötöttünk az ingatlanra, amiben vállaltam, mint vevő, hogy tehermentesítem X. időn belül az ingatlant, a megmaradó részt pedig kifizetem az eladónak. Ezt a szerződést benyújtottuk a földhivatalnak, aki 6 hónapig "pihentette" a tulajdonjog átírást. Ha 6 hónapon belül tehermentes lesz az ingatlan, átírja az új tulajdonos nevére, ha nem, akkor visszautasítja a tulajdonjog bejegyzési kérelmet és csinálunk, amit akarunk.
2 hónap alatt minden hitelezőt kifizettem (bankok, közműszolgáltatók, végrehajtók), mindenki benyújtotta a törlési kérelmet és a maradékot megkapta az eladó. Nemsokára jött az értesítés a földhivataltól, hogy átjegyezték a tulajdonjogot.
Ennyi...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!