Hogyan lehet eladni egy hitellel terhelt ingatlant?
Van egy ház, amit örököltem, viszont van rajta kb. 7 millió hitel (fundamenta) és kb. 2 millió jelzálogjog a Magyar Állam felé.
Biztosító nem fizet ki, csak baleseti halál esetén fizetett volna ki.
Viszont nekem nincs arra pénzem, hogy ezt is törlesszem. Ezért a kérdésem arra irányul, hogy járt-e valaki hasonló cipőben és sikerült neki, és hogy, vagy ha valaki tudja a megfelelő eljárást ez esetben, vagy megszívtam, mint annak a rendje...!?
Eladni egyszerűen lehet jön egy vevő, mondja megvenné.
Ügyvéd ír egy adásvételit, hogy a vevő által fizetett X millióból a vevő 7milliót közvetlenül a fundamentának utal, 2 milliót az államnak, a fennmaradó részt neked.
Ha megtörtént az utalás a hitelezők felé az ingatlan tehermentesen kerül az új tulajhoz.
Ez banki hitelnél szokott működni, azt nem tudom, hogy az állam felé a jelzálog ezt mennyire bonyolítja meg.
Ha nem ér az ingatlan annyit, mint a rajta lévő hitelek, akkor a hagyatéki tárgyaláson lemondhatsz az örökségről, akkor se ház se hitel.
"Semmi rosszindulat, de úgy ha találsz olyan balekot, aki hitelestül megvásárolja."
Semmi rosszindulat, de eleg gyakori ugylet hitellel terhelt ingatlan eladasa, le lehet szepen papirozni az egeszet, hogy a vevo ne fizessen tobbet, (mint piaci ertek - fennmarado hiteltartozas).
Az utolsót le lehet pontozni, de attól még teljesen igaza van.
Aki megveszi az ingatlant, annak olyan mindegy, hogy MOST milyen tartozás van rajta, az számít, hogy amikor a tulajdoni lapra rákerül, akkor legyen tehermentes az ingatlan. Gyakran a vevő vételárrészletéből teszik tehermentessé.
Annyival egészíteném ki, hogy először kell kérni egy igazolást a hitelezőktől a fennálló tartozásról. Az normál esetben kevesebb, mint a bejegyzett jelzálog (hiszen azóta történt törlesztés), de lehet több is (ha elmaradt a törlesztés, és mindenféle késedelmi kamatok rárakódtak). És ennek megfelelően kell beleírni az adásvételibe, hogy mennyit fizet a vevőd a hitelezőidnek.
Mindez nekem működött úgy is, hogy az én (vevő) bankom először az eladó bankjának fizetett, és miután az levette jelzálogot, akkor fizette ki az eladónak a továbbiakat.
Köszönöm a válaszokat!
A lényeg, hogy tudom mire számítsak.
Ment mindenkinek a zöld kéz. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!